Στην σύναξη της Βοστίτσας στις 7 Φλεβάρη (ν.η) το φλογερό ράσο του Αγώνα χυδαιολογείται από τον δεσπότη Π.Π. Γερμανό, αλλά η φωτιά της Επανάστασης είχε ανάψει!
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ
Πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 25-1-2023 στο Αίγιο, οι εκδηλώσεις για την 201η επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας
Την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρ. Κατσανιώτης
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως "στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας άναψε η σπίθα που πυροδότησε την έναρξη της Επανάστασης του 1821 και οδήγησε στην απελευθέρωση της πατρίδας μας".
Με τα παραπάνω που ισούνται με επιβράβευση της προσπάθειας του Φιλικού της Επανάστασης 1821 Γρηγόρη Δίκαιου, Παπαφλέσσα, δικαιώνεται και πάλι η προσφορά αυτού του ιερωμένου, που στα δύσκολα το 1825, όταν στα μισά του Αγώνα που κινδύνευε να χαθεί, αυτός όντας Υπουργός Εσωτερικών, άφησε την στολή του φρακοφορεμένου και φόρεσε πάλι την φουστανέλα του κλέφτη για να πέσει στο Μανιάκι, αντιμετωπίζοντας τον Αιγύπτιο εισβολέα Ιμπραήμ Πασά.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, ακολούθησαν ομιλίες, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Δημοτικού Κήπου, παρούσης της Φιλαρμονικής Αιγίου, επισήμων, σημαιοφόρων σχολείων, προσκόπων καθώς και ξενάγηση των επισήμων στο Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων του 1821 που φιλοξενείται στο Δημοτικό κτήριο Παναγιωτόπουλου.
Στο μεταξύ με τη συμμετοχή συλλόγων και ομάδων ιστορικής αναβίωσης από μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του π. Σαββάτου η νυχτερινή παρέλαση (σε αργό βήμα λιτανείας) προς τιμήν της 201ης επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, της τοπικής ιστορικής γιορτής του Αιγίου που μετά την καθιέρωσή της ως επίσημης τοπικής αργίας με Προεδρικό Διάταγμα του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πλέον προσελκύει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο.
Η παρέλαση εκατοντάδων ντυμένων με παραδοσιακές στολές -μεταξύ τους και αρκετών αρματωμένων- ξεκίνησε από την Πλατεία Αγίας Λαύρας και μέσω της οδού Μητροπόλεως κατευθύνθηκε προς την πλατεία Υψηλών Αλωνίων, προσφέροντας ένα θέαμα που χειροκροτήθηκε θερμά μιας και προκάλεσε στους θεατές αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας.
Στην σύναξη της Βοστίτσας, οι συζητήσεις άρχισαν μετά την άφιξη του Παπαφλέσσα ως εκπροσώπου του Υψηλάντη. Εκεί πήραν μέρος πολλοί κληρικοί από όλη την Πελοπόννησο και πρόκριτοι μόνο από τρεις επαρχίες της Αχαΐας Πατρών Βοστίτσας και Καλαβρύτων.
Δεν πήραν μέρος μόνο από την τέταρτη επαρχία, αυτή της Γαστούνης. Διοικητής ήταν ο φεουδάρχης Σισσίνης, που απαιτούσε από τους υφισταμένους του, όταν του ομιλούν να μην τον κοιτάζουν με μάτια ορθωμένα και να προσέρχονται γονυπετείς ενώπιόν του, κατάλοιπο της οθωμανικής κυριαρχίας!
Η μία γνώμη, της οποίας κύριος υποστηρικτής ήταν ο Παπαφλέσσας, που εκπροσωπούσε την Φιλική Εταιρία και ζητούσε την επιβολή άμεσης δράσης, που αν δεν εκδηλωνόταν έγκαιρα, η Επανάσταση ήταν ενδεχόμενο να ματαιωθεί από μέτρα που θα λάμβαναν οι Οθωμανοί με δεδομένο ότι ήδη οι κινήσεις της Φιλικής Εταιρίας ήταν γνωστές στην Υψηλή Πύλη.
Στην Πάτρα βρίσκεται κρυμμένος από τον πρόξενο της Ρωσίας Βλαόπουλο ο Φιλικός Οδυσσέας Ανδρούτσος έτοιμος να αναλάβει δράση. Ο Κολοκοτρώνης περιμένει στην Μάνη την εντολή της Φιλικής Εταιρείας για την ένοπλη έναρξη της επανάστασης. Ο Παπαφλέσας, αυτό το φλογισμένο ράσο του 21, όταν τελείωσε τον ρόλο του στον ξεσηκωμό των ραγιάδων έπιασε στα μέσα του Μάρτη μαζί με τον Αναγνωσταρά την Μεσσηνία και σαν ξεκίνησε ο αγώνας με πρώτον τον Κολοκοτρώνη, κι από κοντά τους Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Κεφάλα με δύο χιλιάδες μανιάτες πατούν την Καλαμάτα που την ελευθέρωσαν πρώτη στις 23 του μηνός. Νωρίτερα στις 20 ο Νίκος Σολιώτης (από τους Σολούς Καλαβρύτων) με εντολή του Παπαφλέσσα, μαζί με τους Πετμεζαίους έχει χτυπήσει τους φοροχατζαραίους Οθωμανούς στους τρεις Πύργους έξω από τα Καλάβρυτα, για να υποχρεπωσεις τους κοτασαμπάσηδες να πάρουν μέρος στον Αγώνα.
Στις 21 του μηνός ξεσηκώνεται η Πάτρα με επικεφαλής τον αγνό Φιλικό πατριώτη Παναγιώτη Καρατζά τσαγκάρη και τους Επτανήσιους φιλικούς Βαγγέλη Λαδά, Νίκο Γερακάρη φαρμακοποιό, που οπλισμένοι φέρνουν πάνω - κάτω την Μπολ Σοκάκ, οδό των προύχοντων Οθωμανών, σημερινή Παντοκράτορος, με συνέπεια τα γνωστά γεγονότα εις βάρος του φίλου της επανάστασης Παπαδιαμαντόπουλου, μπροστά στο σπίτι του, απέναντι από τον μητροπολιτικό ναό Αγ. Δημητρίου, που για συντομία ας μην αναφερθούμε. Μόνον να πούμε ότι ο προύχοντας Παπαδιαμαντόπουλος, έμπορος με ταπεινη καταγωγή, κλείστηκε και έπεσε στο Μεσολόγγι. Οι Οθωμανοί κλείνονται στο κάστρο της πόλης και η πόλη απελευθερώθηκε μόλις το 1828, από τον Γάλλο στρατηγό Μαιζών, που αποβιβάσθηκε στις 4 Οκτώβρη στην Άνθεια Πατρών. Η ευθύνη γι αυτήν την καθυστέρηση είναι των κοτσαμπάσηδων που υπονόμευαν τον Κολοκοτρώνη μετά την νίκη του στην Τριπολιτσά.
Πίσω πάλι, όταν οι κοτσαμπάσηδες από τις γύρω περιοχές μάθαν για τον ξεσηκωμό της Πάτρας κατέφθασαν μετά από τριήμερο και μαζί τους ο δεσπότης Γερμανός (Π.Π. Γερμανός) και στις 25 Μάρτη βρίσκονται στην πλατεία Αγ. Γεωργίου συναγμένοι για τα περαιτέρω του αγώνα, προ του ναού που υπήρχε εκεί.
Και η Β. Πελοπόννησο παίρνει φωτιά, ενώ οι μπαρουτόμυλοι από νωρίς δούλευαν ασταμάτητα, βάζοντας σε υποψία τους Οθωμανούς και τα επαναστατικά γεγονότα λαβαίνουν χώρα μεταξύ 16 και 25 Μάρτη.
Ο αέρας της επανάστασης είναι λογικό να ανησύχησε τους προεστούς, με πρώτον τον πρόεδρο του Αχαϊκού Διευθυντηρίου (κόμμα της εποχής) τον Π.Π. Γερμανό. Είχαν μάθει να κρατούν σκυμμένους τους ραγιάδες και ο ξεσηκωμός τους μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω.
Το αρνητικό κλίμα που βρήκε από τους κοτζαμπάσηδες (έλληνες δημογέροντες) και αρχιερείςο Παπαφλέσας όταν πήγε στη Βοστίτσα συνοδευόμενος από προσωπική φρουρά του, λόγω πληροφοριών ότι ετοιμάζουν την δολοφονία του (αρκετοί κλέφτες είχαν δολοφονηθεί έως τότε από τους τραμπούκους των κοτσαμπάσηδων) επιβεβαιώνουν οι Φωτάκος, γραμμ. του Κολοκοτρώνη, Φραντζής, Π.Π. Γερμανός.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Παλαιών Πατρών Γερμανού, που θυμόταν ακόμη την πριν μισό αιώνα τραγωδία του 1770, με τα Ορλωφικά και ρωτούσε:
«Που πολεμοφόδια; Που χρήματα πολυάριθμα; Που στρατός πεπαιδευμένος; Που στόλος εφοδιασμένος;... ας φέρωμεν, αδελφοί, ενώπιόν μας μιαν στιγμήν την καταστροφήν της Πελοποννήσου (τω 1769), μ' όλον ότι τότε εφάνη και στόλος ρωσικός, όστις ήτον δείγμα τουλάχιστον ότι έλαβε ενοχήν η ρωσική αυτοκρατορία αλλ' εις την εποχήν ταύτην οποία δείγματα θετικότητος έχομεν, δια να πιστεύσωμεν όσα λέγει ο Δίκαιος και όσα γράφει ο Υψηλάντης;».
Και με όλα αυτά σαν επιχείρημα κατέληξε να χυδαιολογεί κατά του Παπαφλέσσα, τον οποίο αποκάλεσε «εξωλέστατο» που κοιτά να ωθήσει τους ραγιάδες σε ζορμπαλίκι.
Κι ο Αιγιώτης καθηγητής ΜΕ Τάκης Σταματόπουλος στο έργο του «Ο Π.Π. Γερμανός χωρίς θρύλο» και ο ιστορικός Τάσος Βουρνάς στο έργο του «Ο εσωτερικός Αγώνας, πριν και μετά την Επανάσταση του 1821» απαθανάτισαν τα λόγια του δεσπότη Πατρών Γερμανού: «Τι μας φαφλατιζεις μπρε ντελή Παπαφλέσσα και σηκώνεις τον νου αυτών των αχμάκηδων; Σε ποιον τα πουλάς αυτά; Είσαι άρπαγας, απατεώνας και εξωλέστατος»!
Την σύναξη της Βοστίτσας στις 7 Φλεβάρη, σύμφωνα με το ν.η., στο σπίτι του Λόντου, σύμφωνα με ιστορικούς μεταξύ 26 και 30 Ιανουαρίου με το π.η. επιβεβαιώνει και η σχετική επιστολή του Παπαφλέσσα, εκ προσώπου της Φιλικής Εταιρείας της 31-1-1821, με την οποία καλεί τον Ιάκωβο Τομπάζη να εμπιστευτεί και να αποδεχθεί τις εντολές του Σπ. Χαραλάμπους προς τους Υδραίους Φιλικούς στους οποίους μετέφερε τις αποφάσεις της συνέλευσης της Βοστίτσας.
Στη Βοσίτσα βέβαια δεν υπήρξαν μόνο διαφωνίες αλλά, υποχώρησαν οι κοτσαμπάσηδες και αποδέχθηκαν το σχεδίο για μετάβαση του Αλ. Υψηλάντη στη Μάνη και έναρξη της Επανάστασης. Μάλιστα διαβάστηκε και επιστολή του Μαυρομιχάλη που προέτρεπε στην γρήγορη έναρξη της επανάστασης.
Σε αυτή πήραν μέρος μεταξύ άλλων και οι:
- Παλαιών Πατρών Γερμανός , πρόεδρος της συνέλευσης
- Παπαφλέσσας, εισηγητής της Φιλικής εταιρείας
- Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος
- Πρωτοσύγκελος Χριστιανουπόλεως Αμβρόσιος Φραντζής
- Νικόλαος Λόντος
- Ανδρέας Λόντος
- Ασημάκης Ζαΐμης.
- Ανδρέας Ζαΐμης
- Ανδρέας Χριστόδουλος ή Χριστοδούλου
- Σωτήρης Χαραλάμπης
- Επίσκοπος Κερνίκης Προκόπιος
- Ηγούμενος του Μεγάλου Σπηλαίου Ρεγκλής ή Μπόχαλης
- Ιερομόναχος Ιερόθεος
- Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος
- Λέων Μεσσηνέζης
- Ιωάννης Παπαδόπουλος
- Ασημάκης Φωτήλας
- Σωτήριος Θεοχαρόπουλος
- Επίσκοπος Μονεμβασίας Χρύσανθος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου