Μήνυμα της τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σίας Αναγνωστοπούλου για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων
«Τα μουσεία συνιστούν ενεργούς πολιτιστικούς θεσμούς, ‘’επισημοποιούν’’ τον πολιτισμό, ‘’κουβαλούν’’ την ιστορία. Είναι βασικοί παράγοντες της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, αποτελούν σημαντικό πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης και συνδέονται εγγενώς με τον δημόσιο χώρο. Στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να κρατηθούν όρθια και να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην προσπάθεια για ακόμα περισσότερη πολιτιστική δημοκρατία».
Τα παραπάνω επισημαίνει στην κατάληξη μηνύματός της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων σήμερα 18 Μαΐου.
«Τα μουσεία στην Ελλάδα όμως πρέπει να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν πολλά διαφορετικά κοινά, διευρύνοντας συνεχώς τον ορίζοντά τους». Αλλά «μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει να αδρανεί. Αντιθέτως επιδιώκει την συστηματική αλλαγή στη διοίκηση των πέντε εμβληματικών Μουσείων» τονίζει η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναλυτικά το μήνυμά της είναι το παρακάτω:
«''Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση'' είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου).
Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, τα μουσεία έχουν αποτελέσει τον κυρίαρχο δίαυλο της σχέσης πολιτισμού και κοινωνίας και έχουν μετατραπεί σε ένα κρίσιμο παράγοντα ικανό να μεταμορφώνει την ταυτότητα μιας πόλης ή μιας περιοχής, επαναπροσδιορίζοντας τις συνθήκες επικοινωνίας με τον πολίτη- επισκέπτη. Aπό τον δημόσιο χώρο, μέχρι το μουσείο, ο πολίτης προσκαλείται να εισέλθει σε μια άλλη χρονικότητα και σε ένα άλλο κόσμο αισθητικών και νοητικών συναντήσεων και συγκινήσεων.
Εάν τα μουσεία είναι σήμερα βασικός κρίκος στην ''αλυσίδα'' του πολιτισμού, που μπορεί να ξεκινά από τον κινηματογράφο, να πηγαίνει στη μουσική και να διευρύνεται από τα θέατρα και τα φεστιβάλ, στα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα, αυτό συμβαίνει γιατί έχουν γίνει πολλές άλλες αλλαγές στην κουλτούρα, και στον τρόπο που προσλαμβάνουν το κοινό και οι ειδικοί την πολιτιστική δημιουργία.
Τα μουσεία στην Ελλάδα όμως πρέπει να βρουν τρόπους να προσεγγίσουν πολλά διαφορετικά κοινά, διευρύνοντας συνεχώς τον ορίζοντά τους. Η αναζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα επιτευχθεί αυτό, θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο του στόχου μιας σοβαρής πολιτιστικής πολιτικής. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνει να αδρανεί. Αντιθέτως επιδιώκει την συστηματική αλλαγή στη διοίκηση των πέντε εμβληματικών Μουσείων επιχειρώντας να τα μετατρέψει, από ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΝΠΔΔ, αποκόπτοντάς τα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Σε τι μετατρέπεται τελικά το μουσείο, ειδικά όταν περνά από το πεδίο του κράτους σε εκείνο των χορηγών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας; Τι λέει η παγκόσμια εμπειρία για το πώς επιτυγχάνεται η προετοιμασία για τη συνάντηση του πολίτη με το χώρο του μουσείου; και τι ρόλο μπορεί να παίξει στην διεύρυνση της πρόσβασης της κοινότητας, του πολίτη, στο κατώφλι του; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε το επόμενο διάστημα. Πάντως κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τα κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, φάνηκε ξεκάθαρα ότι κανένα μουσείο δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την κρατική μέριμνα.
Τα μουσεία συνιστούν ενεργούς πολιτιστικούς θεσμούς, ‘’επισημοποιούν’’ τον πολιτισμό, ‘’κουβαλούν’’ την ιστορία. Είναι βασικοί παράγοντες της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, αποτελούν σημαντικό πεδίο έρευνας και εκπαίδευσης και συνδέονται εγγενώς με τον δημόσιο χώρο. Στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά την πανδημία, είναι επιτακτική ανάγκη να κρατηθούν όρθια και να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην προσπάθεια για ακόμα περισσότερη πολιτιστική δημοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου