ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Εβδομαδιαία πολιτική σύνοψη γεγονότων (19-25/2/2018)



Για το σκάνδαλο Novartis (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή)

Έχουμε σκάνδαλο ή είναι μια σκευωρία; Υπήρξε για δεκαετίες στην Ελλάδα σκανδαλώδης σπατάλη στον χώρο της Υγείας, στον χώρο του φαρμάκου ή δεν υπήρξε;
Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων και υλικών ή δεν υπήρξε;  Και ειδικότερα σ' ό,τι αφορά τη Novartis, υπήρξε συστηματική παρέμβαση από πλευράς της συγκεκριμένης πολυεθνικής, προκειμένου να προωθεί σκευάσματα στην αγορά; Υπήρξε παρέμβαση ώστε να αυξάνει τις τιμές και να τις συγκρατεί, όταν κατά τα μνημονιακά χρόνια μειωνόταν η δαπάνη και μετακυλίονταν, όμως, στους ασφαλισμένους; Υπήρξε ή δεν υπήρξε παρέμβαση;   Η αλήθεια είναι ότι στη συζήτηση άκουσα πάρα πολλές ομιλίες και πάρα πολλούς ομιλητές από την Αντιπολίτευση να ομιλούν περί σκευωρίας.

Ωστόσο, δεν άκουσα κανέναν να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο. Και για την ακρίβεια άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και έναν εκ των φερόμενων εμπλεκομένων, τον κ. Σαλμά, αλλά και αρκετούς πρώην Υπουργούς Υγείας κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να το επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες ημέρες σε δηλώσεις τους.
Αλλά άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να το επιβεβαιώνει. «Υπάρχει» είπε «σκάνδαλο NOVARTIS». «Σκάνδαλο NOVARTIS υπάρχει» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αφού, λοιπόν, υπάρχει, ένα ερώτημα έχω: Πώς διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν γι’ αυτό το σκάνδαλο; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;  Γι’ αυτό το σκάνδαλο το οποίο παραδεχθήκατε, όσοι κυβερνούσατε τόσα χρόνια, δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; Κάτω από τη μύτη των πολιτικών ηγεσιών γίνονταν όλα αυτά; Οι υπηρεσιακοί και οι γιατροί τα έκαναν ή μπορούσαν να τα κάνουν, εν απόλυτη αγνοία κυβερνητικών παραγόντων; 

Ξέρετε, εδώ δεν μιλάμε για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, όταν η έκθεση Σούρλα μιλάει για 12 δισεκατομμύρια ετησίως.  Μιλάμε σε ό,τι αφορά τη Novartis για μια ζημία του ελληνικού δημοσίου πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.  Αυτή ήταν η εικόνα του πολιτικού συστήματος στη χώρα: Αδιαφάνεια, διαβλητότητα, εκφυλισμός, αλαζονεία. Και η αλαζονεία αυτή δεν έχει ποτέ εκφραστεί με πιο χυδαίο τρόπο από το διαβόητο motto που κάποιοι λανσάρατε κατά την αρχή της περιόδου της μνημονιακής τραγωδίας, ότι «μαζί τα φάγαμε».

 Ε, λοιπόν, σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και γιατί δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη SIEMENS, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες δημοσίου, στο φάρμακο.

- Δεν ξεχνάμε ότι εντολή του ελληνικού λαού τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015 δεν ήταν μόνον να αγωνιστούμε ενάντια στη λιτότητα και στην εργασιακή ζούγκλα, δεν ήταν μόνον εντολή αγώνα για ανάκτηση κοινωνικών δικαιωμάτων που κανιβαλίστηκαν την πενταετία 2010-2015.

Ήταν και μια εντολή να αποδώσουμε δικαιοσύνη, ήταν και μια εντολή να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχθούν οι ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την μνημονιακή τραγωδία. Έχει δίκιο ο ελληνικός λαός σε αυτήν του την απαίτηση. Είχε και έχει δίκιο που μετά την ύβρη ζητά την κάθαρση και μετά τη νέμεση, όπως στην αρχαία τραγωδία, γιατί τραγωδία ήταν αυτό που έζησε όλα αυτά τα χρόνια. Πουθενά δεν έχει γίνει στην Ευρώπη.

Από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου: Το σκάνδαλο Novartis είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό σκάνδαλο. Αυτό είπε ο πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν είναι ο ίδιος που θα αποδώσει ποινικές ευθύνες, αλλά τα αρμόδια προς τούτο δικαιοδοτικά όργανα. Είπε, δηλαδή, το αυτονόητο. Σε ό,τι αφορά τώρα στην πιθανή ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν ενδείξεις που καθιστούν εύλογη μια τέτοια εκτίμηση.

Για τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη (από τον Αλ. Τσίπρα)

Είχατε μια ευκαιρία εκ μέρους της παράταξης σας, που βάλλεται και ευλόγως την υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση που όμως ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε, εκ μέρους της παράταξής σας, που αυτά τα επίμαχα χρόνια κυβερνούσε, τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε κι εσείς πλήρως την παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης. Τη βλακώδη, θεωρία ότι εμείς οργανώσαμε διεθνή επιχείρηση εξόντωσης των πολιτικών μας αντιπάλων, με τη βοήθεια του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Αμερικανικής Πρεσβείας και του FBI.

Σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Η απόφαση του Κοινοβουλίου για συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης εκπληρώνει την απαίτηση του ελληνικού λαού για δικαιοσύνη, διαφάνεια και πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis. Στη χτεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση αναδείχτηκαν οι εγκληματικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου που ζημίωσε με δισεκατομμύρια ευρώ τους πολίτες αλλά και υπονόμευσε ποικιλοτρόπως τη δημόσια υγεία. Η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με την περικοπή των δημόσιων δαπανών και την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Το σκάνδαλο της Νovartis ήταν η κορυφή του παγόβουνου μιας εγκληματικής πολιτικής σε βάρος της κοινωνίας. Όχι μόνο δεν έπεισαν κανέναν οι κραυγές από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ περί πολιτικής δίωξης, αλλά αποκαλύφθηκε η πολιτική ομηρία των τωρινών τους αρχηγών από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Η παραδοχή από την πλευρά των δύο κομμάτων για την ύπαρξη σκανδάλου στην υπόθεση Novartis δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία ειλικρίνεια και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Βέβαια, το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν ήρθε από το πουθενά. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και ποιοι μας οδήγησαν σε αυτό αλλά και τις αναγκαίες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη θωράκιση, τη στήριξη και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Σχετικά με τις δήθεν παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

- Η κυβέρνηση ούτε έχει ούτε δικαιούται να έχει άποψη για τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Ο τρόπος αλλά και ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας της θα καθοριστούν από τα μέλη της, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ολομέλειας της Βουλής. Η μόνη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βοηθήσει με όποιον τρόπο προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
- Θεωρώ ότι σκοπίμως έχει δημιουργηθεί στη δημόσια συζήτηση μια σύγχυση γύρω από την έννοια της διάκρισης των εξουσιών. Η τεκμηριωμένη κριτική -πολιτική, κοινωνική, νομική- σε σταθμίσεις των δικαστηρίων επ’ ουδενί παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Οι δικαστές, όπως όλοι μας, δεν λειτουργούν σε πολιτικό και ιδεολογικό κενό και κάνουν άρρητες ή ρητές παραδοχές κατά την ερμηνεία ή κατά την εκτίμηση πραγματικών περιστατικών που δεν μπορούν παρά να είναι ανοιχτές στην κριτική. Τι σχέση έχει αυτό με την προσπάθεια εκφοβισμού των δικαστικών λειτουργών και των μαρτύρων που καταθέτουν σε μια υπόθεση, με τις μηνύσεις σε εισαγγελείς, με τις γελοίες κατηγορίες που εξαπολύονται για δήθεν σκευωρία κ.ο.κ.; Νομίζω ότι αυτή η στάση απλώς κραυγάζει πανικό και ενοχή και σίγουρα δεν θα επηρεάσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Για την τακτική της ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Δεν νομίζω ότι το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο ή κεντροδεξιό είναι ευχαριστημένο με τη χωροφυλακίστικη και εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Σαμαρά, του οποίου διαρκής επιδίωξη είναι η μετατόπιση της ΝΔ σε ακροδεξιές θέσεις. Είναι προφανές ότι στη ΝΔ διεξάγεται μια -άλλοτε υπόγεια και άλλοτε όχι τόσο υπόγεια- σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών ιδεολογικών και πολιτικών ρευμάτων.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχεδόν παραδώσει το τιμόνι της παράταξής του στην ακροδεξιά πτέρυγά της, που έχει σήμερα τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση της γραμμής και της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν βλέπω πώς ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από την ηγεμονία της πτέρυγας αυτής και δεν γνωρίζω αν το θέλει κιόλας. Ίσως θεωρεί ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αναρρίχηση στην εξουσία. Οι εκτιμήσεις του έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί διαδοχικά και το ίδιο, βέβαια, θα συνεχίσει να συμβαίνει. Αυτό όμως αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό που πρέπει να αφορά όλους μας είναι ότι η ακροδεξιά μετατόπιση της ΝΔ κάνει κακό στη χώρα και στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Για την Τουρκία (σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.)

Ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε. Η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια.

Για τις επαφές του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να υπάρξει μια σταθερή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, με μια ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes) επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μέρκελ συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της πΓΔΜ στην κατεύθυνση για να βρεθεί λύση.

Στο περιθώριο της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο Αλ. Τσίπρας συμμετέχει σε τετραμερή συνάντηση με την Γερμανία Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Μεταξύ των σημείων που συμφωνήθηκαν ήταν η γερμανική και ευρωπαϊκή υλικοτεχνική υποστήριξη και ανθρωπίνου δυναμικού για τη διαχείριση συνόρων και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Από όλους τονίστηκε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε τη στήριξη προς την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σαφής και δεδομένη.

Τη σαφή στήριξή της στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης, συζητήθηκε η περιοδεία που θα πραγματοποιήσουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η κ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια, τις επόμενες ημέρες.

Για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διακήρυξη που συνυπογράφουν Ευρωβουλευτές και βουλευτές της Αριστεράς, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2018)

Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και η Ευρωπαϊκή και Νομισματική Ένωση χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλειοθήκη της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές που ωφελούν τις οικονομικές ελίτ και υποβαθμίζουν τους λαούς της ΕΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας, τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τις οικονομικές ελίτ, και η κατάργηση των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων, οδήγησαν σε μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών και περιφερειών και μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες - πλήττοντας την εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Η απροθυμία των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και βιώσιμα τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, επαναβεβαιώθηκαν επανειλημμένα, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αποφεύγουν να υλοποιούν πολιτικές κοινωνικής αλλαγής και κοινωνικής ασφάλειας.
Εμείς, οι παρακάτω υπογράφοντες, που συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Εβδομάδα 2018 που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες στις 19-20 Φεβρουαρίου 2018, ζητούμε:
Ένα Σύμφωνο για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει ένα νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων, το οποίο θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο, τη δομή και τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες της ΕΕ που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες της ΕΕ καθώς και Σύμφωνο για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο·
Δημόσιες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία αξιοπρεπών και ασφαλών θέσεων εργασίας με δικαιώματα, αυξάνοντας ταυτόχρονα το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων, ιδίως ενισχύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις και διασφαλίζοντας το δικαίωμα στην απεργία και το δικαίωμα στην συμμετοχή στις εταιρικές αποφάσεις, εντός ενός δίκαιου και δημοκρατικού πλαισίου.
Κοινή δέσμη ελάχιστων κοινωνικών δικαιωμάτων και προτύπων μέσω ενός αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που θα ενισχύει την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση και τη συνοχή μεταξύ των λαών και των εδαφών και θα καταπολεμά το κοινωνικό dumbing, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα κράτη μέλη έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να εφαρμόζουν υψηλότερα πρότυπα και δικαιώματα.
Ενεργές πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισοτήτων και της φτώχειας που δημιουργούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας προς όφελος των λαών, μέσω ενός Σχεδίου Κοινωνικών Επενδύσεων, μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Κοινωνικής Προστασίας.
Ρήξη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είναι επιζήμιες για τους λαούς της Ευρώπης και συμβάλλουν στην άνοδο των ακροδεξιών και ξενοφοβικών δυνάμεων που απειλούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.
Τη δημιουργία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της οικονομίας των χωρών που έχουν υποστεί την παρέμβαση της τρόικας.
Μια διεθνή σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη και ενός κοινού Σχεδίου Δράσης για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, ζητώντας επίσης ουσιαστική πολιτική δέσμευση για τη φορολόγηση των πραγματικών κατόχων του πλούτου και απέναντι στην ανεπαρκή απάντηση της ΕΕ στα φορολογικά σκάνδαλα.
Δημόσιο έλεγχο και αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα σε αντίθεση με την εδραίωση της Τραπεζικής Ένωσης και την άμεση διακοπή της λειτουργίας της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, αντιθέτως, την ενίσχυση των τοπικών τραπεζών υπό δημόσιο έλεγχο, την προστασία των καταθετών και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα επικεντρωθεί ειδικά στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανοδική κοινωνική σύγκλιση, εισάγοντας και πάλι την έννοια της αξίας της πολιτικής συνοχής, ανταποκρινόμενη στις ειδικές ανάγκες κάθε κράτους μέλους. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε ότι η αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ αυτή καθαυτή, δεν συνιστά και αλλαγή των σημερινών νεοφιλελεύθερων προτεραιοτήτων στην ΕΕ.
Μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία, διαφάνεια και εποπτεία των ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών, ενδυναμώνοντας τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των ευρωπαίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: