Kαι αδιαφορία για την σκληρή λιτότητα που επέβαλε ο Μ. Ραχόι


Οι πολίτες της Καταλονίας έδωσαν χθες ένα μάθημα δημοκρατίας καταρρίπτοντας ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική κυβέρνηση και το τοπικό κοινοβούλιο.


Η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε το δεξιό και αριστερό εθνικισμό της καταλανικής νεοφιλελεύθερης δεξιάς του Μας και τον αριστερό της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς και του αριστερού ριζοσπαστικού CUP, χωρίς όμως να διαφαίνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί το αριστερό CUP δεν φαίνεται διατεθειμένο να στηρίζει μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερης λιτότητας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια η καταλανική δεξιά και η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά δεν έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, παραμένοντας στο 46,5%. Η καταλανική δεξιά και η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά πήραν 1.616.000 ψήφους.

Την ίδια στιγμή η δεξιά της Καταλονίας, το Λαϊκό Κόμμα, οι «Πολίτες» και οι σοσιαλιστές αποτελούν στη πράξη ένα πολύ ισχυρό νεοφιλελεύθερο μπλοκ δυνάμεων που θα διατηρήσει τη δολοφονική λιτότητα, την οποία επέβαλε ο Μ. Ραχόι.

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα του ενωτικού ψηφοδελτίου της αριστεράς και των κινημάτων συμπλήρωσε η κατάρρευση του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι και η υποχώρηση των σοσιαλιστών, ενώ οι λαϊκιστές «Πολίτες» τριπλασίασαν ψήφους στις 732.000 και στις 25 έδρες σε σχέση με τις 9 των τοπικών εκλογών του 2012.

Η συμμετοχή έφθάσε στο ιστορικό ρεκόρ 77,35%, από το 67,96% των αντιστοίχων τοπικών εκλογών του 2012 και το 59,11% του 2010.

Το μεγάλο τμήμα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς της Καταλονίας που προερχόταν  από το κόμμα του Άρτουp Μας CiU μαζί με την Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC εξέλεξαν 62 βουλευτές στη τοπική βουλή της Καταλονίας, από τους 50 του CiU και τους 21 της ERC.

Μαζί με τους 10 βουλευτές που εξέλεξε το αριστερό CUP με 335.000 ψήφους, από τους 3 που είχε εκλέξει το 2012, οι δυνάμεις που ζητούν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχουν την απόλυτη πλειοψηφία της τοπικής βουλής των 135 εδρών, φθάνοντας στις 72 έδρες, τέσσερις περισσότερες από τις αναγκαίες.  Προς το παρόν όμως το CUP, που αντιπαλεύει με σθένος τη λιτότητας δεν φαίνεται διατεθειμένο να στηρίξει μια κυβέρνηση με το κόμμα του Μας, υποστηρίζοντας τη κάθετη ρήξη με το ισπανικό κράτος. «Η ισπανική νομιμότητα θα συναντήσει την ανυπακοή από αύριο… Ο Μας δεν θα πάρει τη ψήφο μας για να εκλεγεί πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο ηγέτης του CUP Αντόνιο Μπάνιος.

Την ίδια στιγμή όμως τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι την ανεξαρτησία θα πρέπει να την αποφασίσουν οι πολίτες, προφανώς με δημοψήφισμα, φθάνουν στα δύο τρίτα (2/3) του κοινοβουλίου!

Το λαϊκιστικό κόμμα «Πολίτες» κατάφερε να τριπλασιάσει τα μεγέθη του και να εκλέξει 25 βουλευτές από τους 9 που είχε εκλέξει το 2012, αποτελώντας στη πράξη το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Καταλονίας με 732.000 ψήφους.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας εξέλεξε 16 βουλευτές από τους 20 που είχε το 2012, αποτελώντας το τρίτο κόμμα της Καταλονίας. Οι σοσιαλιστές κατέγραψαν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του, υποχωρώντας οριακά στους 520.000 ψήφους, από τους 523.000 του 2012 ή το 14,5%.

Το ενωτικό ψηφοδέλτιο της αριστεράς Cat Si que es Pot πήρε 364.000 ψήφους, λιγότερες ψήφους από αυτές που είχαν πάρει η Πρωτοβουλία για τη Καταλονία – Πράσινοι και η Ενωμένη Αριστερά ΕUiA το 2012, εκλέγοντας 11 βουλευτές από τους 13 που είχε, παρόλο που συμμετείχε το Podem, η οικολογική οργάνωση Equo, ανέντακτοί και κινηματικοί πολίτες. Το ενωτικό ψηφοδέλτιο στόχευε να μετατραπεί στο αντίπαλο δέος της καταλανικής δεξιάς και να διαμορφώσει μια προοδευτική πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο καταφέρνοντας να εκλέξει 30 βουλευτές. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα του ενωτικού ψηφοδελτίου υπογράμμισε ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία σε άλλα θέματα και όχι μονομερώς στα κοινωνικά δικαιώματα. Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν υπογράμμισε ότι η πόλωση που καλλιέργησε ο Μας με άξονα την ανεξαρτησία, τονίζοντας παράλληλα ότι τα ενωτικά ψηφοδέλτια αποτελούν τον κατευθυντήριο άξονα της Ενωμένης Αριστεράς προς τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η δεξιά UDC που αποσπάστηκε από τη CiU του Μας δεν κατάφερε να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο, αφού πήρε μόλις 96.300 ψήφους ή το 2,49%, από το όριο του 3% για να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι κατέρρευσε στις 347.000 ψήφους εκλέγοντας μόλις 11 βουλευτές από τους 19 που είχε το 2012. Το Λαϊκό Κόμμα κάλεσε σε συμμαχία τους «Πολίτες» καθιστώντας σαφές ότι για αυτό δεν υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας και πως «δεν συνέβη τίποτα και τα πράγματα συνεχίζονται κανονικά από τη Δευτέρα».
 
Στη Μαδρίτη πάντως φασίστες και ακροδεξιοί πραγματοποίησαν χθες το βράδυ συγκέντρωση με το σύνθημα: «Ραχόι προδότη υπερασπίσου την Ισπανία!».

 Παναγόπουλος Αργύρης-avgi.gr