ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Γιώργος Ρώρος: Αρνούμαι να δεχθώ τη μίζερη εικόνα της Πάτρας

 


«Η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου με τη σύσταση του διαδημοτικού φορέα εκτός από το φθηνό και ποιοτικό νερό για τους πολίτες θα εξασφάλιζε την Βιομηχανική Ζώνη με επάρκεια νερού θα προσέλκυε νέες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, επομένως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

«Ειδικά τώρα που το εμπόριο μετρά τις πληγές του από την πανδημία. Όσο για τα δημοτικά πράγματα της Πάτρας, ο ίδιος ο Γιώργος Ρώρος, ανακοινώνει κι επισήμως με αυτή τη συνέντευξή του, ότι θα είναι ''παρών'' και το 2023. Πιστεύοντας μάλιστα σε νικηφόρο αποτέλεσμα...»

Αυτά υπογραμμίζονται, από τον Γιώργο Ρώρο, ο οποίος μιλά σε εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που αφορούν τον Δήμο Πατρέων, αλλά και τις επαγγελματικές τάξεις, τους εργαζόμενους και το μέλλον της πόλης και των πολιτών της, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Ώρα Πατρών''. Δίνει απαντήσεις με συνέντευξή του που δημοσιεύεται  στο σημερινό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Στον πρόλογο της συνέντευξης η Δ/νση της εφημερίδας ξεκαθαρίζει την πλουραλιστικότητα που την διακρίνει, αναφέροντας:

«Η ''Πολιτεία'' δίνει ''βήμα'' σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Και ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Ρώρος. Ο οποίος, μάλιστα, έχει πολλαπλή ιδιότητα αφού είναι άνθρωπος του εμπορίου, έχει διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, και υπό αυτή τη σκοπιά έχει αξία ο λόγος του.

Ειδικά τώρα που το εμπόριο μετρά τις πληγές του από την πανδημία. Όσο για τα δημοτικά πράγματα της Πάτρας, ο ίδιος ανακοινώνει κι επισήμως με αυτή τη συνέντευξή του, ότι θα είναι ''παρών'' και το 2023.

Πιστεύοντας μάλιστα σε νικηφόρο αποτέλεσμα...

_______________

 «Η δημοτική αρχή καρπώθηκε αυτά που πλουσιοπάροχα μοίρασε στην πόλη η προηγούμενη Κυβέρνηση, το Νότιο Πάρκο, το πλατανόδασος, το κτίριο της Μανιακίου, τα 2,5 εκατομμύρια να ξεχρεώσει το Καρναβάλι, προγράμματα αστικής ανάπλασης, χρήματα που δόθηκαν με το κοινωνικό πρόγραμμα για ενίσχυση άπορων και αδύναμων συμπολιτών μας»

 _______________

Και παραθέτει την συνέντευξη.

Ερ. Ξεκινώ από την εμπορική σας ιδιότητα πρώτα. Και ως πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θα’ θέλα να μου σχολιάσετε την ΚΥΑ για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές (16 και 23/5). Πιστεύετε ότι «κρύβει» τελικά κάτι αυτή η υπουργική απόφαση;

Απ. Η απόφαση της Κυβέρνησης να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στις 16 και 23 του μήνα, καταδεικνύει την πολιτική της, που είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών. Η εκτίμηση που αναφέρω δεν είναι πολιτική αγκύλωση ή στενοκεφαλιά. Το 2005 αφαίρεσε το ωράριο από τις νομαρχίες, δημιούργησε το εθνικό ωράριο, ψήφισε νόμο για την εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων μέσα στα κέντρα των πόλεων χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων όπως σε άλλα κράτη, π.χ. στη Γαλλία. Το 2013 απελευθέρωσε 7 Κυριακές και στη συνέχεια προσπάθησε για τις 52 Κυριακές όπου προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μας δικαίωσε. Τώρα με την ευκαιρία της πανδημίας νομοθέτησε υπέρ των πολυκαταστημάτων. Αποτελεί επομένως συνειδητή πολιτική επιλογή η εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων κάτι που αυτό πρέπει να αντιληφθεί ο μικρομεσαίος.

Η «ΘΗΛΙΑ» ΘΑ ΣΦΙΞΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ

Ερ. Τι βλέπετε από το φθινόπωρο στο εμπόριο και τις ΜΜΕ; Οσμίζεστε κι εσείς λουκέτα ή τρέφετε την αισιοδοξία ότι... κάπως θα σταθούν όρθιες οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις;

Απ. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο σοφός λαός. Όλη τη διάρκεια της πανδημίας το εμπόριο πήρε ελάχιστα χρήματα και κάποιες επιχειρήσεις καθόλου. Από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης η Κυβέρνηση εξαιρεί το εμπόριο. Η Κυβέρνηση μετά το πρώτο κύμα πανδημίας δεν ακολούθησε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα όπως έκαναν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ενισχύοντας την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. Σαν αποτέλεσμα είχαν το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανάπτυξη του 5% στην Πορτογαλία, το ίδιο βεβαίως έκανε η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Δεν φρόντισε να θωρακίσει την υγεία με δημιουργία νέων ΜΕΘ αλλά και προσλήψεις στον κλάδο της Υγείας. Έτσι φτάσαμε στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα με 11.000 νεκρούς. Δικαίως επομένως κατέχουμε την προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην Ευρωζώνη. Φρόντισε, όμως, η Κυβέρνηση να περάσει το νέο Πτωχευτικό με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Φροντίζει να περάσει και το αντεργατικό νομοσχέδιο με την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η θηλιά θα σφίξει περισσότερο, όταν θα καλεστούν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις αναστολές λόγω της πανδημίας, θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, οι τράπεζες θα γίνουν πιο επιθετικές και οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια...

Ερ. Πάμε στα δημοτικά, τώρα. Αλλά μένοντας στις πληγές της πόλης που αυξήθηκαν με την πανδημία, θα ρωτήσω αν πιστεύετε ότι υπάρχει διέξοδος για την τοπική οικονομία-ανάπτυξη. Κι αν υπάρχει, ο Δήμος τι ρόλο μπορεί να παίξει;

Απ. Δύο χρόνια στα δημοτικά τεκταινόμενα της πόλης διαπιστώνω, ότι ο Δήμος μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο στην οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης. Εμείς παρακολουθούμε τα τρένα, τις ευκαιρίες, να περνούν με τις αγκυλώσεις που διακατέχουν την δημοτική αρχή. Η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου με τη σύσταση του διαδημοτικού φορέα εκτός από το φθηνό και ποιοτικό νερό για τους πολίτες θα εξασφάλιζε την Βιομηχανική Ζώνη με επάρκεια νερού θα προσέλκυε νέες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, επομένως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο σχεδιασμός ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου με δημιουργία ευρύτατου κοινωνικού μετώπου, ώστε να αξιοποιηθούν δυνατότητες όπως η ένταξη σε προγράμματα σε συνεργασία με τους φορείς Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ κ.α., τη δημιουργία εμπορικού τμήματος και διαμετακομιστικού κέντρου, τη στήριξη του ΒΙΟΠΑ, τα προγράμματα αστικής ανάπλασης, την διεθνοποίηση του μεγάλου γεγονότος της πόλης, το Καρναβάλι. Η διεκδίκηση υποδομών, φυσικό αέριο, σιδηρόδρομος, οδικοί άξονες θα έπρεπε να είναι το μέλημά μας γιατί χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟ ΜΙΖΕΡΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ερ. Δεν έχετε κρύψει ότι είστε ενεργό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, τελικά, μήπως τα κόμματα δεν... χωρούν πια στα δημοτικά πράγματα μιας πόλης; Ιδίως όταν μάλιστα ακόμα και εσείς έχετε κατηγορήσει για τον ίδιο λόγο την παρούσα δημοτική αρχή της Πάτρας;

Απ. Στην διαδρομή μου δεν έχω κρύψει την πολιτική μου ταυτότητα, είμαι ενεργός πολίτης και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Σέβομαι, όμως, την αυτονομία των μαζικών χωρών και προς τούτο με επιβράβευσαν οι συνάδελφοί μου ως τον μακροβιότερο πρόεδρο στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών, πλέον της δεκαετίας, και πρόεδρο στο Σωματείο της Λεβενμπρόυ (Άμστελ) το 1981-1985. Για εμένα ο Δήμος δεν αποτελεί ιμάντα μεταβίβασης της κομματικής γραμμής. Αρνούμαι να αποδεχτώ τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα και να συμβιβαστώ. Οραματίζομαι μία όμορφη και φιλική στον πολίτη Πάτρα που δεν θα αποκλείει κανέναν και καμία, αλληλέγγυα, δημοκρατική και προοδευτική. Μια πόλη που βήμα-βήμα, με βάσεις και συνέργειες, θα μειώνει τη φτώχεια και την ανεργία. Μία πόλη που δεν θα διώχνει τους νέους αλλά, αντίθετα, θα τους δίνει δυνατότητες να δουλέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Τέλος η ‘'Ώρα Πατρών’' έχει την αυτονομία της, τα δικά της όργανα που αποφασίζουν και είναι καθοριστικά για την λειτουργία της παράταξης.

ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ 2023

Ερ. Δηλώνετε «παρών» και για τις εκλογές του 2023;

Απ. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, οφείλεται στον μικρό χρόνο ίδρυσης και προετοιμασίας, μόλις σε 4 μήνες. Πλέον αυτού, η δημοτική αρχή καρπώθηκε αυτά που πλουσιοπάροχα μοίρασε στην πόλη η προηγούμενη Κυβέρνηση, το Νότιο Πάρκο, το πλατανόδασος, το κτίριο της Μανιακίου, τα 2,5 εκατομμύρια να ξεχρεώσει το Καρναβάλι, προγράμματα αστικής ανάπλασης, χρήματα που δόθηκαν με το κοινωνικό πρόγραμμα για ενίσχυση άπορων και αδύναμων συμπολιτών μας. Δηλώνω παρών για τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023. Βέβαια η παράταξή μας έχει τον τελευταίο λόγο και με τις συλλογικές διαδικασίες θα αποφασίσει δημοκρατικά, συντεταγμένα, με πλήρη διαφάνεια για να έχουμε το νικηφόρο αποτέλεσμα που θα μας φέρει δημοτική αρχή της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: