ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός ευρώ



Φωτογραφία αρχείου.

Δύο χρόνια
παράταση

ΥΠΕΒΑΛΕ ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΤΟ EUROGROUP Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙ


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε απόψε. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

Την τηλεδιάσκεψη είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέροντας ότι «το έκτακτο Eurogroup θα εξετάσει το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο ελήφθη σήμερα το απόγευμα».

Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νωρίτερα αίτημα διετής συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Θετικές εξελίξεις προβλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης.

Πρόσθεσε όμως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.


«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα "ναι" στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».


Ο Γιάννης Δραγασάκης στη δημόσια τηλεόραση



«Η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για να πληρώνει τα παλιά χρέη. Εδώ που είμαστε χρειαζόμαστε μια πιο συγκεκριμένη λύση. Γι' αυτό υποβάλλαμε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για δύο έτη, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να δούμε ανάπτυξη συντομότερα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα περατωμένο, από το περσινό καλοκαίρι, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη δημόσια τηλεόραση και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά όχι στη βάση της υποταγής, ούτε σε μία τυφλή ρήξη.

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποτύχει. Το πρόγραμμα σήμερα έληξε τυπικά, ωστόσο είχε τελματωθεί από πέρσι το καλοκαίρι» είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: Είμαστε στο έκτο έτος λιτότητας και ύφεσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση μισθών και συντάξεων ως μέσα εξόδου από την κρίση».

Όσον αφορά στο αποψινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως «έγινε μια πρώτη συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο, ώστε να αποσαφηνιστεί το κλίμα και τα μέτρα της συμφωνίας».

«Θέλουμε συμφωνία, αλλά μία συμφωνία βιώσιμη και γι' αυτούς και για εμάς. Να πετύχουμε μια συμφωνία που θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε πως «υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν δίστασε, χωρίς να κατονομάσει, να κάνει λόγο για διάφορες δυνάμεις του εξωτερικού «που θέλουν να βγούμε από το ευρώ, καθώς φαντάζονται μια πιο συγκεντρωτική και αυταρχική Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο, άλλες δυνάμεις θέλουν -ενδεχομένως- μια χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του ευρώ» κατέληξε.

Η πρότση Τσίπρα για για διετή παράταση του προγράμματος


Νέα ελληνική πρόταση στον ESM για διετή συμφωνίαΗ πρόταση Τσίπρα προς τον ESM έχει ως  εξής: Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: