Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε ολόκληρη η Μακρόνησος με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Tα μέλη του Συμβουλίου συντάχθηκαν με την εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί έρευνες πεδίου στο νησί - σύμβολο των αγώνων για δημοκρατία.
Το νησί, που φέρει το βάρος της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ήδη από το 1989 έχει κηρυχθεί εξ ολοκλήρου ιστορικός τόπος, ενώ τα κατάλοιπα των στρατοπέδων που ιδρύθηκαν το 1947 και χρησιμοποιήθηκαν από το μετεμφυλιακό καθεστώς για την «αναμόρφωση» αριστερών και δημοκρατών πολιτών κηρύχθηκαν αυτομάτως ως διατηρητέα κτήρια, ενώ για την προστασία τους θεσμοθετήθηκαν από το 1995 ειδικές χρήσεις γης.
Το 2015 οριοθετήθηκαν και κηρύχθηκαν πέντε αρχαία ναυάγια στην περιοχή της Μακρονήσου, που χρονολογούνται από τη Μέση Ελληνιστική έως και τις αρχές της Υστερορωμαϊκής περιόδου, τα οποία εντόπισε η εκτεταμένη έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Τα πρώτα ανθρωπογενή κατάλοιπα στη Μακρόνησο, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ανάγονται στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ., ενώ ο πρώτος εντοπισμένος οικισμός του νησιού ιδρύθηκε στη θέση Προβάτσα, στα δυτικά του νησιού, κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταλλουργική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε εκεί, παράλληλα με την αντίστοιχη δραστηριότητα στον Θορικό της Αττικής, όπως καταδεικνύουν τα λείψανα κυπέλλωσης μολυβδούχου αργύρου που έχουν εντοπιστεί.
Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους ιδρύθηκε λίγο βορειότερα, στην περιοχή όπου βρίσκεται ο σημερινός Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, ο κύριος οικισμός του νησιού, η χρήση του οποίου μαρτυρείται, με τα δεδομένα της έρευνας πεδίου, έως τον 6ο - 7ο αι. μ.Χ., ενώ έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο της Κλασικής περιόδου. Αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη διασπορά αρχαιολογικών θέσεων των ιστορικών χρόνων σε όλη την έκταση του νησιού, τόσο στα παράλια όσο και στην ενδοχώρα, κάτι που πρέπει να συνδεθεί αφενός με τη μεταλλοφορία του νησιού και αφετέρου με την κρίσιμη γεωγραφική του θέση στο Αιγαίο.
Με την κήρυξη ολόκληρου του νησιού ως αρχαιολογικού χώρου ολοκληρώνεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, το πλέγμα της διαχρονικής προστασίας των ανθρωπογενών της Μακρονήσου από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου