ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Σκουρλέτης: Σχέδιο παράδοσης των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ σε ιδιώτες



Την άποψη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράδοση των εξαιρετικά σημαντικών, υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, καθώς και ότι επιχειρεί να υλοποιήσει έναν παρωχημένο και καταστροφικό για τη ΔΕΗ σχεδιασμό, εξέφρασε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης,


Ο ίδιος, μιλώντας σήμερα, στην ΕΡΤ1 πρόσθεσε ότι «προωθείται ένα καταστροφικό σχέδιο για τη ΔΕΗ».

«Επιχειρείται, μετά από χρόνια, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι καταστροφικό για τον χώρο της ενέργειας, για τη Δημόσια Επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα σχέδιο που έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα», σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι προσπάθεια απαξίωσης για να δοθούν τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Η εταιρεία έχει πάρα πολλά προβλήματα από την υπερχρέωση 5 δισ. ευρώ που υπέστη επί των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

» Επί των ημερών μας αυτή μειώθηκε κατά 25 με 30%. Τα πράγματα έχουν μπει σε μία σειρά. Τώρα επιχειρείται να δοθούν τα φιλέτα της εταιρείας, που είναι τα υδροηλεκτρικά, κοψοχρονιά. Διότι υπάρχει ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός που λέει ότι αυτά πρέπει να πάνε στους ιδιώτες».

Δεν υπάρχει λόγος να δοθεί ο ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες

«Επί των ημερών μας διαχωρίστηκε το δημόσιο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος κατά 51% παραμένει στον δημόσιο έλεγχο κι αυτή τη στιγμή αποτελεί μια τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες. Θέλουν να την πουλήσουν σε ιδιώτες. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Το Δίκτυο το κατέχει ένας, είναι φυσικό μονοπώλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή την υποδομή στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να την εκμεταλλεύεται το Δημόσιο και πρέπει να τη δώσει σε κάποιους ιδιώτες».

Τα ληξιπρόθεσμα δημιουργήθηκαν όταν αυξανόταν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ μειωνόταν το εισόδημα 

«Βεβαίως η ΔΕΗ έχει προβλήματα. Τα είχε όμως από το ’15. Θυμόσαστε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων λογαριασμών που δεν μπορούσε να εισπράξει για πάρα πολλούς λόγους. Τα οποία έχουν παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα σκαμπανέβασμα ανάλογα με την πολιτική εισπραξιμότητας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

» Γιατί λοιπόν άρχισαν να ανεβαίνουν τα ληξιπρόθεσμα από το 2010 και μετά; Διότι όταν αυξήθηκε, από το ‘11 μέχρι το ’15, κατά 60% το ηλεκτρικό ρεύμα, την ίδια στιγμή -σας θυμίζω- μειώθηκε το εισόδημά της χώρας κατά 25%. Δηλαδή  και αφαιρούσαμε, μέσω των μνημονιακών πολιτικών, εισόδημα από τις τσέπες των ανθρώπων και αυξάναμε το ρεύμα. Ήμασταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην ακρίβεια του ρεύματος στο οικιακό και η δεύτερη στο βιομηχανικό ρεύμα.

» Να υπογραμμίσουμε το βιομηχανικό ρεύμα, διότι λέμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και είχαμε το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, παράγοντα αρνητικό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων».

Είχαν εγκαταλείψει τις ΑΠΕ, τώρα η χώρα βρίσκεται στην 9η θέση παγκοσμίως

«Υπήρχε εγκατάλειψη, προηγούμενα, από την ΔΕΗ, ενός επενδυτικού σχεδίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με αποτέλεσμα να χάσει έσοδα από το πιο κερδοφόρο κομμάτι των επενδύσεων, όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έμειναν έργα επί δεκαετίες πίσω.
» Εμείς επανεκκινήσαμε  το σχέδιο των ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η ένατη στον κόσμο σε παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Πολλαπλά οφέλη από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί  

«Και αυτό ξεκίνησε. Και το έργο διασύνδεσης Λακωνία - Χανιά και το Αττική -  Ηράκλειο Κρήτης. Αυτά και θα ηλεκτροδοτούν την Κρήτη, της οποίας συνεχώς αυξάνονται οι ανάγκες, διότι εκεί υπάρχει τουρισμός και μία πολύ καλή αναπτυξιακή προοπτική και θα μπορούν να μεταφέρουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: