"Δεν είμαστε ούτε θα γίνουμε εφεδρεία σας, κ. Τσίπρα"

Με μια έντονα συναισθηματική ομιλία, χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.) μετά τις κάλπες, η Φ. Γεννηματά προσπάθησε να εμφανίσει το εκλογικό αποτέλεσμα ως μια επιτυχία του ΠΑΣΟΚ πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι μαρτυρούν τα πραγματικά δεδομένα και από αυτή τη βάση να στείλει μηνύματα αφενός στο Ποτάμι για συνεργασία και, αφετέρου, για "δυναμική και εφ' όλης της ύλης αντιπολίτευση" στο Κοινοβούλιο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.


Στην ίδια προσπάθεια να δώσει ψυχολογική -περισσότερο- ώθηση στο συνεργατικό σχήμα και να δείξει ότι ήδη η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελεί τον "τρίτο πόλο", παρότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αριθμεί μόλις 17 βουλευτές, πραγματοποίησε τη συνεδρίαση στην (μεγάλη) αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, η οποία γέμισε με τη συμμετοχή και πρώην βουλευτών, μελών του Π.Σ. και της ΚΠΕ του κόμματος, στελεχών και μελών της Ε.Ε. και της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. και παρουσίες από την τρίτη συνιστώσα του σχήματος, τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς.

"Ο τρίτος εναλλακτικός πόλος είναι εδώ. Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, ευρωπαϊκή" είπε. Με το βλέμμα στον Στ. Θεοδωράκη, που επιμένει να απορρίπτει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι "οι δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα και οι κινήσεις που αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διατηρούν την αυτοτέλειά τους" και πρόσθεσε ότι "σεβόμαστε απόλυτα αυτό που συμβολίζει και εκπροσωπεί ο κάθε φορέας, την ιστορία και την προσφορά του". Συνεχίζοντας -και χωρίς να κατονομάζει το Ποτάμι- η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε εκ νέου "ανοικτή πρόσκληση" "προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις, τις προσωπικότητες του χώρου μας, για να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, με σεβασμό πάντα στην αυτονομία τους".

Παράλληλα, ως προς τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση, είπε ότι "δεν θα γίνουμε ποτέ άλλοθι και δεκανίκι ούτε εφεδρεία κανενός", ενώ απευθυνόμενη ειδικότερα στον πρωθυπουργό ανέφερε: "Δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε εφεδρεία σας, κ. Τσίπρα". Με αυτόν τον τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι, στην περίπτωση που ζητηθεί στήριξη, δεν θα την παρέχει, τουλάχιστον όχι υπό την προϋπόθεση που φάνηκε να θέτει, έχοντας πει μόλις προηγουμένως ότι: "Πιστεύουμε σταθερά στον διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, στην προγραμματική συνεργασία. Αλλά θα διαψευστεί απόλυτα όποιος θεωρήσει ότι αυτό σημαίνει ιδεολογική ταύτιση ή πολιτικό αφοπλισμό".

Λιονάκης Νίκος-avgi.gr