Μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, την ηγεσία διεκδικούν Απ. Τζιτζικώστας και Άδ. Γεωργιάδης. Έτοιμος να καταθέσει υποψηφιότητα ο Ευ. Μεϊμαράκης, αλλά και ο Βασ. Κικίλιας

Σε... ευτελισμό οδηγείται η διαδικασία εκλογής αρχηγού στη Ν.Δ., καθώς μεταβάλλεται σε "πασαρέλα υποψηφίων". Ο Ευ. Μεϊμαράκης συνεχίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και κλίνει προς την απόφαση να διεκδικήσει τελικώς την ηγεσία, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες "βολές" μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.


Μερικά μόλις 24ωρα πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, οι υποψήφιοι αρχηγοί είναι επισήμως τρεις και τουλάχιστον άλλοι δύο το... σκέφτονται. Μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη, που διεξάγει ήδη "προεκλογική" εκστρατεία από την περασμένη εβδομάδα, και τον Απ. Τζιτζικώστα, που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του μέσω Facebook το περασμένο σαββατοκύριακο, χθες ήταν η σειρά του Άδ. Γεωργιάδη να προαναγγείλει ότι θα θέσει εαυτόν "στην κρίση των στελεχών, των μελών και των φίλων της Ν.Δ.".

Ο κ. Γεωργιάδης θα επιχειρήσει να εκφράσει την "ακροδεξιά" συνιστώσα του κόμματος, ενώ θεωρείται δεδομένο πως ο Μ. Βορίδης δεν θα θέσει υποψηφιότητα, αλλά θα στηρίξει είτε τον Αδ. Γεωργιάδη είτε τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Κι άλλες υποψηφιότητες

Ωστόσο, τουλάχιστον άλλες δύο υποψηφιότητες βρίσκονται στον... δρόμο, ενώ αρκετοί ακόμη "δελφίνοι" το σκέφτονται. Ο Ευ. Μεϊμαράκης, όπως προαναφέρθηκε, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ "θέμα ωρών" χαρακτηρίζουν συνεργάτες του Βασ. Κικίλια την ανακοίνωση και εκ μέρους του ότι διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, πάντως, φέρεται να θέτει συγκεκριμένους όρους σε συνομιλητές του, όταν ερωτάται για το αν θα είναι υποψήφιος. "Αν εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ., δεν θέλω να είμαι απλώς τοποτηρητής. Θέλω να αλλάξω το κόμμα" φέρεται να δηλώνει, ενώ χθες, προσερχόμενος στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ., επισήμανε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ότι "η απόφαση είναι δική του" προσθέτοντας ότι "θα την ανακοινώσει όποτε κρίνει".

"Σέβομαι τη γνώμη όλων, συζητώ με όλους, αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς τι θα κάνω. Η απόφασή μου δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση, θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια και μόνο, για να αλλάξω τη Ν.Δ. και να είμαι καιρό πρόεδρος και όχι για να είμαι τοποτηρητής" συνέχισε ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο νυν υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. θα θελήσει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και με τον "κλασικό" τρόπο, δηλαδή την εκλογή του από τη βάση, παρά τις εδώ και καιρό εκπεφρασμένες απόψεις του κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας εκλογής.

Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης κατά Παπαμιμίκου

Εν τω μεταξύ, πριν καν εκδηλωθούν όλες οι υποψηφιότητες και εκκινήσει η διαδικασία εκλογής, οι βολές στη Συγγρού πάνε κι έρχονται. Χθες, μάλιστα, βρέθηκε στο στόχαστρο και του Ευ. Μεϊμαράκη και του Κυρ. Μητσοτάκη ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρ. Παπαμιμίκος, τον οποίο κατηγόρησαν για μεροληψία υπέρ της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα.

Συνεργάτες του Ευ. Μεϊμαράκη χαρακτήρισαν, συγκεκριμένα, "απαράδεκτο" και "ανεπίτρεπτο" να τάσσεται "υπέρ κάποιου υποψηφίου ο γραμματέας του κόμματος" υποστηρίζοντας ότι την περασμένη Παρασκευή έγιναν σχετικές συστάσεις στον κ. Παπαμιμίκο, τις οποίες αγνόησε. "Έχει δίκιο ο Βαγγέλης, έχουμε εντοπίσει κι εμείς τη μεροληψία του γραμματέα" υποστήριζαν, στο ίδιο μήκος κύματος, και συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.

Χωρίς "καραμανλικούς" ο Τζιτζικώστας

Ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. κατηγορείται ότι υπογείως βοηθά την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήδη βάλλεται από το επιτελείο Μητσοτάκη, αλλά και αρκετά "γαλάζια" στελέχη, επειδή δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής έως το 2019. Μάλιστα, συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη άφησαν χθες να διαρρεύσει ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα "οδηγεί σε διαρχία τη Ν.Δ." και τη χαρακτήρισαν "συνταγματικά προβληματική", υπό την έννοια ότι ως εξωκοινοβουλευτικός δεν θα μπορεί αυτομάτως να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις εν λόγω διαρροές αντέκρουσαν χθες συνεργάτες του περιφερειάρχη υποστηρίζοντας ότι "δεν είναι απαραίτητο να είναι βουλευτής ο αρχηγός" και προσθέτοντας ότι "το Σύνταγμα προβλέπει ότι εντολή λαμβάνει ο αρχηγός του πρώτου κόμματος". Συν τοις άλλοις, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι "ο πρωθυπουργός, είτε κοινοβουλευτικός είτε όχι, παρίσταται, ομιλεί και ασκεί όλα τα καθήκοντά του στη Βουλή, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα".

Πάντως, παρά τους "καραμανλικούς" δεσμούς του, ο Απ. Τζιτζικώστας θα δώσει τη μάχη για την ηγεσία χωρίς τη στήριξη των "καραμανλικών". Μάλιστα, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός τού είπε ότι "κάνει λάθος" που κατεβαίνει υποψήφιος.

 Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr