Φωτογραφία αρχείου. |
Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δεν αποκλείει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ
Μπορεί να παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, όμως το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ της αυτοκινητοβιομηχανίας ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας, προειδοποιούν οικονομολόγοι.Το σκάνδαλο στη VW έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία και τους οικονομολόγους: «Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης: σε αυτή την περίπτωση (πλήττοντας) τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ στη Handelsblatt.
Η μόνη διαφορά με την οικονομική κρίση είναι ότι πρόκειται για ένα γερμανικό και όχι παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε.
Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δεν αποκλείει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. «Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις της υπόθεσης της VW στη γερμανική οικονομία, ο κίνδυνος είναι μεγάλος εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις εξαγωγές», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα.
«Γι' αυτό τον λόγο θα πρέπει γρήγορα να γίνουν κινήσεις για τον περιορισμό των ζημιών τόσο στη VW όσο και στις γερμανικές εξαγωγές», τόνισε ο Φράτσερ.
Ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν χαρακτήρισε το σκάνδαλο «βόμβα» και ζήτησε από τη VW να ρίξει άμεσα φως στην υπόθεση.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Άντον Μπέρνερ κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία «να βάλει γρήγορα τα πάντα στο τραπέζι» μιλώντας στη Bild.
«Από αυτό εξαρτάται το αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για την εικόνα των γερμανικών προϊόντων», τόνισε ο ίδιος.
Πάντως τόσο ο Μπέρνερ όσο και ο Βάνσλεμπεν υπογράμμισαν ότι το καλό όνομα του Made in Germany δεν εξαρτάται μόνο από μία και μόνη επιχείρηση.
Παρόλα αυτά η Volkswagen δεν πρόκειται για μια απλή βιομηχανία. Μαζί με τη θυγατρική της Audi είναι οι βιτρίνες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Με κύκλο εργασιών 368 δισεκατομμύρια ευρώ και 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας. Η σημασία του μάλιστα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αυτήν η γερμανική οικονομία από το 1995 ως σήμερα θα είχε αναπτυχθεί κατά 2% λιγότερο.
Ο πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου Βόλφγκανγκ Γκέρε προειδοποίησε ότι «η VW θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη ολόκληρης της γερμανικής οικονομίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία κινδυνεύει να προκαλέσει ύφεση στη Γερμανία», μιλώντας στη Handelsblatt. Επιπλέον απειλείται η φήμη όλων των γερμανικών εξαγωγών εξαιτίας «της εγκληματικής συμπεριφοράς της VW», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εξάλλου οι αναλυτές εκτιμούν ότι το σκάνδαλο είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της VW, μόλις μάλιστα αποκαλυφθεί πλήρως το εύρος του.
«Τα πρόστιμα θα είναι οδυνηρά», έγραψε σε σχόλιό του ο Τιμ Ροκόσα της Deutsche Bank, ενώ ο συνάδελφός του Άνταμ Χουλ της Berenberg Bank προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σκανδάλου, όπως για παράδειγμα οι χαμηλές πωλήσεις.
Εκτός από την απώλεια της φήμης της, τα πρόστιμα και το κόστος ανάκλησης πολλών εκατομμυρίων αυτοκινήτων, την VW απειλούν επίσης και οι αγωγές εναντίον της από απογοητευμένους πελάτες.
Παρόλα αυτά κάποιοι θεωρούν διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της κρίσης στη γερμανική οικονομία. «Ακόμη κι αν σταματήσουν αιφνιδιαστικά οι εξαγωγές όλων των γερμανικών προϊόντων μόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με τη VW, αρχικά θα χαθεί μόνο το 1% της οικονομικής επίδοσης της Γερμανίας», εκτίμησε ο Ούλριχ Κάτερ επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank.
Προφανώς η VW θα χάσει από την εικόνα της, όμως αυτό δεν αρκεί για να αποθαρρύνει τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στα γερμανικά αυτοκίνητα. «Σε αυτό το πλαίσιο οι επιπτώσεις για τη γερμανική οικονομία θα είναι διαχειρίσιμες», σημείωσε ο Κάτερ.
Παρόμοια άποψη έχει και ο διευθυντής Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Οι παρατυπίες κάποιων μεμονωμένων εταιρειών ή στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρων κλάδων μπορούν να έχουν «δραματικές επιπτώσεις» στην πορεία των μετοχών τους. «Όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν οικονομική κρίση», είπε.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ, «οι πραγματικοί κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία προέρχονται από την Κίνα».
Από συμβολική άποψη η υπόθεση υπενθυμίζει τη μεγάλη εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την παραγωγή αγαθών και τις εξαγωγές. «Αυτή είναι η πραγματική παρακαταθήκη του φιάσκο της VW: όταν κάτι πάει πραγματικά στραβά σε έναν κλάδο της βιομηχανίας, τότε επηρεάζεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας», επεσήμανε ο Κάτερ.
«Μελλοντικά η Γερμανία θα πρέπει να προσπαθήσει να διευρύνει το οικονομικό της μοντέλο, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου