ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ισπανία: Πέθανε ο τελευταίος επιζών των Διεθνών Ταξιαρχιών

Photo: Denis Rogatyuk

Πέθανε το τελευταίο μέλος του σώματος των 35.000 εθελοντών των Διεθνών Ταξιαρχιών αντιφασιστών που πολέμησαν στον εμφύλιο της Ισπανίας ενάντια στον Φράνκο. Ο Josep Eduardo Almudéver Mateu ήταν ηλικίας 101 ετών και είχε γεννηθεί στις 30 Ιουλίου 1919 στη Μασσαλία από Ισπανούς γονείς.

Σε ηλικία 16 ετών ζούσε στην Βαλένθια, όταν το πραξικόπημα του Φράνκο πυροδότησε τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό λέγοντας ψέματα για την ηλικία του. Όταν τραυματίστηκε στη μάχη ανακάλυψαν την πραγματική του ηλικία και στάλθηκε πίσω στο σπίτι του. Τότε ήταν που χρησιμοποίησε την γαλλική του υπηκοότητα για να ενταχθεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, για να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο ενάντια στον φασισμό. 

Όταν οι Διεθνής Ταξιαρχίες διαλύθηκαν το 1938, πολλοί από τους μαχητές γύρισαν στις πατρίδες τους, στις 80 περίπου 80 χώρες από τις οποίες είχαν έρθει. Αντίθετα ο Ζοσέπ Αλμουδέβερ Ματέου, επέλεξε να παραμείνει στην Ισπανία. Μετά τη οριστική νίκη του Φράνκο τον Απρίλιο του 1939, ο Αλμουδέβερ συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου τους έβαζαν υποχρεωτικά να παρακολουθούν τις εκτελέσεις αντιφασιστών.

Σε συνέντευξη στην El País το 2016, είχε πει ότι ο ήχος των πυροβολισμών και οι κραυγές του θανάτου δεν έφυγαν ποτέ από το μυαλό του. «Ποτέ, σε όλη μου τη ζωή, δεν θα ξεχάσω τις κραυγές των ανθρώπων που πυροβολήθηκαν» είχε δηλώσει. Όταν τα στρατόπεδα  συγκέντρωσης έκλεισαν, φυλακίστηκε για 3 χρόνια σε διάφορες φυλακές πριν αφεθεί τελικά ελεύθερος, για να ενταχθεί στον ανταρτικό αγώνα εναντίον στον φασισμό και τον Φράνκο. Εξορίστηκε τελικά στη Γαλλία το 1947 και δεν επέστρεψε στην Ισπανία μέχρι το 1965. Ο θάνατός του στην 23 Μαΐου στη Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες Τρίτη 25-5-2021.

Η Ισπανική Ένωση Φίλων των Διεθνών Ταξιαρχιών δήλωσε για τον θάνατο του ότι «με βαριά καρδιά αποχαιρετούμε τον Ζοσέπ, τον τελευταίο των θαυμαστών ταξιαρχιτών μας που ήταν ακόμη εν ζωή» .

Η ιστορία του αποτυπώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ, το The Last Brigadier, το 2018 ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2014, είχε εκδώσει και τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Το Σύμφωνο μη επέμβασης. Καημένη Δημοκρατία».

Οι Διεθνείς Ταξιαρχίες ιδρύθηκαν τρεις μήνες μετά την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1936 και στις γραμμές τους εντάχθηκαν περίπου 35.000 εθελοντές από 53 χώρες. Οι απώλειες τους στον πόλεμο υπολογίζονται ότι έφτασαν τους 10.000 άνδρες.

Οι 9.000 Γάλλοι ήταν το μεγαλύτερο μέρος της Ταξιαρχίας που περιλάμβαναν επίσης 5.000 Γερμανούς και Αυστριακούς εξόριστους, 4.000 άνδρες από την Πολωνία και τα Βαλκάνια, 3.100 Ιταλούς αντιφασιστές και 2.000 καθένα από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βέλγιο και τη Σκανδιναβία

 
Πηγή φωτογραφίας Oscar Rodriguez/Asociación de Amigos de las Brigadas Internacionales 
 
avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: