ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Το επιτελικό κράτος καίγεται από προχθές στα Γεράνεια

 

Η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα την Τετάρτη στις 21:45 από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών - Το 112 δεν λειτούργησε άμεσα - Μία συνηθισμένη φωτιά εξελίχθηκε σε μεγάλη καταστροφή - ΣΥΡΙΖΑ: Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από προχθές Τετάρτη στις 21:45 όταν και ξέσπασε η φωτιά  στον Σχίνο Λουτρακίου κάτω από άγνωστες συνθήκες, το 112 δε λειτούργησε. Ωστόσο λίγη ώρα πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης οι κάτοικοι των περιοχών Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκενάς και ορεινό Αλεποχωρίου έλαβαν το σχετικό SMS για να απομακρυνθούν από την περιοχή για προληπτικούς λόγους, με κατεύθυνση προς την πόλη των Μεγάρων.

«Χωρίς να επικρατούν ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η φωτιά που ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Κορινθία έχει, ήδη, προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και μαίνεται ανεξέλεγκτη, σκεπάζοντας με καπνούς όλο το λεκανοπέδιο», αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα χθες στις 21:45 από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, σημειώνοντας ότι στην περιοχή βρίσκεται εξετάζοντας τα δεδομένα κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Ήδη συμπληρώνονται 26 ώρες έως τώρα από την έναρξη της πυρκαγιάς και δεν προβλέπεται να κατασβεστεί  σύντομα, ενώ έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 12 οικισμοί και καεί. Τα Γεράνεια όρη κατακαίγονται από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης έχουν καεί 6-7 σπίτια, ενώ το πύρινο μέτωπο είναι περίπου 25 χλμ.

Κλειστά σήμερα Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα

Κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή τα σχολεία στα Μέγαρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ), του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα, Νέα Πέραμος), λόγω των έκτακτων και δυσμενών συνθηκών.

Αν και στην περιοχή δίνουν μάχη ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με πάνω από 265 πυροσβέστες με τη βοήθεια εναέριων μέσων και υδροφόρων των ΟΤΑ, το μεγάλο πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο. 

Εξαιρετικά δύσκολη καθιστούν την οριοθέτηση της φωτιάς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου, ενώ καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις ακόμα και σε τμήματα της πυρκαγιάς που είχαν προς στιγμή οριοθετηθεί. Στάχτη έχουν γίνει 20.000 στρέμματα δάσους.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι, Άνω και Κάτω Πευκανεάς, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς καθώς και δύο ιερές μονές στην ευρύτερη περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου.

Λίγο μετά τις 20.00 την Πέμπτη συστήθηκε στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Παράλληλα πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην περιοχή Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα καθώς οι φλόγες έφτασαν στον οικισμό, ο οποίος εκκενώθηκε εσπευσμένα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ απεγκλωβίστηκαν άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία και δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν από την περιοχή.

Από το δύσβατα σημεία δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς υπήρχε κίνδυνος εγκλωβισμού τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σοβαρευτεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Χωρίς να επικρατούν ιδιαιτέρως δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η φωτιά που ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Κορινθία έχει, ήδη, προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και μαίνεται ανεξέλεγκτη, σκεπάζοντας με καπνούς όλο το λεκανοπέδιο.

Ενώ θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει για το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, ο κύριος Χαρδαλιάς, περιορίστηκε σε γενικολογίες, προειδοποιώντας για μία δύσκολη νύχτα» αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Χρήστος Σπίρτζης.

«Κύριοι του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη αυτό που ανακοινώσατε, το γνωρίζουν, ήδη, οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπουν έναν κρατικό μηχανισμό ο οποίος δεν μπορεί να τους προστατέψει από μία συνήθη πυρκαγιά και καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.

Εδώ και καιρό, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μετατραπεί σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδειχθεί ανεπαρκής τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης της κατάστασης. Τους καλούμε, επιτέλους, να σοβαρευτούν, να οργανωθούν και να αντιληφθούν ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και όχι ομάδα επικοινωνίας» τονίζει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη.

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει… Δεν πέρασαν τρεις ημέρες από την συζήτηση επίκαιρης ερώτησής μου στην Βουλή, για την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, μαίνεται και απειλεί. Ακόμα μια προστατευόμενη περιοχή με σπάνια βιοποικιλότητα, τα Γεράνεια όρη, βρίσκεται στο έλεος της πυρκαγιάς, όμως, σήμερα, φάνηκε η μη επαρκής αξιοποίηση των δυνατοτήτων», τονίζει από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: