ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Να μην μας τύχει πάλι διευθυντής α λα Καζάκο!

 

Τι καλλιτεχνική διεύθυνση για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θέλουμε; Ρωτά ο Γιώργος Ρώρος της ''Ώρα Πατρών'' και προτείνει

 «Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από την παρούσα δημοτική αρχή, θα είναι αφετηρία μιας νέας προοπτικής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και θα δώσει τον αναγκαίο ''αέρα'' ανανέωσης χωρίς να αποτελέσει άλλο ένα  εργαλείο στενής προβολής της κομματικής  ταυτότητας, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια, με επιλογές που μας οδήγησαν σε καθολική απογοήτευση»!


Τα παραπάνω αναφέρει ο Γιώργος Ρώρος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Ωρα Πατρών'' καθώς στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεντεύξεων των 29 υποψήφιων καλλιτεχνικών διευθυντών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Και με το βλέμμα στραμμένο στον γηραλέο, -αντί ενός νεαρού- καλοπληρωμένο κομματικό σύντροφο του δημάρχου Πατρέων, τον Κ. Καζάκο, που ως καλλιτεχνικός διευθυντής... διέπρεψε στο ΔΗΠΕΘΕ και πριν λήξει η θητεία του εγκατέλειψε τον Οργανισμό ''μετακομίζοντας'' για την Επίδαυρο σαν έπιασε να καλοκαιριάζει, ορίζει τις σταθερές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί  ο επιλεγμένος Διευθυντής από τους 29 υποψηφίους.

Απαντώντας ο Γιώργος Ρώρος στο ερώτημα ''Τι καλλιτεχνική διεύθυνση για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θέλουμε;'' προτείνει τούτα:

«Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για πάνω από 4 δεκαετίες προσφέρει θεατρικές παραγωγές και δράσεις μετά την ίδρυση της δραματικής σχολής, με σοβαρό παιδαγωγικό έργο και θετικό αποτύπωμα στην πολιτιστική εξέλιξη της πόλης.

Ως σημαντικό πολιτιστικό κύτταρο της πόλης και των τοπικών κοινωνιών της ευρύτερης περιοχής, το ΔΗΠΕΘΕ, χρειάζεται τη μέγιστη στήριξη του Υπουργείου και της Περιφέρειας. Ο οργανισμός οφείλει με υψηλό επαγγελματισμό, να παράγει καλλιτεχνικό έργο αξιοποιώντας και τις τοπικές δυνάμεις, με συμβολικές αναφορές στους προβληματισμούς της εποχής και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Παράλληλα θα πρέπει να αναδεικνύει τα ιστορικά στοιχεία της πόλης και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συνεντεύξεων των 29 υποψήφιων καλλιτεχνικών διευθυντών του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγάλος και αυτό απαιτεί μία ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία ώστε η τελική επιλογή να δικαιώσει τις προσδοκίες της πόλης.

Η βασική πηγή έμπνευσης του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή οφείλει να είναι η οραματική προοπτική του Οργανισμού. Σαφώς οι νέες συνθήκες της πανδημίας θα «δεσμεύσουν» το ΔΗΠΕΘΕ να αναπτύξει παραγωγές καλύπτοντας την πολιτιστική ένδεια που έχει προκληθεί. Οφείλει, συνομιλώντας χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά με την πόλη να διαμορφώσει ένα πρόγραμμα κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να προσεγγίσει το κοινό μετά και την επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις που θα πρέπει να καλύψει.

Απαραίτητη για το μελλοντικό σχεδιασμό του Οργανισμού είναι η βέλτιστη λειτουργία της Δραματικής Σχολής. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων-σχέσεων με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες εκπαιδευτικές δομές. Οφείλουμε, να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων της πόλης προς τη θεατρική παραγωγή και εμπλοκή. Για να γίνει εφικτό αυτό είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παιδική και εφηβική θεατρική σκηνή. Σημαντικό ρόλο για την πόλη μας διαδραματίζει και η ερασιτεχνική θεατρική κίνηση που θα χρειαστεί ανάλογη διαχείριση, ενίσχυση και εμπλοκή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να πρωτοπορήσει στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κυρίως διασυνοριακών, επαναπροσδιορίζοντας καλλιτεχνικούς δεσμούς με γειτονικές χώρες όπως την Ιταλία και τις υπόλοιπες Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες. Οι συνέργειες αυτές θα ενίσχυαν την εθνική και διεθνή ακτινοβολία του ΔΗΠΕΘΕ και την ανάπτυξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας μέσω της ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης συνδέοντας τη με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά, η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή από την παρούσα δημοτική αρχή, θα είναι αφετηρία μιας νέας προοπτικής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και θα δώσει τον αναγκαίο ''αέρα'' ανανέωσης χωρίς να αποτελέσει άλλο ένα  εργαλείο στενής προβολής της κομματικής  ταυτότητας, όπως επανειλημμένα έχει επιχειρήσει τα τελευταία χρόνια, με επιλογές που μας οδήγησαν σε καθολική απογοήτευση!».

Σκηνή παράστασης στο θέατρο Αιγείρας από την ''Γκόλφω'' του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: