Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με αμοιβαίο όφελος έπειτα από μια περίοδο υψηλών τόνων. Αποτελεί κοινή συνείδηση ότι αυτό που έχει σημασία είναι το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο λαών. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γκρεμίσει ό,τι θετικό έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, τόνισε όμως ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε όχι μόνο δεν ήταν επιτυχημένο, αλλά επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις: μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, έκρηξη της ανεργίας και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.


Κατά συνέπεια, τόνισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν πήγε στη Γερμανία για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά για να βρεθεί πολιτική λύση αμοιβαία επωφελής.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δύο λαούς να ξεφύγουν από τα αρνητικά στερεότυπα, "τεμπέληδες" Έλληνες - "κακοί" Γερμανοί, ενώ ζήτησε από το Βερολίνο να βοηθήσει στη δικαστική διαλεύκανση του σκανδάλου με τις μίζες της Siemens στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός έθεσε για πρώτη φορά στη Γερμανίδα καγκελάριο και το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ζητώντας να επιλυθούν οι σκιές από το παρελθόν.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός πετούσε για το Βερολίνο για τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Σαμαράς έσπευσε και πάλι να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την αποκάλυψη της επιστολής που απέστειλε προ ημερών (15 Μαρτίου) ο Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο για τα προβλήματα χρηματοπιστωτικής ασφυξίας εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της ΕΚΤ και της μη επιστροφής στη χώρα μας των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα. «Με την παρούσα επιστολή, σας καλώ να μην επιτρέψετε σε ένα μικρό θέμα ρευστότητας, καθώς και σε κάποια 'θεσμική αδράνεια', να μετατραπεί σε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έγραψε ο πρωθυπουργός και προειδοποιούσε ότι δεν θα ανεχτεί την οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας.

Είναι απορίας άξιον γιατί εγκαλεί την κυβέρνηση ο Σαμαράς αντί να δίνει και ο ίδιος μάχη για την αποτροπή της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας της χώρας. Εκτός κι αν, ως μνημονιακότερος του Μνημονίου, θεωρεί αποδεκτή τη στάση της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος για τη μη επιστροφή στη χώρα μας των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιστολή τού πρωθυπουργού άνοιξε ο δρόμος για την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου διασαφηνίστηκε ότι η χώρα μας θα κριθεί όχι επί των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά επί των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει και θα υλοποιήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται για την υπέρβαση κάθε προβλήματος ρευστότητας, ακόμη και το μικρό, όπως το αποκαλεί ο πρωθυπουργός, στην επιστολή του. Ο Σαμαράς όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή επιλέγει τη διγλωσσία και τη στοχοπροσήλωσή του στις μνημονιακές δεσμεύσεις που ο ίδιος έλαβε, αλλά απέρριψε ο ελληνικός λαός.

(Από το κύριομ άρθρο της ΑΥΓΗΣ)