ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Σία Αναγνωστοπούλου: Πολιτισμός δεν είναι η πολιτική του Ισραήλ

Βομβαρδισμός στη Γάζα
(EPA/HAITHAM IMAD)


Η βασική αιτία της επιθετικής πολιτικής του είναι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια. Σε 2 χρόνια τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά σταθερή κυβέρνηση δεν έχει προκύψει, αναλύει ο Νεκτάριος Μπουγδάνης!

 

 Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΙΝΕ Ο ΤΡΑΜΠ

 

«Πολιτισμός –ούτε ευρωπαϊκός,  ούτε δυτικός, ούτε διεθνής,  ούτε κοσμικός ούτε χριστιανικός- δεν είναι: η ταπείνωση του παλαιστινιακού λαού·  η παράνομη  κατοχή εδαφών τους· η επιχείρηση εκκαθάρισης της Ιερουσαλήμ από το αραβικό στοιχείο·  η εκκένωση των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ· η αδιαφορία για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ορίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους·  η πλήρης απάθεια απέναντι σε ένα διαρκές έγκλημα» αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου.

Και τονίζει παρακάτω: 

«Πολιτισμός δεν είναι: η πρόκληση σε έναν ιερό τόπο (Τέμενος Αλ Ακσά) την ημέρα ιερής Γιορτής του Άλλου· η επαναλαμβανόμενη τραγωδία των νεκρών, κυρίως παιδιών · η επαναλαμβανόμενη βία χωρίς τέλος.

Πολιτισμός –ούτε δυτικός,  ούτε ευρωπαϊκός,  ούτε ελληνικός- δεν είναι: η μη αναγνώριση της ύπαρξης κράτους για έναν λαό ώστε να ζήσει ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Πολιτισμός δεν είναι ο ρεαλισμός του ''ίδια μέτρα και ίδια σταθμά''.

Πολιτισμός είναι το δίκαιο, το διεθνές, το ηθικό και το ανθρώπινο. Πολιτισμός είναι ο σεβασμός των δικαίων του Άλλου σαν να ήταν δικά σου» καταλήγει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Οκτώ σημεία περί της νέας έντασης στην Παλαιστίνη

Για να κατανοήσουμε γιατί ξαφνικά το Ισραήλ επιδίδεται με τόση ένταση σε εγκληματικές πρακτικές, κατά των Παλαιστινίων, που έτειναν να απαλειφθούν τον τελευταίο καιρό είναι αναγκαίο να δούμε τι ακριβώς γίνεται στη γειτονιά μας μέσα από την ανάλυση που παρουσιάζει σήμερα από τις στήλες της έντυπης έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ  ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή συμβαίνουν τα παρακάτω:

«Καταλήψεις σπιτιών Παλαιστινίων στη συνοικία Σεΐκχ Τζαρά από Εβραίους εποίκους, ισχυρές συγκρούσεις στο τέμενος Αλ-Ακσά, αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την Παλιά Πόλη, ρουκέτες από τη Χαμάς και αιματηρή απάντηση από το Ισραήλ με βομβαρδισμό της Γάζας. Όλα αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα, αλλά γιατί τώρα και ποιον συμφέρουν; Ας δούμε κάποια σημεία:

1) Η βασική αιτία είναι η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια στο Ισραήλ. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν γίνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και σταθερή κυβέρνηση δεν έχει προκύψει. Η επιμονή του Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, δίνει την πρώτη θέση στο Λικούντ αλλά όχι τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ίδιος, δέσμιος της επεκτατικής, ρατσιστικής και φιλοπόλεμης πολιτικής του εις βάρος των Παλαιστίνιων, προσπαθεί να πολώσει τα πιο ακροδεξιά και θρησκευόμενα ακροατήρια με το βλέμμα στραμμένο σε ενδεχόμενο πέμπτων συνεχόμενων εκλογών.

2) Η αλλαγή στον Λευκό Οίκο ακύρωσε το ανοιχτό γήπεδο που του έδινε ο Τραμπ. Η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον δεν έχει εκφράσει ακόμα τις προτάσεις της για το Παλαιστινιακό, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανησυχεί. Περίμενε μάταια ένα άμεσο τηλέφωνο από τον Μπάιντεν μετά την εκλογή του τελευταίου, το οποίο άργησε χαρακτηριστικά. Μια διαφορετική προσέγγιση στο Παλαιστινιακό από την πλευρά των ΗΠΑ μπορεί να σημάνει για τον Νετανιάχου την οριστική έξοδο από την πολιτική, ενδεχόμενο όμως το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη φυλάκισή του.

3) Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν. Αναμένονται τους επόμενους μήνες οι κινήσεις του Μπάιντεν σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία (η οποία είχε επιτευχθεί επί Ομπάμα). Το Ισραήλ διαφωνεί και προβοκάρει συνεχώς την προσέγγιση Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Με την επίθεση σε ιρανικούς στόχους, το Τελ-Αβίβ προσπαθεί να προλάβει τις εξελίξεις.

4) Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» με σειρά αραβικών κρατών. Αρχικά, τα κράτη που προχώρησαν σε ειρήνη με το Ισραήλ έβγαλαν από την ατζέντα τους την επίλυση του Παλαιστινιακού με περίσσιο κυνισμό. Τώρα, ο Νετανιάχου θέλει να στείλει το μήνυμα προς όλους ότι για να προχωρήσουν αυτές οι Συμφωνίες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οριστικά οι Παλαιστίνιοι. Όποιο κράτος δεν το δεχτεί, δεν μπορεί να έχει σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με το Ισραήλ.

5) Οι παλαιστινιακές εκλογές, οι πρώτες μετά από δεκαπέντε χρόνια, ακυρώθηκαν από τον Μαχμούντ Αμπάς, αφού οι Παλαιστίνιοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Ο Νετανιάχου θα προτιμούσε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στο ίδιο το Ισραήλ και μετά να επηρεάσει το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών υπέρ του.

6) Εντέλει, ο Νετανιάχου ποντάρει στην πόλωση. Θέλει μια αποδυναμωμένη Παλαιστινιακή Αρχή και μια ενδυναμωμένη Χαμάς. Η ένταση δίνει πόντους στην ισλαμική οργάνωση, αφού αυτή διαθέτει την επιχειρησιακή δυνατότητα των πληγμάτων εναντίον στόχων στο Ισραήλ.

7) Η αναγνώριση της αδιαίρετης Ιερουσαλήμ από τον Τραμπ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ άνοιξε τον ασκό. Ο Νετανιάχου θέλει να δείξει ότι η Ιερουσαλήμ -συνολικά- ανήκει στο Ισραήλ και το καθεστώς της είναι -για τον ίδιο και όπως αντιλαμβάνεται τα πράγματα- αδιαπραγμάτευτο.

8) Το μήνυμα προς τους Παλαιστίνιους: Εγκαταλείψτε τον αγώνα. Είστε μόνοι σας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: