ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Η Ειρήνη Αγαθοπούλου: Ηχώ από το παρελθόν το Οικογενειακό Δίκαιο

 

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας με την συμμετοχή Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου

Την Δευτέρα 24.5 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας με θέμα «Τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου-Ηχώ από το παρελθόν» με τη χρήση πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης και προβάλλεται μαγνητοσκοπημένα από τη σελίδα στο FACEBOOK του ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ (https://www.facebook.com/syrizaaxaias).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου βουλεύτριας  και Αναπληρώτριας Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Η Ειρήνη Αγαθοπούλου ανέφερε ότι ο νέος νόμος για  τη συνεπιμέλεια συνιστά οπισθοδρόμηση σε σχέση με την προοδευτική μεταρρύθμιση του νόμου του 1983. Ο  νέος νόμος και η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι την ψήφισή του αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για δημοκρατικές κυβερνήσεις καθώς ευτελίστηκε κάθε έννοια κοινοβουλευτικής διαδικασίας και δεν τηρήθηκε καμία διαδικασία καλής νομοθέτησης.

Δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση όπως ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς φορείς, απουσίασε πλήρως από το διάλογο η Υφυπουργός  Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και σημαντικοί φορείς, όπως η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία ενώ οι γυναικείες οργανώσεις κλήθηκαν στο τέλος της διαδικασίας και μόνο κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτευσης.

Ανέφερε, ότι πάρα την προσθήκη στο άρθρο 1, οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου δε συμμορφώνονται με διεθνείς συμβάσεις όπως τη Σύμβαση για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ως εκ τούτου δύναται να εκπέσει στα διεθνή και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο απέρριψε το πόρισμα της δικής του Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και στο νομοσχέδιο περιέλαβε διατάξεις που ήταν προτάσεις της ισχνής μειοψηφίας της Επιτροπής.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι αναχρονιστικό, δεν προωθεί την ισότητα των δύο γονέων αντιθέτως αναπαράγει στερεότυπα, δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του παιδιού και θα οξύνει τις συγκρούσεις και τις δικαστικές διαμάχες. Και επανέλαβε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε εδώ να αλλάξουμε το νομοσχέδιο  με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι το παρόν νομοσχέδιο  δεν ανταποκρίνεται στην  αναγκαιότητα της κοινωνίας για τις νέες οικογενειακές δομές, όπως μονογονεικές οικογένειες, ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια. Τόνισε επίσης πως ο λόγος που ψηφίστηκε ένα οπισθοδρομικό νομοσχέδιο, που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα προτίθεται να λύσει, είναι γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να εξαλείψει κάθε προοδευτικό αποτύπωμα της Μεταπολίτευσης.

Ο Κώστας Μάρκου εξέφρασε τον προβληματισμό του, μετά και από τις καταγγελίες των κυβερνητικών βουλευτριών, μήπως τελικά το νομοσχέδιο αποτελεί κάποιο συμβόλαιο εξυπηρέτησης συμφερόντων. Τόνισε την ανάγκη για εξειδικευμένα οικογενειακά δικαστήρια που θα πρέπει να επικουρούνται συμβουλευτικά από ομάδες ειδικών.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις και συζητήθηκε τι πρέπει να γίνει την επόμενη ήμερα, με το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαΐας να δηλώνει δυναμικά τη συνέχιση του αγώνα για να μην εφαρμοστεί στην πράξη το νομοσχέδιο της αντιμεταρρύθμισης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: