ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Χωρίς Νομική Σχολή, χωρίς Ολυμπιακή Φλόγα !

 

Αλλά και χωρίς υπεράσπιση από τον Δήμο η Πάτρα


Όπως είναι γνωστό η ανταπόκριση στο πάγιο αίτημα της πόλης για ίδρυση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήρθε από τον απελθόντα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν του ετέθη  από εκπροσώπους της πόλης.


Αυτή ανταπόκριση δεν φάνηκε να ικανοποιεί το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας για τους δικούς του λόγους του κάθε κόμματος.

Η ΝΔ, πιστή στην γραμμή «Σοκ και Δέος» του αποτυχημένου Αμερικανού οικονομολόγου Μίλτον Φρίτμαν και στην μονεταριστική γραμμή της αφοσίωσης  στην ευσπλαχνία των ιδιωτών και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (ο Θεός να τα κάνει τέτοια) ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει τη Σχολή. Ερχόμενη στην κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της. Όποιος έχει χρήματα σπουδάζει όποιος δεν έχει τον πετάμε στα σκουπίδια!

Είναι υπέρ των επενδύσεων, αλλά με ξεκοκάλιασμα των πόρων του κράτους. Δηλαδή υπέρ του καζινοκαπιταλισμού!

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάω. Είναι δεδομένη η θέση του από όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Και μιλά το έργο του, επί του προκειμένου. Τα θεσμικά όργανα στη τοπική αυτοδιοίκηση και στο εργατικό κίνημα τι κάνουν;

Είναι πολύ απλό. Στην νέα πολιτική κατάσταση που προέκυψε έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Κάποιοι μάλιστα κάνουν... αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αλλά το ερώτημα παραμένει: Το Εργατικό Κέντρο γιατί κατάπιε το Μουγκαφών; Απλά, η πλειοψηφία της Διοίκησής του, που πρόσκειται στο ΚΚΕ  δεν μιλά γιατί η Νομική Σχολή στην Πάτρα φέρει την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζουν οι ανεγκέφαλοι πως κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ! 

Το ίδιο ισχύει και για τον Δήμο Πατρέων, αν και πολλοί αριστεροί  το βράδυ των εκλογών προεξοφλούσαν στην νέα πολιτική κατάσταση την θέση αδράνειας που θα ακολουθούσε, ανεξαρτήτως εάν σε άλλες περιπτώσεις για να γκρεμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να φέρει τη Δεξιά, πότε πετούσε το είδωλο του Αλέξη Τσίπρα από τη γέφυρα του Ρίου και πότε έκανε πορείες ημερών!

Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε αγανάκτηση οι γονείς των παιδιών που αναγκαστικά θα πληρώνουν τα έξοδα ενός ακόμη σπιτιού για να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη.

Και τούτοι οι κ.κ. εκπρόσωποι θεσμών της πόλης να ξύνουν τα... πόδια τους! 

Διαβάστε παρακάτω την θέση του... αγωνιστή δημάρχου Πατρέων, που ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των Πατρινών! Όπως αυτή καταγράφεται σε ερώτηση του thebest.gr:

«Στην πολιτική όταν αποφεύγεις να πάρεις θέση για κάποιο σοβαρό ζήτημα, τότε έχεις πάρει θέση και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο. Η λογική του "νίπτω τα χείρας μου" όταν υιοθετείται δε από τον Δήμο της Πάτρας και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την πόλη, όπως αυτό της ίδρυσης ή μη της Νομικής Σχολής, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε σοβαρή θεσμική συμπεριφορά, ούτε στοιχειώδη πολιτική στάση, αλλά κυρίως ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την πόλη.

Με αφορμή τη δημόσια ανακοινωμένη πρόθεση της νέας υπουργού Παιδείας να μην προχωρήσει η Νομική Σχολή της Πάτρας, το thebest.gr ζήτησε, μεταξύ άλλων θεσμικών παραγόντων και τη θέση της Δημοτικής Αρχής.

Την ίδια στιγμή που ακόμη και ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προκρίνοντας το συμφέρον της πόλης εναντιώθηκε ξεκάθαρα στην πρόθεση του κόμματός του, η «κόκκινη» δημοτική αρχή της Πάτρας διά του εκπροσώπου της κ. Αντωνόπουλου όχι μόνο δεν πήρε θέση, αλλά περιορίστηκε να αναφερθεί στα διαχρονικά "οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγνώριση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων".

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι αν τα όντως υπαρκτά προβλήματα που επεσήμανε ο κύριος Αντωνόπουλος δικαιολογούν την ακύρωση ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, μια επιλογή με μεγάλα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Για σκεφτείτε, το 1964 (και προγενέστερα) ο Δήμος και οι Φορείς της Πάτρας να έλεγαν: δεν βαριέσαι ας μην ιδρυθεί το Πανεπιστήμιο, επειδή προέχει να δοθεί το 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία (αυτό ήταν το κυρίαρχο αριστερό και δημοκρατικό αίτημα στα Πανεπιστήμια). Σκεφτείτε πώς θα ήταν σήμερα η Πάτρα χωρίς Πανεπιστήμιο. Ένα μεγάλο χωριό θα ήταν.

Πέρα από το Καρναβάλι, ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της Πάτρας επί δεκαετίες είναι το Πανεπιστήμιο και τίποτε άλλο. Η Πάτρα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας αν έχει να προσβλέπει σε όποια αναπτυξιακή δυναμική αυτή περιστρέφεται γύρω από το Πανεπιστήμιό της.  

Είναι να απορείς, λοιπόν, με την ευκολία που …γυρνά την πλάτη σε μία ευκαιρία που της ήρθε ουρανόσταλτη, όπως αυτή της ίδρυσης Νομικής Σχολής. Ειδικά από μία δημοτική αρχή που από τη μία πλευρά προβάλει το προφίλ των δυναμικών διεκδικήσεων (όπως η πορεία για την ανεργία) και από την άλλη αδιαφορεί μπροστά σε μία ευκαιρία που μπορούν να προσδώσουν (πνευματική και οικονομική) δυναμική στην πόλη

Την ίδια στιγμή η… επαρχιοποίηση της Πάτρας συνεχίζεται

Η πόλη όπως όλα δείχνουν φαίνεται να αποκλείστηκε από τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Τόκιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ακόμα κι αν αυτό δεν οφείλεται στα παρατράγουδα που έλαβαν χώρα προ διετίας, όταν η Φλόγα διήλθε από την Πάτρα και ο Δήμος έπλεκε ύμνους υπέρ της Βόρειας Κορέας, ενώπιον του Υπουργού της Νότιας Κορέας στην οποία κατευθυνόταν η Φλόγα, το γεγονός ότι η Πάτρα βγαίνει εκτός διαδρομής, συνιστά μια ακόμα υποβάθμιση της πόλης. Και πάλι όμως ο Δήμος κάνει πως δεν ακούει. Προφανώς επειδή η Φλόγα είναι «ιμπεριαλιστικό σύμβολο των καπιταλιστικών Ολυμπιακών Αγώνων».

Αφού λοιπόν ο Δήμος αρνείται να αντιδράσει σε εξόφθαλμες ενέργειες υποβάθμισης της πόλης, ποιος θα καλύψει το κενό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: