Ομολογία Ντινόπουλου: "Όποια δάνεια έχει πάρει η Ν.Δ. τα έχει πάρει με διαφάνεια, η Ν.Δ. εξυπηρετεί τα δάνεια και τα χρέη της" * Ερωτήματα Φ. Κουβέλη για αναχρηματοδότηση των δανείων των συγκυβερνώντων κομμάτων ώστε να μην θεωρηθούν επισφαλή

Στις «αμαρτίες» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ προσέκρουσε η προσπάθειά των κομμάτων της συγκυβέρνησης να εμφανίσουν το
νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων ως βήμα «εξυγίανσης» του πολιτικού συστήματος. Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, κατήγγειλε ότι μέσα στο 2013 η Ν.Δ. έλαβε δάνειο 14,6 εκατ. ευρώ παρά το υπέρογκο ύψος των δανείων που είχε ήδη λάβει (146,3 εκατ. ευρώ το 2012), καταθέτοντας στα πρακτικά τον σχετικό ισολογισμό που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» στις 28.2.14. Ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης των δανείων των συγκυβερνώντων κομμάτων με νέα δάνεια ώστε να μην θεωρηθούν επισφαλή έθεσε κι ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργ. Ντινόπουλος, απάντησε ότι «όποια δάνεια έχει πάρει η Ν.Δ. τα έχει πάρει με διαφάνεια» κι ότι «η Ν.Δ. εξυπηρετεί τα δάνεια και τα χρέη της» καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μην προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις «στο κλίμα των ημερών». Παραδοχή νέου δανεισμού της Ν.Δ. έκανε κι ο βουλευτής του κόμματος, Ηλ. Βλαχογιάννης, που βρήκε λογικό να δίνονται νέα δάνεια για να εξυπηρετηθούν τα παλιά σχολιάζοντας μάλιστα ότι, αν ένα κόμμα είναι «καλοπληρωτής», η τράπεζα θα το δανείσει. Ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν αξιοποιεί την κρατική χρηματοδότηση καθώς όλη κρατείται από τις τράπεζες.
Ο Ν. Βούτσης σημείωσε ότι οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων της συγκυβέρνησης περί διαφάνειας είναι «εκθέσεις ιδεών» εφόσον δεν επιλυθούν δύο σημαντικά ζητήματα, αυτό των δανείων κι αυτό της υπόθεσης Siemens. «Δεν μας ενοχλεί το ίδιο όλους το ζήτημα της Siemens;» αναρωτήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αποτελέσματα λογιστικών ελέγχων στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ που έχουν μείνει στα συρτάρια του προέδρου του κόμματος συνδεδεμένα με τις εσωκομματικές «ζυμώσεις».
«Γνωρίζετε κόμματα που να έχουν πάρει δάνεια και να έχουν προσφέρει ενυπόθηκα ανταλλάγματα;» αναρωτήθηκε ο Φ. Κουβέλης σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόσδεση του πολιτικού συστήματος σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα» κάνοντας αναφορά στην «προνομιακή αντιμετώπιση κάποιου κόμματος με εύκολη πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες».

"Λάσπη" Αργ. Ντινόπουλου κατά ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Αργ. Ντινόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αφήνει για περισσότερο καιρό στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των βουλευτών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται κι από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, παρά τις ρητές επισημάνσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι η περικοπή της χρηματοδότησης είναι σωστή και αναγκαία.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγ. Γεροβασίλη, ζήτησε την υιοθέτηση ρητής διάταξης που να προβλέπει ότι διάδοχα σχήματα των σημερινών κομμάτων βαρύνονται και με τα χρέη τους, ενώ στηλίτευσε το νομοσχέδιο γιατί «νομιμοποιείται η διαπλοκή και το φακέλωμα φίλων και μελών που συμβάλλουν» επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνεί ούτε με τη διορθωμένη διάταξη για τα ονομαστικά κουπόνια.

Δεν θα δώσει ονόματα υποστηρικτών του το ΚΚΕ, «με οποιεσδήποτε επιπτώσεις»

Ο Γ. Γκιόκας, εισηγητής του ΚΚΕ, προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ονόματα υποστηρικτών του «με οποιεσδήποτε επιπτώσεις» επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο «νομιμοποιεί τη συναλλαγή των κομμάτων και επιχειρηματιών και το φακέλωμα των πολιτών». Αρνητικός στο νομοσχέδιο δήλωσε κι ο Γ. Δημαράς από τους ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ ο χρυσαυγίτης Αντ. Γρέγος ισχυρίστηκε ότι τα οικονομικά της οργάνωσής του είναι «πεντακάθαρα».
Παράλληλα, ο βουλευτής της Ν.Δ., Π. Παυλόπουλος, εκτίμησε ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει αξιοποίηση του Δικαστικού Συμβουλίου για τη δίωξη βουλευτών, παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι το Δικαστικό Συμβούλιο χρησιμοποιείται μόνο εναντίον υπουργών ή υφυπουργών. Αντίστοιχες επιφυλάξεις έχουν διατυπωθεί και στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν θα συμβάλουμε στον 'εξαγνισμό' Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ"

«Δεν υπήρξαμε ποτέ μέρος του προβλήματος και δεν θα συμβάλουμε στον 'εξαγνισμό' τους» τονίζει η ΕΕΚΕ Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και επισημαίνοντας ότι «μέσα από αυτό επιχειρούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να 'εξαγνιστούν' για τις αμαρτίες του παρελθόντος στα μάτια των πολιτών».
Η ΕΕΚΕ Εσωτερικών επισημαίνει τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς «οι παρούσες οικονομικές συνθήκες και οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας επιβάλλουν τη μείωση». Τονίζει όμως ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «με το πρόσχημα της διαφάνειας και του ελέγχου, εισάγει ρυθμίσεις που είναι όχι απλά επικίνδυνες για το πολιτικό σύστημα, αλλά συνιστούν και οπισθοχώρηση για τη Δημοκρατία» κάνοντας αναφορά στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών προσώπων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως και στην ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

Πηγή: Κώστας Παπαγιάννης - avgi.gr