ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Οι Ιταλοί κυνηγοί καλλιστεία το 1948 για την Μις Διάνα

 

 

Με τα κυνηγετικά όπλα των Ελλήνων - Και οι Έλληνες δυσαρεστημένοι που δεν τους επιτρέπονταν το κυνήγι πρότειναν διαγωνισμό μούτζας για την ιταλικήν «κα-ταληστείαν»


 

 

Είναι η εποχή, που ακολούθησε  αυτές των κατοχικών χρόνων όπου απαγορεύονταν η οπλοκατοχή από τους Γερμανο-Ιταλούς για όποιονδήποτε λόγο. Το τι σήμαινει η κατοχή όπλου, έστω και κυνηγετικού, στην περίοδο της κατοχής μας το εξηγεί η συγχωρεμένη Αγγέλω  Καϊάφα, που την συνάντησα, μαζίμε τον ανιψιό της Περικλή Γεραλή, το καλοκαίρι του 2017 σε ηλικία 107 χρόνων στο Πουρναρόκαστρο, που ζούσε: 
 
Σε αυτή τη συνάντησή της λέει:
 
«Στο χωριό μας το καλοκαίρι (σ.σ.: του 1941) ήρθαν οι Ιταλοί στρατιώτες. Εμείς όταν τους είδαμε να έρχονται , έτρεξαν οι άντρες κι έκρυψαν ότι όπλα είχαμε,κυριως κυνηγετικά. Ο άντρας μου έκρυψε το όπλο του στις φασολιές, στο περιβόλι μας. Όπως περνούσε ο Ιταλός, μπερδεύτηκε με το όπλο και τότε όλοι άρχισαν να ψάχνουν. Βρήκαν και ένα κοντάκι, παραπέρα. Και κάτι  άλλα παλιά όπλα.  

Πήραν τον άντρα μου και τρεις-τέσσερις άλλους συγχωριανούς και τους έκλεισαν στην Πάτρα. Στη φυλακή του Μαργαρίτη. Πήγαινα και τον έβλεπα τις Κυριακές. Μετά τον έστειλαν στην Τρίπολη.  Τον κράτησαν έξι μήνες και τον έφεραν πάλι στην Πάτρα, στου Μαργαρίτη. Το καλοκαίρι του άλλου χρόνου, τους πήγαν στην Εγλυκάδα, που είχαν κάνει φυλακή το δημοτικό σχολείο. (Σ.σ.: γιατί είχε πέσει τύφος στου Μαργαρίτη και οι Ιταλοί απολύμαιναν την φυλακή). Μετά την Εγλυκάδα, τον αποφυλάκισαν».
 
Αλλά και στα χρόνια του Εμφυλίου, το κυνήγι απαγορεύονταν και ως εκ τούτου τα κυνηγετικά όπλα κατάσχοντας όταν εμφανιζόσανται και ακολουθούσε ποινή κατά των παραβατών. Όπλα επιτρέπονταν μόνον στους στρατευμένους ιδιώτες στις παραστρατιωτικές και παρακρατικές οργανώσεις και στα μέλη τους. Άλλωστε ο Στρατός του στρατηγού Τσακαλώτου, που υπηρετούσε τον Βασιλιά και τους Αμερικανούς επικυρίαρχους, από όποιο χωριό περνούσε και υποχωρούσε ο ΔΣΕ, εξόπλιζε αυτές τις ομάδες κια τις ενέτασσε στα Τάγματα Εθνικής Ασφάλειας (ΤΕΑ).
_____________
(Το ρεποστάζ για την Μις Διάνα 1948, είναι από το περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ του Ιουλίου 1948 - Συνδρομητής ο ΕΠΟΝίτης Άγγελος Κανελλάκης, στο χωριό Μπρακουμάδι επαρχίας Πατρών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: