Μήνυμα προς
Βρυξέλλες - Βερολίνο


«Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία που δεν έχει τη δική μας συναίνεση δεν θα γίνει αποδεκτή, δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας». Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες βράδυ από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Μια προειδοποίηση που είχε βασικό αποδέκτη τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και, όπως είπε, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, την Ουάσιγκτον. Ενώ, έστω και τώρα, τον κάλεσε, δεδομένου ότι είναι «πρωθυπουργός ορισμένου χρόνου», να προσφέρει μία τελευταία υπηρεσία προς τον τόπο:
«Εκλογές τώρα και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση, ώστε να δοθεί το μήνυμα μέσα και έξω ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Ότι ξαναγίνεται ισχυρή και υπολογίσιμη χώρα».

Εκκινώντας από το διαφαινόμενο αποτέλεσμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και την τεράστια απόσταση που χωρίζει τη συγκυβέρνηση από τον επιθυμητό για εκείνην αριθμό των «180», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «Θα κρατάτε τη χώρα δέσμια σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα, δέσμια μιας ακατάσχετης προεδρολογίας και ταυτόχρονα ένα πολιτικό σύστημα δέσμιο σεναρίων ευτελισμού; Μόνο και μόνο για να καθίσετε τέσσερις μήνες παραπάνω στο Μέγαρο Μαξίμου; Σας ζητώ να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι ωφέλιμο για τον τόπο, δεν είναι ούτε και για σας».

Η πρόδηλη εξάλλου αδυναμία του σημερινού πρωθυπουργού να χειριστεί τα κρίσιμα για τη χώρα ζητήματα καταδεικνύεται όμως, παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το γεγονός ότι βουλευτές της συμπολίτευσης -που έδωσαν δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης λίγη ώρα αργότερα- ζήτησαν κυβέρνηση ειδικού σκοπού «με τον δαίμονα ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς χωρίς εσάς στο τιμόνι".

"Πώς να διαπραγματευτείτε μετά εσείς στο εξωτερικό, όταν και από το εσωτερικό του εσωτερικού σας αμφισβητείστε;», ήταν το θέμα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας, θέμα που ασφαλώς πρέπει να απασχολήσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους πολίτες της χώρας.
 

Τέλος χρόνου

«Ο χρόνος σας τελειώνει, το αργότερο, σε τέσσερις μήνες, τον Φλεβάρη του 2015. Πώς να έχετε κύρος και διαπραγματευτική δύναμη, όταν όλοι πια βλέπουν και μέσα και έξω ότι η κυβέρνησή σας στηρίζεται σε δυο κόμματα που η κοινωνία, οι ίδιοι οι ψηφοφόροι σας αποδοκιμάζουν; Δείτε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, και αυτές που δημοσιεύονται και αυτές που δεν δημοσιεύονται, αλλά τις γνωρίζετε. Όλες μιλούν για μια διαφορά συντριβής» τού είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης θύμισε στον πρωθυπουργό τι του είχε ζητήσει -δημοσίως- τις πρώτες ώρες μετά τις ευρωεκλογές: να παίρνει υπόψη τη θέση του πρώτου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, στις αποφάσεις εκείνες, των οποίων ο χρονικός ορίζοντας δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση. Αλλά, προφανώς, το Μέγαρο Μαξίμου «κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση», γι' αυτό και "σας προειδοποιούμε και σήμερα ακόμη πιο έντονα: Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων, χωρίς τη συναίνεσή μας. Το λέω ξανά για να το ακούσουν και στις Βρυξέλλες, και στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον".

"Οποιαδήποτε απόφαση ή συμφωνία -διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει τη δική μας συναίνεση δεν θα γίνει αποδεκτή. Δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Και όπως έχουμε πει χιλιάδες φορές, σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος, τη συνέχεια της λιτότητας, με οποιοδήποτε επικοινωνιακό καμουφλάζ, εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας».
 

Για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Απαντώντας δε στους βουλευτές εκείνους που ζήτησαν κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σημείωσε λέγοντας: «Τη συναίνεση κανείς δεν την αρνείται, αλλά το ερώτημα είναι πάνω σε ποια βάση. Για εμάς είναι προφανές ότι η προοπτική περαιτέρω εξαθλίωσης της κοινωνίας οδηγεί στη διαιώνιση της Ελλάδας ως μιας χώρας πειραματόζωου στην Ευρώπη. Ως μιας χώρας αποικίας χρέους και ανεργίας».

Ενώ στους βουλευτές εκείνους της Ν.Δ. που ζητούν στοιχειώδη συνεννόηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως ποτέ δεν την αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που απαξίωνε την αντιπολίτευση και την κοινοβουλευτική λειτουργία ευρύτερα.
Στην κορύφωση της ομιλίας του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά να προχωρήσει συντεταγμένα στη λαϊκή ετυμηγορία και, με τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «να πάμε συντεταγμένα και ομαλά σε εκλογές που θα δώσουν εντολή ισχυρής διακυβέρνησης και διαπραγμάτευσης αλλά και περιθώρια ευρείας συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα προβλέπει, στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Ας δείξουμε όλοι ότι στεκόμαστε στο ύψος των περιστάσεων. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν".
 

Εκλογές και εκλογή ΠτΔ

"Εκλογές τώρα -ζήτησε- και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση, ώστε να δοθεί το μήνυμα μέσα και έξω, ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Ξαναγίνεται ισχυρή και υπολογίσιμη χώρα. Διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το χρέος, με τον λαό στο προσκήνιο, με ενότητα και με ευρεία κοινωνική συναίνεση.

Ζητάμε, λοιπόν, εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία και να διαχειριστούμε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ζητάμε εκλογές για να αλλάξουμε την Ελλάδα», ήταν η δέσμευση Τσίπρα προς τους πολίτες, που έκλεισε ως εξής:

«Το παλιό φεύγει. Το καινούργιο δεν μπορεί κανείς να το εμποδίσει. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και τα δικαιώματα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Η πραγματική δημοκρατία και οι κανόνες επιστρέφουν. Η Ελλάδα του αύριο θα είναι μια κοινωνία δίκαιη. Μια κοινωνία ανοιχτή. Μια κοινωνία δημοκρατική».

(Πηγή: Παπαδημητρίου Νίκος - avgi.gr)