Σε περίπτωση μη συμφωνίας έντιμου συμβιβασμού
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα για ενδεχόμενες εκλογές έχει βάση, από τη στιγμή που θεωρήσει ότι η συμφωνία θα είναι προβληματική».
Πρόσθεσε ότι «στις δημοκρατίες θα πρέπει να θέτεις ερωτήματα στον κόσμο. Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις μια λευκή επιταγή. Υπάρχει θέμα των ορίων της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ο υπουργός Εργασίας έφερε το παράδειγμα της κυβέρνησης Σαμαρά ρωτώντας «είχε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσει την πολιτική που εφάρμοσε»;
Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης ανέφερε ότι «Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων που μπορεί». «Ο χρόνος εξαντλείται και ότι ήταν να ειπωθεί έχει ειπωθεί. Τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης». Πρόσθεσε όμως ότι «αν οι επιλογές που έχεις μπροστά σου επιδεινώνουν τη ζωή των περισσοτέρων τότε γιατί να την κάνεις;»
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοκαταργηθεί
Αναφορικά με τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοκαταργηθεί» συμπληρώνοντας ότι οι δανειστές επιδιώκουν να λειτουργούν «ως τοποτηρητές, ή κυβερνήτες».Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά επεσήμανε ότι, έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος κοινωνικός διάλογος για το νομοσχέδιο αυτό, όπου, οι εργοδότες δεν έχουν ενιαία άποψη για το μισθό στα 751 ευρώ. Παρά τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, αν το νομοσχέδιο δεν είναι μέσα στη συμφωνία «θα πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως».
«Δεν βοηθάει ο όρος χρήσης της κομματικής πειθαρχίας» είπε σχολιάζοντας δήλωση του Νίκου Παππά και συμπλήρωσε ότι προέχει η αποτίμηση της συμφωνίας. «Δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε τέτοιου είδους ζητήματα». «Χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ οι δημοκρατικές διαδικασίες και η δημοσιοποίηση των απόψεών μας».
Θα πρέπει να αποφύγουμε την οποιαδήποτε απώλεια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι χωρίς να εγκαταλείπει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να το υλοποιήσει στο βάθος της τετραετίας. Η επίτευξη μιας συμφωνίας σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης θα σημάνει και επιτάχυνση της οικονομίας.
Προέχει η συλλογική στάση και αυτή είναι που θα κρίνει την ποιότητα της συμφωνίας, αν είναι ή όχι έντιμος συμβιβασμός. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, γιατί όλες οι επιλογές που έχουμε είναι δύσκολες, σημασία έχει η δυναμική της συμφωνίας και η προοπτική της, αν θα ανοίγει νέους δρόμους για μια διαφορετική πορεία για τη χώρα».
Επιπλέον αναφερόμενος στην στάση των δανειστών υποστήριξε ότι φαίνεται να επιλέγουν διαρκώς τη ρήξη και το αδιέξοδο στην Ε.Ε. οδηγώντας έτσι στη διαίρεση της, αυτό είναι και το περιεχόμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Τέλος έκρινε ότι η κ. Παναρίτη, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο ΔΝΤ, καθώς είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις κατά το παρελθόν. "Ήταν λάθος επιλογή", αλλά η απόφαση ήταν "συλλογική", ενώ για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι "συνεισέφερε πάρα πολύ, ειδικά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου" την οποία χαρακτήρισε καλή στιγμή στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Κατερίνα Μπρέγιαννη - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου