ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Επιβεβλημένη η προστασία της καλλιέργειας πράσινης πιπεριάς στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας - Ηλείας

Η καλλιέργεια της πράσινης πιπεριάς “σταυρός’’ που μετρά σήμερα 6.000 περίπου στρέμματα στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αχαΐας κινδυνεύει με εγκατάλειψη εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο.

Σε σχετική επιστολή  συνέχεια αυτής που εστάλη πριν από μερικό χρονικό διάστημα  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ  ο Αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «μια ακόμα  δυναμικά ανερχόμενη καλλιέργεια όπως αυτή  της πράσινης πιπεριάς "σταυρός" χρειάζεται ουσιαστική στήριξη  αφού  εκτός από τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν το μείζον ζήτημα με την έλλειψη  εργατών γης.»

Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα  ο κ. Βασιλόπουλος σε καλλιέργειες στην Αετορράχη στο Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης συνομίλησε με παραγωγούς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και πρότεινε εκτός της επιστολής να πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο υπουργείο όπου θα τεθούν όλα  τα ζητήματα μιας και αφορά  δεκάδες  καλλιεργητές  στις δύο Περιφερειακές Ενότητες.

Βασικά θέματα, εκτός των εργατών γης, είναι η προστασία του σπόρου, η ένταξη της καλλιέργειας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για προβολή –προώθηση του προϊόντος στις αγορές καθώς και η συμβολαιακή γεωργία.

 

 Ξεκινά τη Δευτέρα ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε Αχαΐας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Αχαΐας γίνεται γνωστό ότι από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 αρχίζει ο τελευταίος γενικός δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στις παρακάτω Δημοτικές και Toπικές Κοινότητες των Δήμων Πατρών και Αιγιαλείας:

·        Δήμος Πατρέων:  Άνω & Κάτω Καστρίτσι – Πλατάνι, Δρέπανο – Ψαθόπυργος – Αραχωβίτικα, Ρίο – Ακταίο – Άγιος Βασίλειος, Άνω&Κάτω Καλλιθέα – Θέα – Κρήνη, Αργυρά – Σελλά.

·        Δήμος Αιγιαλείας: Ζήρεια, Καμάρες, Σαλμενίκο, Ν.Ερινεός, Λόγγο, Σελιανίτικα, Νερατζιές, Ροδοδάφνη, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημητρόπουλο, Αίγιο, Κουνινά, Μαυρίκι, Μελίσσια.

Παρακαλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους, αν είναι δυνατό να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού και να αναφέρουν στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι απαραίτητοι οι ψεκασμοί καλύψεως από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς σε ελαιοκτήματα που βρίσκονται σε εστίες δάκου καλλιεργούνται με ευαίσθητες στη δακοπροσβολή ποικιλίες ελιάς ή βρίσκονται σε οριακή παραγωγή (αργιολόγια, κλπ) όπου οι δολωματικοί ψεκασμοί έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Καλούνται επίσης οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τις μελισσοκυψέλες τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια των ψεκασμών.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής τηλ 2613 613723, 718 και 701.

 


Ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού αναλαμβάνει η Δρ. Νάντια Ασκούνη

Η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής που υλοποιείται μέσα από την ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων τα οποία αποκτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Προκειμένου αυτή η προσπάθεια να μεγιστοποιηθεί, η Περιφερειακή Αρχή συνεργάζεται με πρόσωπα που μοιράζονται το ίδιο όραμα, διαθέτουν ειδικές γνώσεις στο αντικείμενο κι έχουν εμπειρία στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη η Δρ Νάντια Ασκούνη αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικής συμβούλου του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτισμού, πολιτιστικής διπλωματίας και διαχείρισης.

Η συνεργασία επισημοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Περιφερειάρχη.

Η Δρ Νάντια Ασκούνη είναι μουσειολόγος με ειδίκευση στην πολιτιστική διπλωματία. Υλοποιεί μουσειολογικές μελέτες και πολιτιστικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες. Είναι παντρεμένη κι έχει ένα γιο 9 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: