ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 27/02/2018



Για το επίδομα ενοικίου στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

- Η κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση, και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική, την αξία αυτή που ορίζει ότι πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, το δημόσιο συμφέρον.

- Σε ό,τι μας αφορά δεν πρόκειται ποτέ, σε καμιά περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική.
- Άλλοι έχουν την ευθιξία και παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι κάνουν τον Κινέζο για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στη δημόσια υγεία. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε ότι δεν έχουν καμία ευθύνη. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων.
Από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου: Η βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία και ατυχώς ήρθε στη Βουλή και ατυχώς ψηφίστηκε και ατυχώς εφαρμόστηκε.

Δήλωση Κ. Φωτάκη σχετικά με πληροφορίες  ότι έκανε χρήση επιδότησης ενοικίου
Ο Aναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης με αφορμή τη δημοσίευση πληροφορίας ότι έκανε χρήση επιδότησης ενοικίου δηλώνει ότι ουδέποτε έλαβε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό για δαπάνες διαμονής ή ενοικίου.


Σημεία από τη δήλωση του Δ. Μάρδα για την επιδότηση ενοικίου

Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω.


Για τα έξοδα διαμονής των βουλευτών (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής)

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την πληρωμή των εξόδων διαμονής των βουλευτών της επαρχίας στην Αθήνα, οι οποίοι δεν διαθέτουν σε αυτήν ιδιόκτητη κατοικία, διευκρινίζεται ότι η καταβολή γίνεται μόνον κατόπιν προσκόμισης είτε των νομίμων παραστατικών διαμονής τους σε ξενοδοχείο είτε του μισθωτηρίου συμβολαίου ενοικιαζόμενης κατοικίας τους. 

Για το σκάνδαλο Novartis (από τον Αλ. Τσίπρα)

Είναι πια σε όλους μας καθαρό ότι όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου, και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια κομματική σκευωρία, πολιτική ρεβάνς, ή προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα που, αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξη.


Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Π. Κουρουμπλή, Αν. Ξανθό και Π. Πολάκη (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού)

Η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πασιφανές ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Με την πρότασή της για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ. Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή μετέτρεψε την υπερασπιστική γραμμή των αντιπερισπασμών σε κωμωδία.
Θα καλωσορίσουμε τους εισηγητές της και τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή και περιμένουμε να δούμε τι άλλο θα σκαρφιστούν στην απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγουν των ευθυνών τους για το σκάνδαλο Novartis και να πείσουν τους πολίτες πως «όλοι είμαστε ίδιοι». Ματαιοπονούν.
Από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου: - Το FBI ή η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει στο να ανακαλύψει αν συγκεκριμένες εταιρείες αναπτύσσουν στο εξωτερικό τέτοιες πρακτικές διαφθοράς. Δεν στοχεύει ούτε πολιτικά πρόσωπα, ούτε ξένες κυβερνήσεις, ούτε προφανώς οποιονδήποτε ο οποίος δεν σχετίζεται με το αμερικανικό χρηματιστήριο.
Επάνω σε αυτή την έρευνα, την οποία διεξάγουν οι αμερικανικές Αρχές, είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, είτε το FBI, είτε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπεσαν οι αμερικανικές Αρχές σε ονόματα πολιτικών. Από ό,τι προκύπτει από τα reports που έχουν σταλεί στις ελληνικές Αρχές, έχουν πέσει οι αμερικανικές αρχές πάνω σε ονόματα πολιτικών. Από εκεί και πέρα, αν αυτό οδηγήσει και στην ανακάλυψη ή εν πάση περιπτώσει κατά τη διάρκεια της διερεύνησης προκύψουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την εμπλοκή αυτών των πολιτικών προσώπων σε παράνομες πράξεις, τότε γνωρίζετε ποια διαδικασία ακολουθείται. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο επιχειρεί η Ν.Δ. είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις και νομίζω ότι δεν θα το καταφέρει.
- Η ουσία είναι ότι πρέπει να διαλευκάνουμε αν και κατά πόσο υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.
- Είναι πάγια πρακτική σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όταν κάποιος πολιτικός κατηγορείται με τόσο μεγάλη ένταση για μια σειρά από ζητήματα, τα οποία τον θίγουν ευθέως και προσωπικά, να παραιτείται, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδείξει, εν πάση περιπτώσει ή αν θέλετε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Από τη συνέντευξη του Στ. Κοντονή: Οι πολιτικές ευθύνες είναι καταφανείς. Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος από εκείνους που διοίκησαν το Υπουργείο Υγείας τα προηγούμενα χρόνια, να διαφύγει των πολιτικών ευθυνών. Βεβαίως μπορεί οι ίδιοι να ισχυριστούν ότι δεν πήραν χρήματα, όμως ο τρόπος με τον οποίο γινόταν η τιμολόγηση των φαρμάκων είναι ένα πολιτικό πρόβλημα που τελικά οδήγησε σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο πληρώνει ο ελληνικός λαός με φόρο αίματος για ένα αγαθό απολύτως πρώτης ανάγκης, όπως το φάρμακο. Όσον αφορά το ποινικό σκέλος, η εισαγγελική ερεύνα προχωρά. Προχθές ανακαλύφθηκαν, απ' ό,τι διάβασα στις εφημερίδες περίπου 300 ονόματα γιατρών που συμμετείχαν σε αυτό το πάρτι ακραίας συνταγογράφησης και οι οποίοι χρηματίζονταν με απευθείας κατάθεση στους λογαριασμούς τους. Στην εξέλιξη της έρευνας μπορεί να προκύψουν και άλλα στοιχεία.


Σε σχέση με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως προς τον  Παναγιώτη Κουρουμπλή (από τον Στ. Κοντονή)

Στη δικογραφία αναφερόταν το όνομα του κυρίου Κουρουμπλή εξαιτίας μιας αναφοράς που είχε καταθέσει ο κ. Λοβέρδος και η κα Χριστοφιλοπούλου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν υπήρχε στη δικογραφία κάτι άλλο σε βάρος του κ. Κουρουμπλή, δεν υπήρχε για παράδειγμα κάποια κατάθεση μάρτυρα που να τον εμπλέκει σε κάτι. Το κρίσιμο, όμως είναι το εξής: Για να στηθεί κάλπη χρειάζονται οι υπογραφές 30 βουλευτών που θα ζητούν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για οποιονδήποτε. Η Κυβέρνηση δεν προχώρησε καθώς δεν υπήρχε κάποια μαρτυρία. Γιατί δεν το ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και μιλά εκ των υστέρων για συγκάλυψη από πλευράς της Κυβέρνησης; Δεν το έκανε -και σωστά- γιατί ούτε η ίδια έβλεπε στοιχεία σε βάρος του κ. Κουρουμπλή.


Για την πΓΔΜ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά. Εμείς έχουμε πει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει λύση. Από εκεί και πέρα, αν οι γείτονές μας έχουν τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε ακριβώς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, εμείς είμαστε ανοιχτοί και το έχουμε αποδείξει. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρξει λύση.


Για τη σιωπή της ΝΔ  και του κ. Μητσοτάκη απέναντι σε νεοναζιστικές επιθέσεις (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Δυο μέρες έχουν περάσει από την επίθεση φασιστών στον κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά, κατά την οποία τραυματίστηκαν πέντε άτομα, και η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν έχει βρει ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας ή καταδίκης μιας πρόδηλα εγκληματικής ενέργειας. Πρόκειται, προφανώς, για μια επιλεκτική σιωπή, αφού ο κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή καταδίκασε μεν τα επεισόδια έξω από την κατοικία του κ. Παπαδήμου, αλλά  δεν διανοήθηκε καν να αναφερθεί στην επίθεση με λοστό στο κεφάλι εναντίον της δικηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα, και άλλων  πολιτών.  Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, άλλωστε, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στη χώρα μας υπάρχει μόνο ακροαριστερή βία, παραμένει δέσμιος της ακροδεξιάς γραμμής Σαμαρά-Γεωργιάδη. 


Για την κοινωνική ασφάλιση (σημεία από την ομιλία του Τ. Πετρόπουλου στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί για ελλείμματα πάνω από 1,1 δις ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι 31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς.
- Κρατήσαμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 16,2% που έχει τεθεί από το 2010. Χωρίς μειώσεις συντάξεων, με πλήρη καταβολή των ποσών για την υγεία (το 100% στον ΕΟΠΥΥ, το 95% των εισφορών για την ανεργία) και με τη χορήγηση πάνω από 116.000 νέων οριστικών συντάξεων.


Για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα (από τον Τ. Πετρόπουλο)

- Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη χώρα είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δοκιμάζεται μόνο η αλληλεγγύη, αλλά στηρίζεται και η ανάπτυξη. Στο σύνολο της χώρας σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων καταβάλλονται 27,5 δις ευρώ, περίπου το 22,6% του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών της χώρας.
- Να σκεφτούμε τι θα συμβεί με αυτό που υποσχέθηκε η ΝΔ στο 11ο συνέδριό της. Να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να είναι στην επιλογή των πολιτών να επιλέξουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Από πού θα προκύψουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι σχετικές παροχές και τι θα συμβεί από την κατάρρευση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των συντάξεων. 

Για τη ΔΕΗ (σημεία από την ομιλία του Γ. Σταθάκη στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη, τρεις είναι οι όροι που έθεσε και πέτυχε η κυβέρνηση: α) η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, β) η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής, γ) η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Η συμφωνία επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, σε αντίθεση με το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», το οποίο ήταν οριζόντιο και η κυβέρνηση ακύρωσε. Επίσης, με την πρόταση που υποβλήθηκε σε market test και προχωρά, σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί αλώβητο το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της.

Για τα ΤΕΙ (σημεία από την ομιλία του Κ. Γαβρόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Ως βασικό μας στόχο έχουμε θέσει την αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όχι την οριζόντια πανεπιστημιοποίησή τους, αυτό δεν συνιστά αναβάθμιση, οριζόντια μέτρα έχουν παρθεί πάρα πολλές φορές αλλά δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά μία αναγνώριση του ρόλου και της ιστορίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.


Για την υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση (από τον Κ. Γαβρόγλου)

- Με όποιο υπολογισμό και να κάνετε, με όποιο υπολογισμό, μένουν χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών. Και μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί οι παιδικοί σταθμοί έχουν μία αδυναμία να παίρνουν τα τετράχρονα. Γιατί τα τετράχρονα είναι πιο ‘’εύκολα’’ από τα τρίχρονα. Αλλά το πιο ‘’εύκολο’’ δεν είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση. Εμείς λοιπόν λέμε, τα τετράχρονα θα πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο, όπως πάνε τα πεντάχρονα, θα ανοίξουν πολλές θέσεις για να μπουν τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω. Δεν υπάρχει κάτι που να λέει δεν πρέπει να πηγαίνει το παιδί που είναι δύο χρονών στον Παιδικό Σταθμό.
- Η εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες είναι ο μόνος θεσμός που υπονομεύει τις ανισότητες. Που κοινωνικοποιεί τα παιδιά. Που κάνει αυτά τα παιδιά ψυχικά πιο υγιή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Και αυτό δεν θα το αρχίσουμε άμεσα παντού αλλά  εκεί που είναι εφικτό, όμως  λέμε ότι σε μία τριετία θα ολοκληρωθεί. 


Για την αγροτική ανάπτυξη (από τον Αλ. Τσίπρα)

Η κυβέρνηση προσπάθησε να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Βασικοί στόχοι της: βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων, εξωστρέφεια, ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών, εξάλειψη των κακών πρακτικών.
Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης προωθείται η διαμόρφωση ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής.
Έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ.
Έχουν δε καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους αναφορικά με τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Αφορούν 22 έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020.

Για τον τουρισμό (από τον Αλ. Τσίπρα)

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων, ότι στην Πελοπόννησο αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ότι τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια. Επίσης, ανέφερε ότι στον Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.
Ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος (σημεία από την ομιλία του Αλ. Φλαμπουράρη στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)
- Στην αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να ανταποκριθεί και να συμβάλλει η κυκλική οικονομία, που σημαίνει:
α) Να φύγουμε από το μοντέλο που κυριαρχεί μέχρι σήμερα και στηρίζεται στο τρίπτυχο «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω», δηλαδή ένα γραμμικό μοντέλο που κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ζωής του. Έτσι με την αύξηση του πληθυσμού και του πλούτου η ζήτηση για σπάνιες πρώτες ύλες αυξάνει συνεχώς. Η συνεχής αναζήτηση μετάλλων και μεταλλευμάτων, ορυκτών, καυσίμων, ζωοτροφής και τροφίμων κλπ, οδηγώντας έτσι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
β) Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε την μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία η οποία προϋποθέτει την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.
- Το σύγχρονο υπόδειγμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου είναι αυτό, που αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως πόρους και οδηγεί προς την κυκλική οικονομία. Δηλαδή τα απόβλητα ξαναμπαίνουν στον οικονομικό κύκλο για επαναχρησιμοποίηση. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει επιπλέον κύκλο εργασιών και επιπλέον θέσεις εργασίας. 


Για την ψηφιακή πολιτική (σημεία από την ομιλία του Ν. Παππά στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

- Ως σήμερα 500 χιλιάδες Έλληνες, κάτοικοι των “λευκών περιοχών” της χώρας, δεν είχαν πρόσβαση στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Παρότι υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι, δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να καλυφθούν και αυτοί οι πολίτες. Αυτό αλλάζει. Το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη είναι ήδη στη Διαβούλευση και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί ήδη στα ακριτικά νησιά και στη Θράκη, θα προχωρήσει με τρόπο σοβαρό, αποτελεσματικό, άρτιο.
- Το Υπουργείο μας ολοκληρώνει το έργο Rural Broadband, για το οποίο βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάπτυξη δικτύων ίντερνετ στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Στην Πελοπόννησο, το έργο είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 32 οικισμούς της Αργολίδας, 144 της Αρκαδίας, 54 της Κορινθίας, 149 της Λακωνίας και 188 της Μεσσηνίας».
- Τις επόμενες ημέρες θα “τρέξει” πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για συνδέσεις ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, με τη μέθοδο της επιδότησης ζήτησης. Οι δικαιούχοι θα απευθύνονται στον πάροχο με το κουπόνι τους και θα αποκτούν πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς. Είναι η πρώτη φάση του σχεδιασμού μας, που προβλέπει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. 


Για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Πελοπόννησο (σημεία από την ομιλία της Εφ. Αχτσιόγλου στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Το Γ' Τρίμηνο του 2017, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9%. Όταν παραλάβαμε ήταν στο 23%, δηλαδή έχουμε μια μείωση της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων. Προφανώς κανείς δε λέει ότι τα δεδομένα στην εργασία είναι καλά, κανείς δε λέει ότι είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά σίγουρα υπάρχει μία αποκλιμάκωση που έχει σημασία και αξία». Πρόσθεσε δε, ότι «από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης περίπου 10.000 άνεργοι. Τα εν εξελίξει προγράμματα σήμερα είναι συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε 4.000 άνεργους ωφελούμενους. 


Για τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα (σημεία από την ομιλία του Χρ. Σπίρτζη στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, δυστυχώς ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα, δυστυχώς για τους παραχωρησιούχους και τους εργολήπτες, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, δεν είχε αναθεωρηθεί η σύμβασή του. Αυτό έφερε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα και ήταν και ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που παραδόθηκε. Να τα δούμε λίγο τα αποτελέσματα του πρώτου άξονα: Μειώθηκαν οι αρχικές οικονομικές απαιτήσεις από παραχωρησιούχο και κατασκευαστή κατά 526 εκατομμύρια ευρώ.
Σε τελική συμφωνία 180 εκατομμύρια ευρώ και δημιούργησε άμεσο οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο 346 εκατομμύρια ευρώ. Τέθηκαν όροι και υλοποιήθηκαν για την κοινωνική ευθύνη των παραχωρησιούχων απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Οπότε, μέσα στη σύμβαση παραχώρησης υπάρχουν μέτρα που ανακουφίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή στις αρχές του 2019, όπως είναι η ελεύθερη διέλευση των ΑμΕΑ, με εκπτώσεις μέχρι και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητοδρόμου.

Για την κοινωνική αλληλεγγύη (σημεία από την ομιλία της Θ. Φωτίου στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.
Δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση. Πανελλαδικά οι σημερινοί δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι περισσότεροι από 630.000. Στην Πελοπόννησο, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 6,01 % του πληθυσμού, δηλαδή 34.983 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 3.579,748 €.
Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 35 δημοτικά σχολεία, στους Δήμους Καλαμάτας, Κορινθίων, Τρίπολης, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 2.929 ζεστά γεύματα.


Για την επεξεργασία των λυμάτων (σημεία από την ομιλία του Σ. Φάμελλου στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Στις 18 Δεκεμβρίου 2017 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του ΥΠΕΝ με ΥΠΟΙΑΝ-ΥΠΕΣ-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ για την ωρίμανση και τη δρομολόγηση των έργων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, προϋπολογισμου 916 εκατομμυρίων ευρώ, όπου οι υποδομές δεν έχουν ωριμάσει/ξεκινήσει ακόμη.
Για τους δασικούς χάρτες: Ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι μετά από χρόνια παντελούς απραξίας (και αδιαφορίας) η χώρα πλέον αναρτά και κυρώνει δασικούς χάρτες. Σε λιγότερο από 10 μήνες η συνολική ανάρτηση των δασικών χαρτών αγγίζει το 52%, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια η ανάρτηση έφτασε μόλις στο 1,12%. Η κύρωση των δασικών χαρτών στις 21/12/2017 έφτασε στο 32% της χώρας (η διαδικασία κράτησε μόνο 11 μήνες), όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν κυρωθεί χάρτες μόνο στο 0,81% της χώρας. 


Εφαρμογή barcode σε εφημερίδες και περιοδικά (κοινή υπουργική απόφαση)

- Οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, καθώς και ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου του γραμμωτού κώδικα (barcode) στις έντυπες εκδόσεις των περιοδικών και των εφημερίδων, περιοδικού και ημερήσιου Τύπου.
- Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε σχετικά: “Η καθιέρωση του barcode στον έντυπο Τύπο θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις κυκλοφορίες εφημερίδων και περιοδικών, θα καταστήσει πιο δίκαιη τη διανομή της δημόσιας διαφημιστικής δαπάνης και θα οδηγήσει στην πάταξη πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού και φαινομένων φοροδιαφυγής”.

Σχετικά με τις δαπάνες για την έρευνα (ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το συνολικό ποσοστό δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) ως προς το ΑΕΠ ξεπέρασε, για πρώτη φορά, το 1% και έφθασε το 1,01% του ΑΕΠ για το 2016. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση από 1488.7 εκατ. ευρώ το 2014 σε 1754.2 εκατ. ευρώ το 2016, με την μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης να παραμένει η δημόσια χρηματοδότηση.

Για την απονομή παιδαγωγικής επάρκειας (δήλωση του Κ. Γαβρόγλου)
Κάθε τμήμα που θέλει να προχωρήσει στην απονομή παιδαγωγικής επάρκειας, θα μπορεί να το πραγματοποιήσει μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και έγκρισης της απόφασης αυτής από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, χωρίς την υποχρέωση έγκρισης των προτεινόμενων Προγραμμάτων Σπουδών από άλλους φορείς. Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων παιδαγωγικής επάρκειας, τα τμήματα θα μπορούν αυτονοήτως να ζητούν και τη συνδρομή άλλων τμημάτων ή και μελών ΔΕΠ, ειδικών στο αντικείμενο. Στην κατεύθυνση αυτή θα προχωρήσουμε άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση.


Για τη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων μετά τις 26/9/2017 (απάντηση Δ. Αβραμόπουλου στον Δ. Παπαδημούλη)

 Ο Δημ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι η Κομισιόν «είναι πρόθυμη να στηρίξει οικονομικά τα κράτη μέλη που θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της μετεγκατάστασης και πλέον του υπάρχοντος προγράμματος, σε συμφωνία «με τον κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος περιλαμβάνει ρήτρες διακριτικής ευχέρειας που παρέχουν τη δυνατότητα για την εν λόγω μεταφορά». Στην ερώτησή του ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει πώς διασφαλιστεί ότι «θα μετεγκατασταθούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες που έχουν καταφθάσει σε Ελλάδα και Ιταλία, μέχρι 26/9, και είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση, παρά την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να δεχθούν όσους έχουν φτάσει μετά την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας». Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων με μόνο 29.000 μετεγκαταστάσεις, αντί για 160.000, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν. Για περισσότερα, δείτε εδώ. Επιπλέον, δείτε στο συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. 


Για τις προσλήψεις στην ΕΕΣΣΤΥ (από την απάντηση του ΥΠΟΜΕΔΙ στον Κ. Χατζηδάκη)

H Διοίκηση, βλέποντας τους τεχνικούς εργαζόμενους να έχουν μειωθεί στους 408 τεχνίτες (από 610) και φοβούμενη τη μαζική φυγή το 2018 (μετά τον υπολογισμό των αναμενόμενων συντάξεων), και προκειμένου να διατηρηθεί η σιδηροδρομική τεχνογνωσία, ίδρυσε Σχολή Τεχνιτών σε συνεργασία με τον ΟΣΕ, τον ΟΑΕΔ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με 130 μαθητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και για τις ανάγκες αυτού του εγχειρήματος έχει συνάψει ολιγόμηνες και επαναξιολογούμενες, ως προς την αποτελεσματικότητα, συμβάσεις σχέσεων συνεργασίας με τιμολόγιο με τους απαραίτητους συνεργάτες τους οποίους πρότειναν οι προϊστάμενοι των κατά τόπους συγκροτημάτων. Δηλαδή προχωρήσαμε σε συμβάσεις μαθητείας μέσω ΟΑΕΔ και συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου όπως προβλέπει ο Νόμος και όχι σε προσλήψεις όπως ψευδώς και παρελκυστικά ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: