ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Εγκαταλείφτηκε στο Γηροκομειό η διατήρηση της μνήμης

 

18 Απριλίου 2010, κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εκτελεσμένων, στο μέσον ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, περιβαλλόμενος από δεξιά απ' τον ιστορικό Βασ. Λάζαρη και από τα αριστερά απ' τον Περικλή Μητρόπουλο. Η μνήμη ήταν ακόμη ζωντανή.


Επιστολή του Γιώργου Ρώρου της ''Ώρας Πατρών'' στον Δήμαρχο Πατρέων, για την ολοκλήρωση του μνημείου των 125 Εκτελεσμένων


«Κύριε Δήμαρχε, Όταν οι ιστορικοί χώροι παραμελούνται από το δήμο ή την Πολιτεία δεν επιτελούν ως ιστορικά σημεία το σημαντικό τους ρόλο, τη διατήρηση της μνήμης, της έμπνευσης και της ιστορίας» αναφέρεται καταληκτικά επιστολή της δημοτικής παράταξης ''Ώρα Πατρών'' του Γιώργου Ρώρου, προς τον δήμαρχο Πατρέων, αφορούσα τον χώρο των 125 εκτελεσμένων του Εμφυλίου 1946-1949, στη θέση ''Σκοποβολή'' Γηροκομείου.

Επίμαχα σημεία είναι η εγκατάλειψη που παρατηρείται στον περιβάλλοντα χώρο, όπου έχει αναγερθεί το δημοτικό Μνημείο, το οποίο στέλνει το μήνυμα της συμφιλίωσης και της ειρήνης, δίδαγμα βγαλμένο από την ματωμένη εποχή των πέτρινων χρόνων της εμφυλιακής περιόδου!  

Αναλυτικότερα στην επιστολή της δημοτικής παράταξης του Γιώργου Ρώρου αναφέρονται τα παρακάτω:


«Προς:
Δήμαρχο Πατρέων

Κοιν.: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

ΘΕΜΑ: «Ιστορικός χώρος εκτελεσθέντων Γηροκομειού»

Κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε στο Γηροκομείο έχει διαμορφωθεί χώρος και έχει ανεγερθεί μνημείο στη θυσία των πατριωτών κομμουνιστών, αριστερών, δημοκρατών της Εθνικής Αντίστασης επί δημαρχίας Ανδρέα Καράβολα, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από τότε στο χώρο δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση αλλά αντίθετα είναι έντονα τα χνάρια της εγκατάλειψης από τη δημοτική αρχή αλλά και η βεβήλωση στο μνημείο και στην επιγραφή από ακροδεξιούς.

Επειδή έχετε παραμελήσει το χώρο σας καλούμε να υλοποιήσετε τα αίτηματα των συλλόγων «Πέτρινα Χρόνια-Ιστορική Μνήμη» και «Παναγία Γηροκομίτισσα».

1. Διαμόρφωση της πλατείας και πλακόστρωση όπως οι αρχιτέκτονες Λίλα Καρακώστα και Τάκης Βανδώρος έχουν σχεδιάσει.

2. Ολοκλήρωση του μνημείου από το γλύπτη Στάθη Λεοντή.

3. Να προχωρήσει άμεσα η ονοματοδοσία σε «Πλατεία εκτελεσθέντων».

4. Τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Η προσφορά του χώρου, ενός στρέμματος, προέρχεται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, που τον παραχώρησε για την ανέγερση μνημείου.

Επίσης να τονίσουμε τη σημαντική συνδρομή του Πρωτοσύγκελλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και ηγουμένου της ιεράς Μονής Γηροκομείου αρχιμανδρίτη π. Συμεών Χατζή.

Κύριε Δήμαρχε,

Όταν οι ιστορικοί χώροι παραμελούνται από το δήμο ή την Πολιτεία δεν επιτελούν ως ιστορικά σημεία το σημαντικό τους ρόλο, τη διατήρηση της μνήμης, της έμπνευσης και της ιστορίας.

Σε αναμονή ενεργειών σας.

Ο επικεφαλής της «Ώρα Πατρών»

Γιώργος Ρώρος

Πάτρα 28.05.2021»

Από αριστερά ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, στο μέσον η αρχιτεκτόνισσα Λίλα Καρακώστα και δεξιά ο συνάδελφός της Τάκης Βανδώρος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: