Στον δρόμο προς ένα συνέδριο "εξωστρεφές, στρατηγικού προσανατολισμού, που θα απαντά στις προκλήσεις της διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες και θα βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με τις εξελίξεις στην Ευρώπη" προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμηνύουν κορυφαία στελέχη του.


Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση της διευρυμένης Πολιτικής Γραμματείας της Παρασκευής (σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν τα περισσότερα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, πολλά από τα οποία είναι τώρα μέλη του υπουργικού συμβουλίου) ο Αλ. Τσίπρας έθεσε τις κατευθυντήριες γραμμές για την οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Συγκεκριμένα επισήμανε την αναγκαιότητα "της αντιστοίχησης του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική του δυναμική και την επιρροή που έχει στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, αλλά και της βελτίωσης της κομματικής λειτουργίας, μέσα από την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών".

Πρώτο βήμα η εκλογή νέας Π.Γ. και γραμματέα στην Κ.Ε.

Πρώτο βήμα σε αυτή την πορεία προς το Συνέδριο θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο 10-11 Οκτωβρίου, η οποία θα εκλέξει νέα Πολιτική Γραμματεία και γραμματέα που θα αναλάβουν και την ευθύνη για την οργάνωση αυτού του συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κυριακάτικης "Αυγής", επιδιώκεται η επιλογή των μελών της Π.Γ. και ο νέος γραμματέας να γίνουν στη βάση συναινετικής πρότασης, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρατευτούν και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή ακόμα και της κυβέρνησης, προκειμένου το νέο όργανο να έχει το ζητούμενο κύρος. Για το πρόσωπο του γραμματέα επιδιώκεται, πέρα από την εμπιστοσύνη όλων, να διαθέτει και την ικανότητα της πρακτικής λειτουργίας του κόμματος.

Για την Κ.Ε. θα προετοιμαστεί και κείμενο αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο θα συζητήσουν οι Οργανώσεις Μελών και στο οποίο θα εμπεριέχονται και τα πρώτα στοιχεία του διαλόγου για τις σχέσεις κυβέρνησης - κόμματος, αλλά και το πώς θα γίνει η ζητούμενη διεύρυνση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της Κουμουνδούρου μεταφέρουν σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ένα σημαντικά θετικό κλίμα μεταξύ όλων των πλευρών. Σε αυτή την ατμόσφαιρα έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες επεξεργασίες για την οργάνωση του συνεδρίου. Στόχος είναι να προετοιμαστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αρτιότητα τα κείμενα του συνεδρίου και παράλληλα να ξαναχτιστούν οι οργανώσεις και να γίνει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Γι' αυτό και η διεξαγωγή του τοποθετείται σε περίπου έξι μήνες από τώρα ή, το νωρίτερο, στις αρχές του επόμενου έτους. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη από αυτή την Κ.Ε. ή το συντομότερο να οριστούν και οι διάφορες επιτροπές του συνεδρίου (οργανωτική, πολιτικής απόφασης κ.λπ.).

"Να δώσουμε περιεχόμενο στη μαζικοποίηση των οργανώσεων"

Όπως εξηγούν στην "Αυγή" στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους σημαντικότερους στόχους του κόμματος εν όψει του συνεδρίου είναι η μαζικοποίηση των οργανώσεών του και μάλιστα με τρόπο που να μην μείνει "κενή περιεχομένου" η "αντιστοίχηση του κοινωνικού και του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ".

Επίσης, επισημαίνουν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με "διαφανή και ουσιαστικό" τρόπο, που θα εντάσσει τα νέα μέλη με "ενεργό" τρόπο στο κόμμα. Αντιθέτως, όλοι τονίζουν ότι το κόμμα δεν έχει ανάγκη από ένα άνοιγμα "μπάτε σκύλοι αλέστε..." ούτε "ανενεργούς στρατούς παραγόντων και τάσεων". Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται οι τρόποι που θα ορίζουν, προφανώς με τρόπο ενθαρρυντικό και όχι υποχρεωτικό, ένα "οιονεί καθηκοντολόγιο" των μελών, που θα δίνει "περιεχόμενο στον ρόλο των οργανώσεων". Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, λοιπόν, στο στοιχείο της επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες, "από δίκτυα αλληλεγγύης έως συνεταιριστικά εγχειρήματα και από συλλόγους γονέων έως σωματεία εργαζομένων και δημοτικές κινήσεις". Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, "το κόμμα δεν έχει ανάγκη από οργανώσεις που θα συζητούν φιλολογικά χωρίς αντικείμενο" ούτε από "παράγοντες που θα εντάσσονται με ιδιοτελή κίνητρα".

Βεβαίως, δεν λείπουν και σημεία διαφωνίας για το είδος της διαδικασίας που θα επιλεγεί για την εγγραφή νέων μελών, για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συνέδριο κ.λπ.

Διάλογος για το τι σημαίνει Αριστερά στην κυβέρνηση

Παράλληλα με τον διάλογο για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη μαζικοποίηση του κόμματος, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την "τακτική, τη στρατηγική και την ιδεολογία" του κόμματος στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο ζήτημα, αφενός γιατί υπάρχουν πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες το κόμμα έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρα, αφετέρου γιατί μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά η ικανότητα των διαφόρων πλευρών να παράγουν "συνθετικές προτάσεις".

Προφανή ζητήματα που καλείται να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "το πώς θα ξεφύγει η χώρα από το καθεστώς επιτροπείας στο οποίο βρίσκεται τώρα, το παράλληλο πρόγραμμα που θα πρέπει να εφαρμόσει και η σχέση του με τις διεργασίες που συντελούνται στην Ευρώπη", ενώ αναζητούνται και οι διαδικασίες που θα εμπλέξουν όλη την κομματική βάση στη συζήτηση. Μια ιδέα που τέθηκε πρόσφατα είναι να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις πάνω σε προγραμματικές αιχμές είτε στον δρόμο προς το συνέδριο είτε και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Φοίβος Κλαυδιανός-avgi.gr