ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 12/2/2018



Για το σκάνδαλο Novartis (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ)

- Μόνο για την υπόθεση της  Νοβάρτις, που βγήκε τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα από την εισαγγελική έρευνα που έφτασε στη Βουλή, το κόστος είναι της τάξεως αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μόνο από την υπερκοστολόγηση φαρμάκων για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2010, πριν μπούμε δηλαδή στα μνημόνια,  το κόστος, η απώλεια, η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο φτάνει στα 23 δις. Ένα μνημόνιο δηλαδή σχεδόν. Πρόκειται για πάνω από το 10% του ΑΕΠ.  Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων.
- Χωρίς υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση όχι μόνο της κοινωνικής αλλά και της εθνικής ευθύνης. Είναι ξένη και εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς
- Η κυβέρνησή μας δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων που στέρησε από τον ελληνικό λαό η φαρμακευτική εταιρεία Νοβάρτις. Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Αντιθέτως, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές δίκαιο για να πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ το οποίο εκλάπη από τον ελληνικό λαό.
- Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες.
- Μόνο τα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση καθηκόντων υπουργών παραγράφονται μετά την παρέλευση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Τα υπόλοιπα αδικήματα, αυτά που πιθανώς θα κριθεί ότι δεν εντάσσονται στην άσκηση των καθηκόντων έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο κοινός ποινικός νόμος και όχι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Για την τακτική της ΝΔ σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis (από τον Αλ. Τσίπρα)

- Έχουν υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, χυδαία και ενοχική.  Έχουν αποδυθεί σε μια επιχείρηση εκφοβισμού, απειλών, και εκβιασμού των μαρτύρων, των αρμόδιων εισαγγελέων και συλλήβδην της ελληνικής Δικαιοσύνης.  Κινούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, για να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα. Απλώνουν μια μαύρη σκιά πάνω από τη Δικαιοσύνη και τη χώρα. Με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες, για το σκάνδαλο στο φάρμακο, το σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην υγεία αλλά και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων, αν αυτές αποδειχθούν, στο συγκεκριμένο σκάνδαλο Νοβάρτις.
- Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε  αυτή την σκευωρία που επικαλείται. Να μας πει ποιοι είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι κινήθηκαν κατ' εντολή της κυβέρνησης;  Να μας πει ποιος είναι αυτός που έχει αυτή την τεράστια υπερεθνική δύναμη και έστησε τις εκθέσεις του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικάνικες αρχές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την αμερικάνικη Πρεσβεία, δικαστές, εισαγγελείς και μάρτυρες;

Για την κατάσταση της οικονομίας (από τον Αλ. Τσίπρα)
Έχουμε καταφέρει κάτι που λίγα χρόνια πριν φαινόταν ακατόρθωτο, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της χώρας.  Δείκτης ήταν η προ ημερών επιτυχημένη έξοδος στις αγορές χρήματος.  Και μάλιστα με επιτόκιο που μας οδηγεί στα χρόνια εκείνα που δεν υπήρχε η έννοια καν της κρίσης στο μυαλό μας. Από το 2005-2006 είχε να  ξαναδεί η χώρα τέτοια επιτόκια, 3,375% ήταν το επταετές με το οποίο βγήκαμε στις αγορές την προηγούμενη Παρασκευή. Επιτόκιο εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την εβδομάδα που βγήκαμε στις αγορές υπήρξαν συνθήκες αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια.

Για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια (από τον Αλ. Τσίπρα)
Θα κληθούμε τους επόμενους μήνες να συνεχίσουμε τις  ουσιαστικές διαπραγματεύσεις  με τους δανειστές μας.  Με δύο κυρίως ζητήματα στην ημερήσια διάταξη:  Πρώτον την οριστική συμφωνία και την τελική αποσαφήνιση των όρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους  Και δεύτερον το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η χώρα στη μεταμνημονιακή περίοδο, μετά το τέλος των μνημονίων.  Ένα καθεστώς στο οποίο η όποια εποπτεία θα είναι αντίστοιχη της εποπτείας που υφίσταται ήδη στις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν τελειώσει προγράμματα στήριξης, που μπήκαν κι αυτές σε μνημονιακή περιπέτεια, πολύ μικρότερη όμως απ’  ότι αυτή στην οποία μπήκε η χώρα μας. Και η όποια αυτή εποπτεία θα γίνεται στη βάση του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου του δικού μας, αυτού που εμείς θα προετοιμάσουμε και θα προτείνουμε στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης.

Για την ΠΓΔΜ (από τον Αλ. Τσίπρα)
- Πριν μια βδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν ότι  η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια. Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα. Ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης; Είναι το μήνυμα η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κληρονομιάς του; Αν είναι αυτό, νομίζω ότι κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα, που είναι ανοιχτό από το 1992; Αν είναι αυτό το μήνυμα, είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Ή μήπως το μήνυμα είναι όπως είπαν και πολλοί εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα, δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, γιατί πριν κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, πρέπει να πούμε την αλήθεια.  Ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Και αυτό γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε και κάθε άλλη μετά το 92, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα, καλώς η κακώς,  το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχτηκε από τον πόλεμο και μετά ως την επίσημη ονομασία, το όνομα της αυτόνομης δημοκρατίας παλιότερα σοσιαλιστικής, αργότερα ομόσπονδης της Γιουγκοσλαβίας. Το αποδέχτηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1992, αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία, αλλά προσωρινή που τείνει να γίνει κάτι περισσότερο από μόνιμη εδώ και 25 και πλέον χρόνια, υπό τον όρο ΠΓΔΜ.
- Αυτό που καλείται μέσα από  διαπραγμάτευση η χώρα,  δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί από  κάποιους άλλους, είναι να πάρει πίσω. Τι να πάρει πίσω; Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει, να κάνω κι ένα βήμα παραπάνω, να μην σφετερίζονται, να δώσουν πίσω  σύμβολά που δεν τους ανήκουν. Και ονόματα που δεν τους ανήκουν. Και έγιναν σημαντικά βήματα με την αποδοχή μετά το Νταβός της μετονομασίας του αεροδρομίου, που λεγόταν αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» και της εθνικής οδού που ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια. Και να τους πείσει να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές.

Για τις δηλώσεις του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη (Απάντηση Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού)

Πέρα από τις φαντασιοπληξίες του ζεύγους Μητσοτάκη, το ενημερώνουμε πως στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει πια γραφείο ο συνέταιρός τους, κ. Παπασταύρου, ούτε εισέρχονται βαλίτσες Samsonite τροχήλατες πριν καταλήξουν σε κάποιο φορολογικό παράδεισο. Οι ένοικοι του υπογείου.

Για την επίθεση στην επιχείρηση της Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού: Καταδικάζουμε απερίφραστα και αποφασιστικά την επίθεση στην επιχείρηση της κυρίας Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Είναι απόλυτη και απερίφραστη η καταδίκη μας για την επίθεση με γκαζάκια στην επιχείρηση της κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Η προσπάθεια, όμως, του κ. Μητσοτάκη να χρεώσει στην κυβέρνηση την άθλια αυτή ενέργεια είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική του αντίληψη.

Για τη διαστρέβλωση δηλώσεων του Δ. Παπαδημούλη από ιστοσελίδα (από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ)
Η πλήρης διαστρέβλωση από την ιστοσελίδα youmagazine των όσων είπε σε συνέντευξη του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό καταπάτησης της δεοντολογίας από διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη να υπάρξει περιφρούρηση των κανόνων της δεοντολογίας των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης (από τον Ανδ. Ξανθό)

- Έχουμε κλειδώσει 15 θεραπευτικά πρωτόκολλα από τα συνολικά 25 που έχουν ενσωματωθεί και ετοιμάζουμε τώρα άλλα 20.
- Διασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο διαφάνειας στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Δηλαδή, η διαδικασία που αυτή τη στιγμή τηρείται στον ΕΟΦ με την κατάρτιση του δελτίου τιμών, τη δημόσια ανάρτησή του, τη δημόσια διαβούλευση με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες). Με τις ενστάσεις που υποβάλλονται, τις αιτήσεις θεραπείας, τις διορθώσεις όπου υπάρχουν, όπου εντοπίζονται όντως λάθη και λοιπά.
Αυτό είναι μια κατοχυρωμένη διαδικασία πια, διαφανέστατη. Δεν την αμφισβητεί κανένας, ούτε η βιομηχανία. Κανένας δεν έχει πει κουβέντα για αυτά τα 5 δελτία τιμών τα οποία έχουμε βγάλει αυτήν την περίοδο τα τελευταία 2,5 χρόνια με αυτόν τον τρόπο. Το δεύτερο είναι ότι κάναμε ένα βήμα πριν από λίγο καιρό, καταργήσαμε την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείο. Κόβουμε δηλαδή έναν ομφάλιο λώρο ανάμεσα στα Υπουργικά γραφεία, στους Συμβούλους τους και σε επιρροές πολύ ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.
- Το τρίτο είναι ότι ψηφίσαμε πρόσφατα την Επιτροπή για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων.
- Έχουμε συγκροτήσει επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης στο Υπουργείο, που συμμετέχουν οι πάντες, από τους φαρμακοβιομήχανους και της εγχώριας βιομηχανίας και των πολυεθνικών μέχρι τους φαρμακέμπορους, τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς, όλο το σύστημα το οποίο εμπλέκει τον υπηρεσιακό μηχανισμό, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ, τους πάντες που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Για τη ρύθμιση οφειλών προς του φορείς κοινωνικής ασφάλισης (εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας)

Αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" η εγκύκλιος που εξειδικεύει επιπλέον σημεία για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα:

Ορίζει ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως αν θεωρείται ότι δεν ασκούν, κατά τα τυπικά κριτήρια, επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου τύπου).

Διευκρινίζει ότι ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης  που υπάγονται στην έννοια της Βασικής Οφειλής, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Ορίζει την διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες αποφεύγουν  επιπλέον επιβαρύνσεις.


Για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ (ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών)

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψηφίου κράτους για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.


Για την ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (απάντηση της Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη)

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «η δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ της 23ης Νοεμβρίου 2016  προβλέπει τη θέσπιση αναλογικότερων και λιγότερο επαχθών κανόνων κεφαλαιακών απαιτήσεων για μη σύνθετα, μικρά πιστωτικά ιδρύματα». Όπως εξηγεί αυτό αφορά σε περιπτώσεις κατά τις οποίες «ορισμένες από τις ισχύουσες απαιτήσεις για δημοσιοποίηση και αναφορά, καθώς και πολύπλοκες εμπορικές απαιτήσεις για την τήρηση βιβλίων, δεν κρίνονται δικαιολογημένες στο πλαίσιο της προληπτικής εποπτείας για μικρότερα και λιγότερο σύνθετα πιστωτικά ιδρύματα». Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης είχε υπογραμμίσει τα πλεονεκτήματα των συνεταιριστικών τραπεζών, επισημαίνοντας πως «δεν έχουν αποτελέσει πηγή συστημικού κινδύνου», «γνωρίζουν καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής αγοράς, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τους πελάτες τους», και «επηρεάζονται λιγότερο από το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης (asymmetric information)». Είχε τονίσει, ωστόσο, ότι «το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. 


1,5 εκατ. ευρώ σε Δήμους για έργα υποδομών (ανακοίνωση ΥΠΕΣ) 

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού ύψους 1.520.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές των δήμων από θεομηνίες και, για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων θα εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι μαθητές των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες (ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας)
Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στους μαθητές της περιοχής που φέτος θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφάσισε και επεκτείνει τις ευεργετικές διατάξεις που ισχύουν για σεισμόπληκτες περιοχές και για περιοχές που έχουν πληγεί ή πρόκειται να πληγούν από άλλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πλημμύρες. Η διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: