Η δημοσκόπηση-κόλαφος που προσπάθησε να εξαφανίσει το Μαξίμου
Η μαγική εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση με τη βοήθεια των προθύμων σπάει σε χίλια κομμάτια όταν έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα.
Έρευνα-δημοσκόπηση «κόλαφος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναιρεί πλήρως την εικόνα που παρουσιάζουν για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα ΜΜΕ και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, που τη στηρίζουν. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, αυτοί οι 1.058 ερωτηθέντες που απάντησαν στις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.
Σε αντίθεση με όλα τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι δημοσκοπήσεις των ελληνικών εταιριών, τα συμπεράσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι οι Ελληνες πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Τα νούμερα είναι καταλυτικά για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες απάντησαν ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους ακόμη και στη Δικαιοσύνη, στα κόμματα και, φυσικά, στον Τύπο, ο οποίος έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αφορά τη χρονική περίοδο του χειμώνα του 2020 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, και οι υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου την ανάρτησαν πριν από λίγες μέρες. Η μεθοδολογία δεν έχει αλλάξει: ακολουθείται πάντα η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων, με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, σε πολίτες όλων των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εως εδώ όλα καλά, θα έλεγε κανείς. Ελα όμως που αυτή η έκθεση δεν υπήρχε, τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ούτε ως είδηση στην ιστοσελίδα του ελληνικού γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι τόσο συγκλονιστικά τα στοιχεία, που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τους πίνακες με τις περισσότερες απαντήσεις, που δείχνουν ότι αυτή η ιδιότυπη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που είναι εν εξελίξει στην Ελλάδα έχει «κοντά ποδάρια», γιατί η αλήθεια έρχεται από την… Ευρώπη. «Ποια είναι γενικά η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα σας;» είναι η ερώτηση στην οποία κλήθηκαν να απαντήσουν 1.058 Ελληνες. «Πολύ καλή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα» απάντησε το 2%, «αρκετά καλή» το 20%, «αρκετά κακή» το 49% και«πολύ κακή» το 29%.
Στη συνέχεια οι ερωτήσεις περνούν σε συγκεκριμένους τομείς και όλα τα επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι καταφανώς κατά της κυβέρνησης και των επιλογών που έχει κάνει στη διακυβέρνηση της χώρας. Η επόμενη ερώτηση αφορά την οικονομία:«Ποια είναι η κατάσταση στην οικονομία της χώρας σας;» «Πολύ καλή» απάντησε το 1%, «αρκετά καλή» το 9%, «αρκετά κακή» το 46% και «πολύ κακή» το 44%. Αυτές οι απαντήσεις μάλλον θα πρέπει να σταλούν στους πανηγυρίζοντες υπουργούς. Το 90% των Ελλήνων δεν τους πιστεύει, παρότι από το πρωί έως το βράδυ δέχονται «βομβαρδισμό παραπληροφόρησης». Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση είναι αρκετά ή πολύ κακή, ενώ επίσης ένας στους δύο πιστεύει πως η κατάσταση στη χώρα θα πάει χειρότερα.
Το 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη αντίφαση με τις δημοσκοπήσεις των ελληνικών εταιριών, που παρουσιάζουν μια άλλη, τελείως διαφορετική και στρεβλή, εικόνα κυριαρχίας του πρωθυπουργού. Το 88% δεν εμπιστεύεται τα κόμματα.
Καταποντίζονται Δικαιοσύνη και ΜΜΕ
Οσον αφορά τον Τύπο και την ποιότητα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, το 74% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση, το 54% δεν εμπιστεύεται τις εφημερίδες, το 49% δεν εμπιστεύεται το ραδιόφωνο, ενώ το μέσο που εμπιστεύεται ένας στους δύο Ελληνες είναι το διαδίκτυο.
Ενας στους δύο ερωτηθέντες απάντησε ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, ενώ τα ποσοστά ανεβαίνουν στο 56% όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία και στο 80% ως προς την εμπιστοσύνη τους στον Στρατό.
Η αληθινή εικόνα αποτυπώνεται και στις απαντήσεις στην ερώτηση πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται οι Έλληνες από τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία. «Πολύ ικανοποιημένο» δήλωσε το 10%, «αρκετά» το 29%, «λίγο» το 33% και «καθόλου ικανοποιημένο» το 28%.
Πηγή: newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου