ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι: Αγονες συζητήσεις για συνεργασία

Για τη Φ. Γεννηματά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.) το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αν και όχι ικανοποιητικό, προσφέρει στο συνεργατικό σχήμα το έρεισμα για να προχωρήσει το εγχείρημα σε περαιτέρω διεύρυνση με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου "κεντροαριστερού" φορέα που θα αποτελεί τον "τρίτο πόλο" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.


Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο και προς το παρόν σίγουρα καταδικασμένο, δεδομένης της κατηγορηματικής απόρριψης ενδεχόμενης συνεργασίας εκ μέρους του επικεφαλής του Ποταμιού.
Η αμυντική στάση του Στ. Θεοδωράκη -ο οποίος αρχικά αναγνώρισε την ευθύνη του για την ήττα και εν συνεχεία προσπάθησε να αποφορτίσει το γεγονός της ήττας λέγοντας ότι δεν συνιστά ήττα το 4% αλλά το ότι δεν κυριάρχησε το Ποτάμι στον χώρο που ήθελε- ενδέχεται να οξύνει τις εσωτερικές ανησυχίες βουλευτών που διερωτώνται ποιες επιλογές και ποιες προοπτικές θα υπάρξουν για το κόμμα από εδώ και έπειτα.

Βασική επιδίωξη προκειμένου να υπάρξει ρεαλιστικά η επιδιωκόμενη διεύρυνση και μεγέθυνση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι για τη Χαρ. Τρικούπη η συμμετοχή του Ποταμιού. Διότι τυχόν νέες σποραδικές συνεργασίες με "κινήσεις" και "προσωπικότητες" δεν θα προσέφεραν τίποτε περισσότερο από την εικόνα αποσπασματικών συγκολλήσεων μιας προσπάθειας που πασχίζει να προχωρήσει.

Ορισμένα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν περιγράψει τον στόχο για νέο φορέα ως ενιαίο κόμμα που θα αποτελείται από τα συνεργαζόμενα κόμματα, τα οποία θα διατηρούν την αυτονομία τους εν είδει "συνιστωσών". Ο Κ. Σκανδαλίδης, που έχει διατυπώσει αυτόν τον στόχο πολλούς μήνες νωρίτερα, επανήλθε την Πέμπτη μιλώντας για ανασυγκρότηση της "προοδευτικής παράταξης" από μηδενική βάση, με τους συμμετέχοντες να πηγαίνουν σε ιδρυτικό συνέδριο, από όπου θα εμφανιστεί το νέο κόμμα, το οποίο θα είναι ο μετασχηματισμός των υπαρχόντων. Η αναφορά από "μηδενική βάση" εμπεριέχει για ορισμένους και εκλογή ηγεσίας του νέου κόμματος, από την αρχή.

Από το Ποτάμι, και ο Γρ. Ψαριανός διαφώνησε με μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ φάνηκε να τάσσεται υπέρ δυνητικά ενός νέου φορέα, ωστόσο υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Δήλωσε ότι τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν μπορεί να τις προχωρήσει "ένα κόμμα ούτε ένα κομματίδιο ούτε πέντε κομματίδια συγκολλημένα ούτε ένα μέτωπο από μικρά μαγαζάκια. Αυτό μπορεί να το κάνει ένας οργανωμένος φορέας που έχει συγκεκριμένη στρατηγική και σχέδιο".

Άγονο "φλερτ" παρά τις πιέσεις

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήδη από την επομένη των εκλογών έσπευσαν με διακριτικό τρόπο να "φυτέψουν" στη δημόσια συζήτηση τον "σπόρο" των σχετικών προθέσεων της Χαρ. Τρικούπη, θεωρώντας πρόσφορο το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στο Ποτάμι, για να "ανθίσει" έτσι η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη. Ήδη ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, αφού άσκησε κριτική για τα λάθη που επέφεραν την εκλογική ήττα, είχε μιλήσει για αναπροσαρμογή της στρατηγικής και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ο Στ. Θεοδωράκης συγκάλεσε την Τετάρτη την Κ.Ο. του Ποταμιού για να γίνει απολογισμός και να οριστεί συνέδριο για τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο ίδιος θέλησε να προλάβει τυχόν άσκηση πίεσης από το εσωτερικό του Ποταμιού για συνεργασία, διευκρινίζοντας ότι: "Το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην Ν.Δ. - το ΠΑΣΟΚ - τον ΣΥΡΙΖΑ". Μάλιστα, παρότρυνε όσους "πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ότι αυτοπροσδιορίζεται Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερά", "να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν". Ξεκαθάρισε επιπλέον πως όταν μιλά για συνεργασίες, τις διαχωρίζει από "εκείνες με έμπειρους πολιτικούς που τόλμησαν και προσπάθησαν" και εκείνες που συνιστούν "παράδοση στους παλιούς μηχανισμούς".

Η προσπάθεια της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να "απαντήσει" καθησυχάζοντας την "αμφιβολία" του Στ. Θεοδωράκη σχετικά με τη διατήρηση της αυτονομίας του κόμματος ήταν άμεση. Αν και χωρίς να κατονομάσει το Ποτάμι, εξέδωσε δήλωση αναφέροντας αφενός ότι "στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών, διατηρούν την αυτοτέλειά τους με σεβασμό σ' αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας". Αφετέρου ότι "στο πλαίσιο αυτό θα συνεχισθεί η προσπάθεια συμπόρευσης και συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο μας, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια και την αυτονομία τους". Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να απευθυνθεί και στο εσωτερικό του Ποταμιού, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πόρτες των συζητήσεων είναι ανοιχτές. Η Χαρ. Τρικούπη επανήλθε και την Παρασκευή, "φωτογραφίζοντας" εκ νέου το Ποτάμι, με την αναφορά ότι "η πρόσκληση για διάλογο με βάση προγραμματικές συμφωνίες και με αναφορά στις αρχές και αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών παραμένει ανοιχτή και διαρκής και σηματοδοτεί τις εξελίξεις του χώρου".

Τους... ενώνει η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση

Μπορεί οι γέφυρες για συνεργασία να είναι κομμένες εξαρχής, όμως και τα δύο κόμματα δεν αποκλείουν κοινοβουλευτικές "συμπράξεις" κατά περίπτωση. Επιπλέον περιγράφουν μια λίγο-πολύ παρόμοια αντιπολιτευόμενη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ πάντως να εμφανίζεται κατά τι ηπιότερο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαρ. Τρικούπη μιλά για "δημιουργική αντιπολίτευση", διευκρινίζοντας πως θα στηρίξει εκεί που συμφωνεί ή που πρόκειται για μείζον εθνικό συμφέρον. Ενδεικτική περίπτωση είναι ως προς το ζήτημα του χρέους, που προτίθεται να "βάλει πλάτη". Αντίθετα, οι διαφωνίες του θα εντοπίζονται κυρίως σε φορολογικά / δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν στη συμφωνία και για τα οποία θα αντιπροτείνουν ισοδύναμα. "Πιστεύαμε και πιστεύουμε πάντα στον διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, και στην προγραμματική συνεργασία", ανέφεραν στο ΠΑΣΟΚ.

Ομοίως, ο Στ. Θεοδωράκης έχει προϊδεάσει για τη στάση του Ποταμιού, λέγοντας ότι είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, "αλλά και κόμμα της Ευρώπης, της λογικής και της προόδου", για να εξηγήσει πως "άρα η ψήφος μας κάθε φορά στη Βουλή θα είναι πάντα με βάση ποιο θεωρούμε ότι είναι το κοινό καλό και ποιον είναι το συμφέρον των περισσοτέρων Ελλήνων". "Οι ψήφοι μας", έχει πει, "θα είναι κάθε φορά διαφορετικές. Δεν θα είμαστε σ' ένα στρατόπεδο. Θα αποφασίζουμε ανάλογα με το τι προτείνει η κυβέρνηση και ανάλογα με το ποιο είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού".

Οι συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ

Έπειτα από το πρώτο διάστημα μετά την κάλπη και ενόψει της έναρξης των κοινοβουλευτικών εργασιών αλλά και της προώθησης των κομματικών διεργασιών, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους σε σειρά συνεδριάσεων.

- Αύριο, η Φ. Γεννηματά συγκαλεί συνεδρίαση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με συμμετοχή και των κεντρικών πολιτικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ., και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, όπου θα μιλήσει για την πολιτική συγκυρία μετά τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις.
- Την Πέμπτη, ημέρα της ορκωμοσίας των βουλευτών, θα συνεδριάσει εκ νέου η Κ.Ο. του συνεργατικού σχήματος.
- Την Τετάρτη (7/10) θα συνεδριάσει το "Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο" του ΠΑΣΟΚ, με τη συμμετοχή των βουλευτών και του Πολιτικού Συμβουλίου.
- Την Κυριακή (11/10) θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Λιονάκης Νίκος - avgi.gr