ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Oι παιδικοί σταθμοί, τα δωρεάν τροφεία, τα έξοδα και ολίγος λαϊκισμός χωρίς... αύριο

Της ΓΙΩΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

H κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, για τα παιδιά γονέων που στην φορολογική τους δήλωση αναγράφεται εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ ετησίως, ήταν  μια εξέλιξη  εν πολλοίς αναμενόμενη από την νέα δημοτική αρχή του ΚΚΕ στην Πάτρα. Το είχε προαναγγείλλει, το έκανε πράξη. Σε λίγο, είπαν, θα επεκταθεί το μέτρο και για τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Απλά μέχρι εδώ. 

Το μεγάλο ερώτημα όμως το οποίο η δημοτική αρχή οφείλει με σαφήνεια και όχι με τις γενικότητες που ακούσαμε να απαντήσει, είναι με ποιό ακριβώς τρόπο θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα των
δημοτικών παιδικών σταθμών, προκειμένοιυ να μην βρεθούμε μετά απο δύο τρία -χρόνια ενώπιον μιας πιθανής κατάρρευσής τους, σαν τους δίδυμους πύργους ένα πράγμα, εξαιτίας μιας βραδυφλεγούς βόμβας, που «συμπυκνώνεται» στο εύκολο αλλά καθόλου ασφαλές «δεν έχουμε χρήματα και φταίει το κράτος» και τότε πάρουνε όλα τα παιδιά τον δρόμο για τους ιδιώτες, αλλά είναι αργά.

Μέχρι σήμερα, ίσχυε το εξής καθεστώς: Τα τροφεία ήταν δωρεάν για τις οικογένειες που έχουν εισόδημα έως 8.000 ευρώ. Για οικογένειες με εισόδημα από 8.000 έως 12.000 ευρώ, τα τροφεία ήταν 15 ευρώ το μήνα. Για εισοδήματα από 12 έως περίπου 20.000 ευρώ, ήταν 22 ευρώ το μήνα. Και αυτοί που είχαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ πλήρωναν περί τα 50 ευρώ το μήνα. Αν κάνουμε σε λάθος σε κάποια νούμερα, είναι πολύ μικρής απόκλισης.


Τα ετήσια έσοδα από τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών στην Πάτρα ανέρχονται σε 120.000 ευρώ περίπου. Mαζί με το ΕΣΠΑ προέκυπτε ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσό το οποίο αποτελούσε πολύ σημαντική «αιμοδότηση» για την λειτουργία τους και διασφάλιζε τη βιωσιμότητά τους και την ορθή λειτουργία τους. Εξ΄ ου και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, ακολουθούσαν την συγκεκριμένη πολιτική. Εκτός πια και αν θεωρήσει κάποιος ότι ήταν ανόητοι και δεν ήθελαν να κάνουν φιλολαϊκή πολιτική και να έχουν και τα έσοδά τους στην κάλπη.


Η δημοτική αρχή λοιπόν, έφερε το «δωρεάν» των τροφείων, χωρίς να πει με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα των παιδικών σταθμών. Άκουσα τον νέο Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού να λέει ότι θα ...δούνε τι λεφτά θα πάρουνε από του χρόνου και ότι θα απαιτήσουν απο την κυβέρνηση αυτά που θα λείπουν, και επειδή όλοι γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των Δήμων τα τελευταία χρόνια, άρχισε να μπαίνει μέσα μου η υποψία ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, και το φιλολαϊκό μέτρο σε λίγο ίσως ψάχνει να βρει τον ίσκιο του. 

Διότι άλλο να πληρώνει ο γονιός 15 ευρώ το μήνα και άλλο 300 που είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί.

Τις δημοτικές κοινωνικές παροχές εύκολα τις γκρεμίζεις, αλλά δύσκολα ξαναχτίζονται. Και πριν καταλογιστεί δυσπιστία ή ακόμη χειρότερα,  σκοπιμότητα σε όσους ερωτούν και απορούν, καλό θα είναι να εξηγηθεί το πώς ακριβώς έχουν επιλέξει να λειτουργούν τους σταθμούς σε βάθος χρόνου χωρίς έσοδα. 

Και αν αυτή η συνταγή είναι καλή, τότε όλοι μαζί και με φιλολαϊκή θέρμη να την στηρίξουμε.
Αναμένουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: