Το δίλημμα των εκλογών είναι ή συνέχιση της εκτυλισσόμενης τραγωδίας της πολιτικής της λιτότητας που περιλαμβάνει θυσίες χωρίς αντάλλαγμα ή να δοθεί διέξοδος στην ελπίδα και στην πραγματική διαπραγμάτευση. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ζάππειο Μέγαρο. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το διακύβευμα της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης, την οποία χαρακτήρισε ως "ιστορική" είναι το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό που θα του δώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρώτες επαφές του ως πρωθυπουργός, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως το πρώτο ταξίδι που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει είναι στην Κύπρο.
"Ξέρουμε από τις τελευταίες μετρήσεις", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, "ότι είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν το έχουμε ακόμη κατακτήσει αυτό και είναι το διακύβευμα των εκλογών". Και συμπλήρωσε: "Την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, την καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή την έχουμε ανάγκη. Την έχουμε ανάγκη όχι για να χτίσουμε κι εμείς μια αυτοδυναμία αλαζονείας και επιστροφής στο κομματικό κράτος, όπως έκαναν τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες 10ετίες.
Την έχουμε ανάγκη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα. Την έχουμε ανάγκη διότι μας περιμένει ένας δρόμος ανηφορικός, έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Δεσμεύσεις μεγάλων συγκρούσεων μέσα και έξω από τη χώρα.
Οι συγκρούσεις αυτές με το κράτος της διαπλοκής, οι συγκρούσεις αυτές με τα μεγάλα συμφέροντα, απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ισχυρή δύναμη. Κυρίως όμως η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση απαιτεί μια καθαρή εντολή που δεν θα νοθεύεται μέσα στη Βουλή από την ανάγκη στήριξης σε δυνάμεις του χθες, σε δυνάμεις που έχουν κάθε λόγο να θελήσουν να βάλουν τρικλοποδιά στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών και σε όλη την επόμενη πορεία, αδιαφορώντας εάν αυτή η αποσταθεροποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, αποσταθεροποιεί και υπονομεύει την ίδια τη χώρα".
Ο κ. Σαμαράς κρύφτηκε στην προεκλογική περίοδο
Αναφερόμενος στην προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως "οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες και σε τηλεοπτικούς μονολόγους και σε μοντάζ. Επέλεξαν να κρυφτούν ακριβώς επειδή δεν είχαν επιχειρήματα. Επέλεξαν να κρυφτούν διότι η επικοινωνιακή τους στρατηγική ήταν αυτή του φόβου και του τρόμου".
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η τακτική αυτή έπεσε στο κενό: "Ο φόβος όμως τελείωσε. Ο φόβος ανήκει στο παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και απευθυνόμαστε σήμερα στον κάθε Έλληνα, στην κάθε Ελληνίδα, ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στις κάλπες της αριστεράς. Ανεξάρτητα εάν και σήμερα έχει ταλαντεύσεις και αμφιβολίες. Και του ζητάμε αυτή την Κυριακή να ψηφίσει για την Ελλάδα, να ψηφίσει για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμή του με το ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τη μοναδική, ασφαλή επιλογή ότι θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία, που αποτελεί τη μοναδική επιλογή διεκδίκησης με ασφάλεια στην Ευρώπη".
Η τρόικα θα τελειώσει
"Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχει τρόικα", ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συνέχισε: "Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχει ο κ. Σαμαράς και οι πολιτικές δυνάμεις που δέσμευσαν τον ελληνικό λαό σε μια πορεία καταστροφική, που υπέγραψαν και θέλουν να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Πρόσθεσε δε πως "η τρόικα, είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός. Δεν υπάρχει ακόμη συνθήκη ευρωπαϊκή που να αναγνωρίζει αυτό το θεσμό. Σας υπενθυμίζω δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγο καιρό έκανε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα μηχανισμό, σε ένα οργανισμό που δεν ελέγχεται από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θέλω να σας πω ότι δεν είμαστε πια μόνο εμείς που αναγνωρίζουμε ότι ήταν λάθος, στρατηγικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συρρικνώσει το δημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί, δίνοντας εξουσίες σε ένα μηχανισμό ο οποίος δεν ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς του".
Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του Μ. Ντράγκι
Αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Αλ Τσίπρας επεσήμανε πως "η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του κ. Ντράγκι έσβησε και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί περί δήθεν περιορισμένου και ασφυκτικού χρόνου διαπραγμάτευσης της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης.
Και πρόσθεσε: "Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μία σκέψη και μία απόφαση που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές, ενδεχομένως με τον κ. Σόιμπλε, προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση του κατεπείγοντος και του ασφυκτικού χρόνου για την επόμενη Κυβέρνηση.
Πλέον αυτό έχει διαλυθεί, δεν υπάρχει, η χθεσινή ανακοίνωση ουσιαστικά προσδιορίζει ένα πλαίσιο, ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα ενταχθεί η διαπραγμάτευση κι αυτό το πλαίσιο είναι μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτό είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα, σας θυμίζω και δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη σχετικά.
Κι αυτό διότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενός αξιοσημείωτου ποσού πάνω από 10 δις και άρα θα πρέπει μέχρι τότε και είναι και δική μας επιθυμία μέχρι τότε, εμείς δε θέλουμε να πάει αυτή η διαδικασία στο διηνεκές, θα πρέπει μέχρι τότε να έχει βρεθεί, και είμαι βέβαιος ότι θα έχει βρεθεί, μια λύση βιώσιμη αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή και για την Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να επουλώσει τις μεγάλες πληγές της μνημονιακής πολιτικής.
Αλλά και για την Ευρώπη, για την Ευρώπη που έχει ανάγκη σήμερα από μια μεγάλη αλλαγή. Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει ,θα κλυδωνιστεί. Ή θα αλλάξει ή δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τη γνωρίσαμε ως τώρα".
Η διαπραγμάτευση θα είναι επιτυχής
"Ο χρονικός ορίζοντας της διαπραγμάτευσης", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στο φόντο των πρόσφατων ανακοινώσεων του Μ. Ντράγκι, "για τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση παραμένει σταθερός και είμαι βέβαιος ότι ανοίγονται μπροστά μας πολύ σημαντικές δυνατότητες ώστε αυτή η διαδικασία να καταλήξει με επιτυχία, νομίζω όμως και το καταλαβαίνει όλος ο ελληνικός λαός ότι το κρίσιμο είναι σε αυτή τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί. Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πάμε δυνατοί, αν η εντολή είναι καθαρή του ελληνικού λαού".
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα (όπως διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ) έχει ως εξής:
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα ξεκινήσουμε αμέσως με μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες που είστε σήμερα εδώ. Γνωρίζω ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Είμαστε στην τελική ευθεία μιας πολύ κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.
Πολλοί είπαν ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι η κρισιμότερη από τη μεταπολίτευση και μετά και ίσως να έχουν δίκιο. Την Κυριακή, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του, καλείται να αποφασίσει μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα.
Αν θα συνεχιστεί αυτή η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, εάν θα συνεχιστεί ο δρόμος των θυσιών δίχως αντίκρισμα, εάν θα συνεχιστεί ο δρόμος της καταστροφής και της λιτότητας, ή θα υπάρξει διέξοδος, ελπίδα, πραγματική διαπραγμάτευση, ανόρθωση της οικονομίας, επιστροφή στην ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αν θα επιστρέψει δηλαδή στη χώρα μας η κανονικότητα και η δημοκρατία.
Πιστεύω ότι είναι μια ιστορική απόφαση. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα και σε ένα κρίσιμο ιστορικό ραντεβού. Δεν θέλω να μακρηγορήσω στην εισαγωγή μου, διότι θέλω να δώσω την ευκαιρία σε όλους και όλες να ρωτήσετε. Θα πω μόνο ότι εμείς επιλέξαμε σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, να βρεθούμε ενώπιόν σας και ενώπιον του ελληνικού λαού με επιχειρήματα.
Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν να κρυφτούν σε μισοσκότεινες αίθουσες και σε τηλεοπτικούς μονολόγους και σε μοντάζ. Επέλεξαν να κρυφτούν ακριβώς επειδή δεν είχαν επιχειρήματα. Επέλεξαν να κρυφτούν διότι η επικοινωνιακή τους στρατηγική ήταν αυτή του φόβου και του τρόμου.
Ο φόβος όμως τελείωσε. Ο φόβος ανήκει στο παρελθόν. Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και απευθυνόμαστε σήμερα στον κάθε Έλληνα, στην κάθε Ελληνίδα, ανεξάρτητα από το εάν βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στις κάλπες της αριστεράς. Ανεξάρτητα εάν και σήμερα έχει ταλαντεύσεις και αμφιβολίες. Και του ζητάμε αυτή την Κυριακή να ψηφίσει για την Ελλάδα, να ψηφίσει για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμή του με το ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τη μοναδική, ασφαλή επιλογή ότι θα σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία, που αποτελεί τη μοναδική επιλογή διεκδίκησης με ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ξέρουμε από τις τελευταίες μετρήσεις ότι είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν το έχουμε ακόμη κατακτήσει αυτό και είναι το διακύβευμα των εκλογών. Την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, την καθαρή και ισχυρή λαϊκή εντολή την έχουμε ανάγκη. Την έχουμε ανάγκη όχι για να χτίσουμε κι εμείς μια αυτοδυναμία αλαζονείας και επιστροφής στο κομματικό κράτος, όπως έκαναν τα κόμματα εξουσίας που κυβέρνησαν τον τόπο τις τελευταίες 10ετίες.
Την έχουμε ανάγκη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα. Την έχουμε ανάγκη διότι μας περιμένει ένας δρόμος ανηφορικός, έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Δεσμεύσεις μεγάλων συγκρούσεων μέσα και έξω από τη χώρα.
Οι συγκρούσεις αυτές με το κράτος της διαπλοκής, οι συγκρούσεις αυτές με τα μεγάλα συμφέροντα, απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ισχυρή δύναμη. Κυρίως όμως η ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση απαιτεί μια καθαρή εντολή που δεν θα νοθεύεται μέσα στη Βουλή από την ανάγκη στήριξης σε δυνάμεις του χθες, σε δυνάμεις που έχουν κάθε λόγο να θελήσουν να βάλουν τρικλοποδιά στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών και σε όλη την επόμενη πορεία, αδιαφορώντας εάν αυτή η αποσταθεροποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, αποσταθεροποιεί και υπονομεύει την ίδια τη χώρα.
Με το χέρι στην καρδιά καλούμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να δώσει δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ, διότι έτσι δίνει δύναμη στην πατρίδα μας. Έτσι δίνει δύναμη στην Ελλάδα. Ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, ισχυρή εντολή για να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Φίλες και φίλοι είμαι στη διάθεσή σας για κάθε ερώτησή σας.
Γ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΑΠΕ»): Κύριε Πρόεδρε, ακόμη κι εάν πετύχετε την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους δανειστές, ένα σύστημα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και εσείς το αποκαλείτε σύστημα κλεπτοκρατίας, λαθρεμπόρων, χρεοκοπημένων τραπεζιτών, εργολάβων της ενημέρωσης, θα ορθωθεί μπροστά σας. Το είπατε και στην εισήγησή σας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί το σύστημα αυτό που χρεοκόπησε την Ελλάδα, ανάπτυξη και λειτουργική δημοκρατία δεν πρόκειται να υπάρξει.
Το θέμα είναι τεράστιο. Ενδεικτικά θα είναι τα ερωτήματα. Θα διακόψετε κάθε επαφή με την τρόικα που συνεργάστηκε με αυτό το σύστημα και έχει λόγο για τα πάντα, ακόμη και εάν προκληθεί μια κρίση; Θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών; Θα επιμείνετε στις θέσεις σας για τα μέσα ενημέρωσης;
Και όπως είπατε τώρα θέλετε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση για να μην υποχρεωθείτε να συνεργαστείτε με άλλες δυνάμεις στη Βουλή, να ρίξετε νερό στο κρασί σας. Δεσμεύεστε ότι δεν θα συνεργαστείτε με δύναμη που δεν θα θελήσει αυτή την πολιτική κάθαρσης;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σιδέρη το ερώτημά σας έχει τρία τέσσερα ερωτήματα. Και νομίζω ότι κλέβετε και από τους συναδέλφους σας. Θα προσπαθήσω όμως να απαντήσω σε όσα περισσότερα, σε όλα ει δυνατόν.
Κατ' αρχάς έχω την αίσθηση ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα για την πατρίδα μας. Η 25η Γενάρη είναι μια ιστορική ημερομηνία, μια ιστορία ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Εάν ο λαός μας το πιστέψει και μπορεί να το κάνει.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θέλουμε να είναι απλά ένα εκλογικό αποτέλεσμα μιας απλής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ενός ιστορικού θριάμβου για το λαό μας. Να ανοίξει τους δρόμους μιας νέας μεταπολίτευσης. Την επόμενη μέρα των εκλογών, μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχουν μνημόνια. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απορρίπτει ο λαός μας την Κυριακή με την ψήφο του.
Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχει τρόικα. Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχει ο κ. Σαμαράς και οι πολιτικές δυνάμεις που δέσμευσαν τον ελληνικό λαό σε μια πορεία καταστροφική, που υπέγραψαν και θέλουν να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Ο δρόμος όμως δεν θα είναι εύκολος. Θα είναι ένας δρόμος δύσκολος, ανηφορικός, γι' αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα, σύνεση, ομοψυχία, εθνική ενότητα, κοινωνική συμμαχία η ευρύτατη δυνατή, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της, ο λαός μας να κερδίσει όσα του αξίζουν και όσα δικαιούται. Να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τον ισότιμο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Βεβαίως και για μας αποτελεί δέσμευση, ότι θα συγκρουστούμε και μέσα και έξω. Έχω την αίσθηση όμως βλέποντας το κλίμα που επικρατεί ότι οι πιο σοβαρές συγκρούσεις θα είναι μέσα στη χώρα. Έξω διαμορφώνεται ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. Θυμηθείτε το 2012 και δείτε και συγκρίνετε με το τι συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη αλλάζει, έστω και δειλά, έστω και με μικρά βήματα, αλλά αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αλλαγής. Η νίκη του θα σηματοδοτήσει τη μεγέθυνση αυτής της διαφαινόμενης αλλαγής στην Ευρώπη.
Μέσα όμως, η αλήθεια είναι ότι θα συγκρουστούμε και θέλουμε να πάρουμε εντολή για να συγκρουστούμε με ένα κατεστημένο οικονομικό και πολιτικό, που οδήγησε τον τόπο στα βράχια. Αυτό το κατεστημένο έχει να κάνει και με αυτό που εμείς ονομάσαμε όλα αυτά τα χρόνια διαπλοκή, έχει να κάνει και με όσους πήραν αποφάσεις κρίσιμες τα τελευταία χρόνια, με όσους χρεοκόπησαν τις Τράπεζές τους αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν, έχει να κάνει και με τα Μέσα Ενημέρωσης τους κανόνες δηλαδή που δεν τηρούνται.
Δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού απέναντι σε κανέναν. Λέμε όμως ότι μια καινούργια μέρα που πρέπει να ξημερώσει γι' αυτό τον τόπο, πρέπει να είναι μια μέρα που θα αλλάξουν πολλά και κυρίως θα εφαρμόζεται η νομιμότητα για όλους, το κράτος θα ασκεί τα δικαιώματα που έχει και όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.
Με μια κουβέντα, το τρίγωνο της αμαρτίας το τρίγωνο της διαπλοκής που κυβέρνησε τον τόπο εδώ και αρκετές δεκαετίες, την επόμενη μέρα με μια ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, τελειώνει και ισχύουν οι νόμοι ισότιμα για όλους τους πολίτες.
Ν. ΣΒΕΡΚΟΣ («Η Εφημερίδα των Συντακτών»): Κύριε Πρόεδρε, τη Δευτέρα την επομένη των εκλογών που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κερδίσει τις εκλογές συγκαλείται και το Eurogroup το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί θα βρεθεί ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ωστόσο θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα αφ' ενός θα έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπαμε θα είναι πρώτος σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα, από την άλλη υπάρχουν και οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση και τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Τι θα ζητήσετε να μεταφέρει ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup και κατά δεύτερον εάν προτίθεστε να στείλετε κι εσείς κάποιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση. Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που μας απασχολεί πρωτίστως τούτη την ώρα είναι να ολοκληρώσουμε αυτό τον προεκλογικό αγώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν προεξοφλούμε καμία νίκη και κανένα θρίαμβο αν δεν κλείσουν οι κάλπες και υπ' αυτή την έννοια επικεντρώνουμε την προσοχή μας, δεν εφησυχάζουμε. Δίνουμε τη μάχη σπίτι το σπίτι, χωριό το χωριό διότι έχει σημασία το τελικό αποτέλεσμα. Άλλη διαπραγματευτική δυνατότητα έχει ο νικητής των εκλογών με ένα ποσοστό που είναι ισχυρή εντολή και μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πολιτικής και άλλη διαπραγματευτική δυνατότητα έχεις με μια νίκη, η οποία θα είναι μια απλή νίκη.
Από εκεί και πέρα βεβαίως και μας απασχολούν τα βήματα της επόμενης μέρας, αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καν την δυνατότητα να γνωρίζουμε αν θα έχει ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση όταν θα γίνει το Eurogroup. Αυτό είναι συνάρτηση του αν θα υπάρξει αυτοδύναμη εντολή για αυτοδύναμη Κυβέρνηση από τον λαό, ή αν θα μπούμε σε περιπέτειες την επόμενη μέρα και αναζήτηση σχημάτων που δεν θα έχουν ξεκάθαρη στρατηγική και ξεκάθαρη κατεύθυνση για σταθερά βήματα την επόμενη μέρα, που έχει ανάγκη ο τόπος.
Με αυτή την έννοια, προφανώς και μας απασχολεί η παρουσία του κ. Χαρδούβελη στο Eurogroup, αυτήν την έννοια είχε και η επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη μαζί του, που όπως γνωρίζω –το έμαθα κι εγώ πριν από λίγο- ματαιώθηκε ένα ραντεβού όχι με δική μας ευθύνη την τελευταία στιγμή. Εντούτοις θέλω να σας πω ότι για μας οι κρίσιμες μέρες για τη διαπραγμάτευση και τη διαπραγματευτική στρατηγική θα είναι αυτές μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης και την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την ψήφισή τους φυσικά, την ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα Βουλή στη νέα Κυβέρνηση.
Β. ΚΕΧΑΓΙΑ («ΤΑ ΝΕΑ»): Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει γίνει αρκετή συζήτηση για τη μεσαία τάξη, την εξαφανισμένη μεσαία τάξη. Θα σας παρακαλούσα να μας προσδιορίσετε ποια μέτρα θα πάρετε για να τονώσετε ή να επανεμφανίσετε τη χαμένη μεσαία τάξη, δεδομένου ότι το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης το οποίο έχω διαβάσει πολλές φορές επικεντρώνεται στη στήριξη των άπορων και πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Τι θα κάνετε για να επανεμφανιστεί η περίφημη μεσαία τάξη, η οποία είναι και η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κεχαγιά, ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης πράγματι αφορά τους αποκλεισμένους, αφορά τους ανθρώπους τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο απ' όλους από τα τεσσεράμισι αυτά χρόνια μνημονιακής λαίλαπας.
Όμως ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας αφορά κυρίως τη μεσαία τάξη. Θα σας μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Κατ' αρχάς η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας διαστρωμάτωσης είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η ελάφρυνση θα γίνει πρώτον μέσα από την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως. Σήμερα ο αγρότης πληρώνει από το πρώτο ευρώ φόρο 13%, ο ελεύθερος επαγγελματίας από το πρώτο ευρώ φόρο 26%. Άρα βάζοντας το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ προστατεύουμε το μεσαίο, το μικρομεσαίο από αυτή τη λαίλαπα.
Δεύτερο μέτρο είναι η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. ένας φόρος παράλογος, λαιμητόμος όπως πολλοί έχουν πει, έχει λεηλατήσει στην πραγματικότητα τη μεσαία τάξη. Καταργούμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., βάζουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο, υψηλό έτσι ώστε να μην αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας, να μην αφορά δηλαδή τη μικρομεσαία και τη μεσαία διαστρωμάτωση.
Ταυτόχρονα, προχωρούμε τη διαδικασία για την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, τη διαδικασία των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μια διαδικασία που θα γίνει με όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, μια διαδικασία που θα γίνει με τρόπο ώστε να μπορεί ο μικρός και ο μεσαίος να ανασάνει και να ξεκινήσει να αποπληρώνει τα χρέη του, μια διαδικασία όμως που προβλέπει και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ και πολλές από αυτές ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο.
Με αυτές τις τρεις βασικές πρωτοβουλίες νομίζω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική ανάσα και ελάφρυνση σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία διαστρωμάτωση. Αλλά βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι η αλλαγή κλίματος, η αλλαγή ψυχολογίας, η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επιστροφή στην ανάπτυξη ουσιαστικά θα ευνοήσει αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο τα χρόνια του Μνημονίου και αυτοί που χτυπήθηκαν περισσότερο αφανίστηκαν χωρίς αμφιβολία ήταν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ήταν η μεσαία διαστρωμάτωση.
Ήταν όλος αυτός ο κόσμος που λεηλατήθηκε και δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα στρώματα αποτελούσαν κατ' εξοχήν χώρους όπου πολιτικά έβρισκαν δεξαμενές η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχουν κόψει τις επαφές και τις ρίζες τους με αυτό τον χώρο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη μεταστροφή βασίζεται κυρίως σε αυτή την κοινωνική κατηγορία, η οποία έρχεται σε εμάς και το αναγνωρίζουμε όχι από ιδεολογία, αλλά από ανάγκη. Καλύπτουμε τις κοινωνικές ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και γι' αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα δώσει μια άλλη δυναμική στη χώρα την επόμενη Κυριακή.
Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε επαναλάβει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, ότι σκοπεύετε να τηρήσετε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης δεν είναι μία από αυτές;
Η 28η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί κάτι για εσάς, με δεδομένο ότι προβάλλεται από όλους, από εταίρους και δανειστές, ως μια ημερομηνία ορόσημο. Και όταν λέτε δεν θα μιλήσετε με την τρόικα, με ποιους θα συνομιλήσετε εν τέλει; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις τις θεσμικές που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αναγνωρίζουμε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες, θέλω να σας υπενθυμίσω όμως προσδιορίζουν την ανάγκη τήρησης δημοσιονομικών στόχων από κοινού με τους εταίρους μας. Δεν προσδιορίζουν όμως και δεν υποχρεώνουν τις χώρες στην τήρηση συγκεκριμένων μέτρων, μέσων δηλαδή για την τήρηση αυτών των δημοσιονομικών στόχων.
Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη συνολικά να κάνει μια στροφή. Να φύγει από την καταστροφική και αναποτελεσματική λιτότητα και να υιοθετήσει πολιτικές επεκτατικές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, ποσοτική χαλάρωση, όπως βλέπουμε με την τελευταία ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να φύγει δηλαδή από την ατελέσφορη και καταστροφική πολιτική της λιτότητας και να πάει στην πολιτική της τόνωσης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής για να βγούμε από την κρίση.
Θέλω να σας πω ότι η τρόικα, είναι ένας εξωθεσμικός οργανισμός. Δεν υπάρχει ακόμη συνθήκη ευρωπαϊκή που να αναγνωρίζει αυτό το θεσμό. Σας υπενθυμίζω δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγο καιρό έκανε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν αρμοδιότητες και εξουσίες σε ένα μηχανισμό, σε ένα οργανισμό που δεν ελέγχεται από το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θέλω να σας πω ότι δεν είμαστε πια μόνο εμείς που αναγνωρίζουμε ότι ήταν λάθος, στρατηγικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συρρικνώσει το δημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί, δίνοντας εξουσίες σε ένα μηχανισμό ο οποίος δεν ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς του.
Υπό αυτή την έννοια λοιπόν θέλω να απαντήσω στο ερώτημά σας. Εμείς είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας, την ισότιμη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που έχουν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν δεσμεύουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η λαϊκή ετυμηγορία, η δημοκρατία, είναι βασικός κανόνας και αρχή αδιαπραγμάτευτη και αποδεκτή από όλες τις χώρες και όλους τους θεσμικούς εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω όμως να σας πω και κάτι ακόμα. Μιλάμε συνήθως για τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ευρώπη. Ήρθε η ώρα μετά από τέσσερα χρόνια τραγωδίας για τον ελληνικό λαό να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Υποχρεώσεις οι οποίες δεν τηρούνται, διότι στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν τηρούνται καταστατικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν τηρείται ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και απάντησε ο Επίτροπος Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή στο θέμα αυτό. Δεν τηρούνται οι εργασιακοί νόμοι και οι εργασιακοί κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη. Δεν τηρούνται στοιχειώδη και βασικά δημοκρατικά δικαιώματα που αποτελούν θεμέλιο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Είναι αδιανόητο για την Ευρώπη των κατακτήσεων των κοινωνικών και των λαϊκών και της δημοκρατίας μια χώρα ισότιμη να κυβερνιέται μέσα από emails, μέσα από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, από δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικας.
Αυτό τελειώνει την Δευτέρα. Η Ελλάδα αποκτά ξανά αξιοπρέπεια. ο λαός μας αποκτά αξιοπρέπεια. Η χώρα αποκτά ξανά διεθνή υπόσταση και στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Χ. ΣΙΜΟΣ («ΑΥΓΗ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα και από εμένα. Θα ήθελα να φύγουμε λίγο από την οικονομική ατζέντα και να σας θέσω ένα ερώτημα το οποίο τείνει προς το κοινωνικό – πολιτισμικό. Και βεβαίως δεν είναι θέμα το οποίο αφορά μόνο την ελληνική κοινωνία, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.
Έχει να κάνει με το θέμα των Ρομά και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Και είναι ένα θέμα στο οποίο ούτε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχετε αναφερθεί, ούτε και στο πρόγραμμα το εμπλουτισμένο που παρουσιάσατε στο διαρκές συνέδριο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Σας ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χθες στην ομιλία μου στην Ομόνοια θέλησα να αναφερθώ στο όραμα που έχουμε για μια Ελλάδα που θα απευθύνεται ισότιμα σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους πολίτες, σε όλους όσοι ζούνε σε αυτή τη χώρα και έχουν δικαιώματα.
Και το όραμά μας είναι κανείς να μην υφίσταται διακρίσεις, που έχουν να κάνουν με την καταγωγή του, το φύλο του, τη φυλή του, τη θρησκεία του, το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Το θέμα όμως των Ρομά αποτελεί ένα ειδικό θέμα. Είναι ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Αντιλαμβάνεστε ότι ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης δυστυχώς αφορά πλέον ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού κι όχι αυτές που ήταν αποκλεισμένες και πριν το μνημόνιο, όμως είναι αυτονόητο ότι θα εντάξουμε και την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας των Ρομά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Εμείς δε θα κάνουμε διακρίσεις, θα έρθουμε με στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να εντάξουμε κοινωνικές ομάδες που ζουν στο περιθώριο, διότι πιστεύουμε ότι όλοι οι Έλληνες κι όλες οι Ελληνίδες έχουν δικαίωμα στο να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο.
Χ. ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ («MEGA»): Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε αν θα ζητήσετε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, μέχρι να δώσετε στους εταίρους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως λέτε θα είναι δημοσιονομικά εξισορροπημένο και δε θα φέρει ανάγκες για νέα δάνεια.
Και δευτερευόντως πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα πάρει αυτό, τι θα γίνει σε αυτό το μεσοδιάστημα, ποια θα είναι η τεχνική λύση που κατά καιρούς έχουν περιγράψει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Και βεβαίως- επειδή έχουμε ακούσει ότι ενδεχομένως και να μην επιδιώξετε σε πρώτο χρόνο να συναντήσετε αν εκλεγείτε Πρωθυπουργός την Καγκελάριο της Γερμανίας- ποιος θα είναι ο πρώτος Αρχηγός κράτους που θα επιδιώξετε να συναντήσετε και γιατί; Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσιγουρή στο πρώτο σας ερώτημα θέλω να σας πω ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του κ. Ντράγκι έσβησε και το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί περί δήθεν περιορισμένου και ασφυκτικού χρόνου διαπραγμάτευσης της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση, για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης.
Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μία σκέψη και μία απόφαση που είχε η Ελληνική Κυβέρνηση με τους δανειστές, ενδεχομένως με τον κ. Σόιμπλε, προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση του κατεπείγοντος και του ασφυκτικού χρόνου για την επόμενη Κυβέρνηση.
Πλέον αυτό έχει διαλυθεί, δεν υπάρχει, η χθεσινή ανακοίνωση ουσιαστικά προσδιορίζει ένα πλαίσιο, ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα ενταχθεί η διαπραγμάτευση κι αυτό το πλαίσιο είναι μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι αυτό είναι το πραγματικό χρονοδιάγραμμα, σας θυμίζω και δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη σχετικά.
Κι αυτό διότι το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου λήγουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενός αξιοσημείωτου ποσού πάνω από 10 δισ. και άρα θα πρέπει μέχρι τότε και είναι και δική μας επιθυμία μέχρι τότε, εμείς δε θέλουμε να πάει αυτή η διαδικασία στο διηνεκές, θα πρέπει μέχρι τότε να έχει βρεθεί, και είμαι βέβαιος ότι θα έχει βρεθεί, μια λύση βιώσιμη αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή και για την Ελλάδα προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να επουλώσει τις μεγάλες πληγές της μνημονιακής πολιτικής.
Αλλά και για την Ευρώπη, για την Ευρώπη που έχει ανάγκη σήμερα από μια μεγάλη αλλαγή. Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει ,θα κλυδωνιστεί. Ή θα αλλάξει ή δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει όπως τη γνωρίσαμε ως τώρα.
Με αυτή την έννοια, ο χρονικός ορίζοντας της διαπραγμάτευσης για τη νέα χρηματοδοτική σύμβαση παραμένει σταθερός και είμαι βέβαιος ότι ανοίγονται μπροστά μας πολύ σημαντικές δυνατότητες ώστε αυτή η διαδικασία να καταλήξει με επιτυχία, νομίζω όμως και το καταλαβαίνει όλος ο ελληνικός λαός ότι το κρίσιμο είναι σε αυτή τη διαπραγμάτευση να πάμε δυνατοί. Και σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα πάμε δυνατοί, αν η εντολή είναι καθαρή του ελληνικού λαού.
Κι εμείς βεβαίως από την επόμενη μέρα ξεκαθαρίζουμε ότι θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη σε αυτή την κατεύθυνση. Μου λένε βέβαια κάποιοι "μα εσύ δεν έβαλες πλάτη". Μου ζητάγανε συναίνεση στην καταστροφή. Δεν μπορούσα να δώσω συναίνεση στην καταστροφή, εγώ αύριο θα ζητήσω συναίνεση στη λύτρωση, όχι στην καταστροφή.
Στο δεύτερο ερώτημά σας σχετικά με τα ταξίδια, ακούστε, σας επαναλαμβάνω ότι το μυαλό μας είναι να δώσουμε τη μάχη μέχρι την ώρα που κλείνει η κάλπη. Από κει και πέρα προφανώς και έχουμε έναν σχεδιασμό, γνωρίζετε ότι η στρατηγική μας είναι στρατηγική συμμαχιών στην Ευρώπη.
Δεν αναγνωρίζω κ. Τσιγουρή στην κ. Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους άλλους 28 Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τους 28 κι ως εκ τούτου δε βρίσκω κανένα λόγο να προτρέξω σε μία ιδιαίτερη συνάντηση μαζί της. Η διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, εκεί όπου υπάρχουν πολλοί που θα είναι αρωγοί στη δική μας στρατηγική, διότι έχουν ίδιο συμφέρον.
Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια σειρά από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που το αποδεικνύουν αυτό: Τη στάση του Ιταλού Πρωθυπουργού, τη δήλωσή του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών για την αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους, ακόμα-ακόμα και τη δήλωσή του Φιλανδού Πρωθυπουργού χθες που εμένα με εξέπληξε, διότι ξέραμε ότι η Φιλανδία είναι μία από τις χώρες που πολύ σκληρά είναι απέναντι στην Ελλάδα όλο το τελευταίο διάστημα.
Συνεπώς μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δε θα είναι μία σύγκρουση ένα ντέρμπι Ελλάδας-Γερμανίας στο ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, με 80 χιλιάδες οπαδούς της εθνικής Γερμανίας, για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους, θα είναι μια ισότιμη μάχη, μια ισότιμη διαπραγμάτευση, σκληρή, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος όλοι θα βρούμε τη λύση εκείνη που θα είναι επωφελής από όλες τις πλευρές.
Το πρώτο μου πάντως ταξίδι κ. Τσιγουρή σχεδιάζω να το κάνω στην Κύπρο.
Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ («REAL NEWS»): Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση παρ΄ ελπίδα για το κόμμα σας που είστε πρώτο κόμμα αλλά δεν έχετε αυτοδυναμία το βράδυ της Κυριακής, εάν θα προτιμήσετε να πάτε σε μία Κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοχή ή αν θα ζητήσετε συνεργασίες και με ποιους και από ποιους;
Και δεδομένου ότι είπατε πως θα είστε όμηρος ως προς το να υλοποιήσετε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στην ολότητά του αν συνεργαστείτε, ποιες είναι αυτές οι κόκκινες γραμμές σε αυτό το πρόγραμμα που δε θα δεχθείτε να κάνετε πίσω από αυτές; Σας ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Ζαφειριάδου μου δίνετε την ευκαιρία να επαναλάβω για ποιο λόγο απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και τους ζητώ στήριξη και εντολή ισχυρή, εντολή κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά και ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, ισχυρή δύναμη για συγκρούσεις μέσα κι έξω από τη χώρα, συγκρούσεις με ασφάλεια, αναγκαίες ρήξεις με το χθες.
Σας είπα λοιπόν και είπα και εισαγωγικά, αυτό το διάστημα τις τελευταίες μέρες γίνεται μια μεγάλη μάχη. Ποια είναι αυτή η μάχη; Όλοι έχουν προεξοφλήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής, το Plan B -για να μιλήσω με όρους του παρελθόντος- της τρόικα ξέρετε ποιο είναι;
Το Plan B της τρόικα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να αναγκαστεί να κυβερνήσει ή να στηριχθεί από δυνάμεις που στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια τώρα, αποτελούν κήρυκες και υποστηρικτές προπαγανδιστές των απόψεων των δανειστών μας. Αυτό είναι το Plan B. Και εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτό το Plan B να το διαλύσει.
Και το λέω αυτό, διότι μετά βεβαιότητας, αυτή είναι η αίσθηση μου και θέλω να μιλήσω ανοιχτά, μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν έκαναν λάθος, ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά δεν γινόταν αλλιώς, την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εθνική προσπάθεια στην Ευρώπη και μέσα στη χώρα, για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό πεδίο.
Γι' αυτό ζητάμε ψήφο στήριξης και αυτοδυναμίας, όχι γιατί ξαφνικά μας έπιασε ένας μικρομεγαλισμός και θέλουμε με την αλαζονεία των δυνάμεων του παρελθόντος να ξαναφτιάξουμε ένα δικό μας κομματικό κράτος. Δεν ερχόμαστε για να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς, παρά το γεγονός ότι είναι μια ιστορική στιγμή γιατί για πρώτη φορά στη χώρα μας μια δύναμη της Αριστεράς έρχεται να λάβει θέσεις ευθύνης και διακυβέρνησης.
Η Αριστερά πάντοτε βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας στα δύσκολα, με ανιδιοτέλεια, με θυσία πολλές φορές. Ποτέ δεν της δόθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία και υπ' αυτή την έννοια πολλοί θεωρούν ότι έχει μια ιστορικότητα αυτή η στιγμή. Όμως εμείς έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι ο λαός που έρχεται μαζί μας, ο κόσμος που έρχεται μαζί μας, έρχεται για να μας βάλει στο τιμόνι μιας εθνικής προσπάθειας. Όχι για να πάρουμε ιστορική ρεβάνς.
Με αυτή την έννοια σας λέω ότι εμείς έχουμε την αισιοδοξία πως ο ελληνικός λαός θα κάνει το χρέος το ιστορικό και θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία, μια πρώτη ευκαιρία για την Αριστερά ίσως όμως μια τελευταία για τη χώρα. Εάν δεν συμβεί αυτό, αντιλαμβάνεστε ότι όλοι θα κριθούν απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην ευθύνη που έχουν στους πολίτες. Και πρωτίστως οι δυνάμεις της Αριστεράς στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τέλος θέλω να σας πω ότι εμείς και με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή θα επιδιώξουμε συνεργασίες. Θα επιδιώξουμε συνεργασίες, με τις δυνάμεις εκείνες που δεν θεωρούμε ότι έχουν τη σκοπιμότητα ή δεν θα θελήσουν να βάλουν τρικλοποδιά ή δεν θα λειτουργήσουν κακόβουλα υπερασπιζόμενοι τις λογικές των εταίρων ή των δανειστών, υπερασπιζόμενοι τις λογικές της τρόικας. Θα δεχτούμε και θα επιδιώξουμε συνεργασίες, το κριτήριό μας για τη συγκρότηση της Κυβέρνησης θα είναι αυτή να είναι Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, το κριτήριό μας θα είναι η αποτελεσματικότητα, η ικανότητα και η εντιμότητα.
ΕΛ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ («Παραπολιτικά»): Κύριε Πρόεδρε να μην σας ρωτήσω αν πήγατε στο σούπερ μάρκετ μια και έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το ξεπεράσουμε αυτό, γιατί ακούσαμε κι αυτό σήμερα.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή έχετε πει κατ' επανάληψη για τα θέματα της διαπλοκής, από ποια θέματα θα ξεκινήσετε, ποιες υποθέσεις δηλαδή θα θέσετε στη Βουλή. Αν θα ξεκινήσετε με την λίστα Λαντάρντ και θέλω να ρωτήσω και τι θα γίνει με την ΕΡΤ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καλογεροπούλου, μιας και το αναφέρατε το πρώτο σας σχόλιο με την κατάντια πια, γιατί περί κατάντιας πρόκειται αυτής της ακατάσχετης κινδυνολογίας, μάλλον σκέφτομαι τις επόμενες μέρες να καλέσω στη χώρα την Naomi Klein τη συγγραφέα του βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ», για να αναθεωρήσει λίγο, αν βάλει ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο. Διότι αυτές οι μέρες αποδεικνύουν ότι το δόγμα του σοκ έχει όρια. Ο εκφοβισμός έχει όρια, η κινδυνολογία και η τρομοκράτηση έχει όρια. Δεν πιάνει πια. Γελοιοποιούνται όσοι συνεχίζουν στην ίδια στρατηγική.
Απαντώ τώρα στο δεύτερο ερώτημά σας. Θα ξεκινήσουμε από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, εκεί όπου πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο μέρος αποκρύπτουσας φορολογικής ύλης. Θα ξεκινήσουμε από τις περιβόητες λίστες που θα επανελεγχθούν, για την ακρίβεια θα ελεγχθούν για πρώτη φορά διότι το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ελεγχθεί και δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ είναι τα περιβόητα εμβάσματα στο εξωτερικό, που έχει γίνει ένας πολύ μικρός έλεγχος μόνο, είναι η λίστα Νικολούδη όπου είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση συγκέντρωσης φορολογητέας ύλης που δεν έχει για διάφορους λόγους φορολογηθεί κι είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός.
Και βεβαίως θα προσπαθήσουμε, όπως έχω ήδη εξαγγείλει, να μαζέψουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με μια task force που θα δημιουργηθεί υπό τη διοικητική ευθύνη του Πρωθυπουργού, ενδεχομένως με πρόσωπο ευθύνης που θα συμμετέχει στην Κυβέρνηση με διακριτό αυτό το ρόλο παρά τω Πρωθυπουργώ, ακριβώς για να μπορέσει στη χώρα να ξεκινήσει μια διαδικασία απόδοσης Δικαιοσύνης. Είναι κρίσιμο αυτό.
Ο λαός μας δεν ζητά από εμάς να κάνουμε θαύματα. Δεν ζητά από εμάς να γεννήσουμε ή να σπείρουμε τα δέντρα που βγάζουν ευρώ, ο λαός ζητά από εμάς να αποδώσουμε Δικαιοσύνη, να σταματήσει αυτό το πάρτι αυτή η ασυδοσία που γινόταν και τα χρόνια της ανάπτυξης, δυστυχώς όμως γίνεται και τα χρόνια της κρίσης.
Και βεβαίως σε ό,τι αφορά το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ξέρετε εκεί είναι τα πράγματα απλά. Δεν θα κάνουμε τίποτε σπουδαίο. Απλά θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι. Αυτό και μόνο: να εφαρμοστούν οι νόμοι. Και για να θυμηθώ μια ρήση του αείμνηστου ηγέτη της Αριστεράς του Ηλία Ηλιού, τι έλεγε; «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»! Ελπίζω να μη χρειαστεί να ταράξουμε κανέναν, διότι είναι υποχρέωση όλων να τηρούν τη νομιμότητα σε αυτό το τόπο.
Και σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ έχουμε δεσμευτεί ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει και θα επαναλειτουργήσει χωρίς εμείς να ξαναμπούμε ή να πειραματιστούμε με μεθόδους αυταρχισμού. Δηλαδή να βάλουμε μαύρο στην οθόνη, να προχωρήσουμε σε λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει, θα ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος σύντομα όμως, ήδη έχει γίνει μεγάλη διαβούλευση και θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη νέα Βουλή.
Και η ΕΡΤ που θα λειτουργήσει, δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε μια δημόσια τηλεόραση ισχυρή, αλλά η δύναμή της θα βρίσκεται στον πλουραλισμό, στη δημοκρατία, στην έγκυρη ενημέρωση. Εμείς δεν θέλουμε και ξέρετε δεν έδωσα ποτέ συνεντεύξεις εγώ σε γλάστρες δημοσιογράφους, δεν φοβήθηκα τη δημοσιότητα, δεν έκρυψα τις αδυναμίες μας, δεν τις κρύψαμε ποτέ.
Εμείς θέλουμε μια πλουραλιστική ΕΡΤ όπως και πλουραλιστικός θα είναι ο τρόπος επικοινωνίας της νέας Κυβέρνησης με τον πολίτη. Η δική μας δύναμη είναι η επικοινωνία με τον πολίτη, η εμπιστοσύνη με τον πολίτη. Και θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτή την σχέση εμπιστοσύνης στη βάση της αλήθειας. Δεν θα κρυφτούμε από τον πολίτη, δεν θα κρύψουμε τις αδυναμίες μας, δεν θα φτιάξουμε εμείς μονταζιέρες όπως έφτιαξε ο κ. Σαμαράς.
Εν μέρει καλύφθηκα από την απάντησή σας στην ερώτηση της συναδέλφου της κας Καλογεροπούλου, θα ήθελα αν μπορούσατε να μας δώσετε μια καλύτερη διευκρίνιση για το χρόνο, γιατί: Έγινε πολλή συζήτηση σε αυτή τη συνέντευξη, αρκετοί συνάδελφοι αναφέρθηκαν στις συγκρούσεις και εσείς ο ίδιος αναφερθήκατε στις συγκρούσεις που θεωρείτε ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε το επόμενο διάστημα και τις εσωτερικές συγκρούσεις και μία απ΄ αυτές είναι αυτή με τη μιντιακή διαπλοκή όπως εσείς ο ίδιος την έχετε αποκαλέσει.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον για πόσο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να προχωρήσει μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να υπάρχει μία πραγματικά δημόσια ισχυρή όπως την περιγράψατε εσείς πλουραλιστική και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Νικολάρα είπα πριν ότι θα είναι από τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης, θα αναγνωσθεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη νέα Βουλή, πρώτα ο λαός, αν μας δώσει αυτή τη δυνατότητα και θα υλοποιηθεί ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι οι αμεσότερες εξ αυτών είναι τα νομοσχέδια που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά πρέπει να σας πω ότι η επόμενη Βουλή θα είναι μια Βουλή η οποία θα έχει πολύ έργο, πάρα πολύ έργο.
Και πρέπει να σας ενημερώσω ότι δε θα αρχίσουμε τώρα να γράφουμε νομοσχέδια, είμαστε έτοιμοι, αλλά η επόμενη Βουλή θα είναι μία Βουλή όπου θα τηρεί τους κανόνες της δημοκρατικής δεοντολογίας, δε θα φέρουμε εμείς νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα σε έξι ώρες, μέσα σε ένα άρθρο, με νυχτερινές τροπολογίες.
Δε θα υποβαθμίσουμε εμείς την κοινοβουλευτική διαδικασία μετατρέποντας τη Βουλή σε μία βιομηχανία επικύρωσης νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, θα γίνεται ουσιαστικός διάλογος και ο Πρωθυπουργός στην επόμενη Βουλή δε θα είναι στο καφενείο, θα είναι μέσα στην αίθουσα και θα βρίσκεται εκεί για να αναδείξει το δημοκρατικό διάλογο ως ασπίδα για την ίδια τη Δημοκρατία μας, ως πυρήνα της ίδιας της Δημοκρατίας, τον κοινοβουλευτικό διάλογο.
Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αποκλείετε να προτείνετε εσείς το Σταύρο Δήμα για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κωβαίο και να είχα μια τέτοια πρόθεση, τον έκαψε ο κ. Σαμαράς. Έχει ήδη ο κ. Δήμας τον οποίον κατά τα άλλα τον εκτιμώ ως πρόσωπο ως προσωπικότητα, έχει συμβολίσει την επιλογή των δυνάμεων του χθες, εννοώ των μνημονιακών δυνάμεων, που πιστεύω ότι θα είναι χθες σε λίγες μέρες αυτές οι δυνάμεις.
Υπ΄ αυτή την έννοια μια τέτοια επιλογή αποκλείεται, θέλω όμως μιας και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω: Εμείς την επιλογή μας και την πρότασή μας για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την κάνουμε με κριτήριο το κύρος του θεσμού, με κριτήριο όχι κατ΄ ανάγκην τις απόψεις αλλά το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που το Σύνταγμα ορίζει, στα δημοκρατικά του καθήκοντα και με κριτήριο αυτό που το Σύνταγμα προβλέπει, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πρόσωπο.
Γι΄ αυτό άλλωστε το Σύνταγμα προβλέπει 200 ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία, 180 στην τρίτη και στην πρώτη μετά τη νέα Βουλή μετά τη διάλυση της προηγούμενης από αδυναμία εκλογής Προέδρου. Αυτά θα είναι τα κριτήρια τα δικά μας. Πιστεύουμε ότι ο τόπος χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά, χρειάζεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πάνω όμως σε μια στρατηγική εθνικής διαπραγμάτευσης και μεγάλων τομών και κοινωνικών αλλαγών.
Αυτή τη στρατηγική θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού και πάνω σε αυτή τη στρατηγική αν εγκριθεί από τη λαϊκή ετυμηγορία θα ζητήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σχολιάσετε λίγο πιο αναλυτικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η απόφαση του κ. Ντράγκι βάζει πολλούς αστερίσκους για να ενταχθούν τα δικά μας ομόλογα στην απόφαση αυτή, όπως παραδείγματος χάριν αξιολόγηση του προγράμματος και να βρίσκεται η χώρα μας σε πρόγραμμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσούτσια η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες και του κ. Ντράγκι βάζει ουσιαστικά τέλος στην κινδυνολογία.
Ο κ. Σαμαράς και το επικοινωνιακό του επιτελείο είχαν επενδύσει τις τελευταίες μέρες ως μια τελευταία ελπίδα και προσδοκία να υπάρξει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ρητή εξαίρεση για την Ελλάδα. Ήταν η τελευταία ελπίδα, η τελευταία προσδοκία, που διαψεύστηκε κι αυτή.
Και η ανακοίνωσή του ήταν σαφής, δε βάζει ειδικούς όρους για την Ελλάδα, το είπε με σαφήνεια, ορίζει μάλιστα κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι για πρώτη φορά θεσμικός φορέας των δανειστών επιβεβαιώνει επίσημα τον διαπραγματευτικό χρονικό ορίζοντα που λέγαμε εμείς, που είναι ως τον Ιούλιο κι όχι 28 Φλεβάρη.
Επιτρέψτε μου όμως ένα σχόλιο εδώ. Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή πριν από λίγους μήνες είχα αναφερθεί στην ανάγκη, στην πάγια θέση μας για ποσοτική χαλάρωση και αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη κι είχα πει ότι αυτά που λέγαμε τέσσερα χρόνια τώρα και μας αποπαίρνανε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι λέγαμε πράγματα τα οποία είναι εξωπραγματικά, αντιευρωπαϊκά, τώρα είναι στο τραπέζι της συζήτησης.
Ο κ. Σαμαράς μου απάντησε στην ομιλία του λέγοντας ότι αυτά που λέω τα "απαγορεύει το ίδιο το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν είναι μόνον ότι δεν τα θέλουν οι άλλες χώρες και υπ΄ αυτή την έννοια δεν έχω καταλάβει καν με ποιους κανόνες κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση." Δηλαδή ο κ. Σαμαράς μας έλεγε πριν από λίγους μήνες ότι αυτό που έκανε ο κ. Ντράγκι χθες και για το οποίο πανηγύριζε, είναι αυτό που δεν γίνεται να γίνει, απαγορεύεται να γίνει από τους κανόνες. Κι αυτό είναι το μεγάλο αν θέλετε μειονέκτημα της χώρας τα τελευταία χρόνια και το μεγάλο δυστύχημα, ότι είχε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης της αντίληψης της κας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη συγκρούονται δύο αντίθετες στρατηγικές για την έξοδο από την κρίση και αυτή η σύγκρουση συμβολαιοποιείται στην εκλογική αντιπαράθεση που έχουμε μεθαύριο. Ποιες είναι αυτές οι δύο λογικές; Μία λογική είναι αυτή του κ. Σόιμπλε, η προτεσταντική λογική και της κας Μέρκελ. Έχουμε κανόνες, δεν αλλάζουν οι κανόνες, είτε οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα, είτε σε αρνητικά αποτελέσματα, οι νόμοι πάνω απ΄ όλα, θα τους εφαρμόσουμε είτε αποδίδουν είτε όχι.
Η άλλη λογική είναι η λογική που λέει ότι whatever it takes όπως είχε πει ο κ. Ντράγκι, πριν από δυο χρόνια. Ότι χρειαστεί θα κάνουμε, θα αλλάξουμε τους κανόνες αν είναι να σώσουμε την Ευρωζώνη και το ευρώ. Εγώ το προεκτείνω: Ότι χρειαστεί θα κάνουμε, αν είναι να σώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτές οι δύο λογικές στηρίζονται.
Και μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω και κάτι άλλο, η χώρα μας δεν είναι απλά μία σημαντική χώρα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, πληθυσμιακά ή οικονομικά. Κυρίως η χώρα μας έχει μια πολιτισμική δυναμική, είναι μια χώρα που γέμισε αξίες και ιδέες. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η αξία της Δημοκρατίας, αλλά γεννήθηκαν και οι μεγάλες αξίες και ιδέες που μεγάλοι κλασικοί, άνθρωποι του πνεύματος από την αρχαία εποχή, χάρισαν στην ανθρωπότητα.
Μεταξύ αυτών ο Σοφοκλής, που με την Αντιγόνη μας έμαθε, έμαθε στον κόσμο όλο ότι πέρα από τους νόμους των ανθρώπων, υπάρχει κι ένας υπέρτατος νόμος: Το δίκιο των ανθρώπων. Και τούτη την ώρα δίνουμε μια μάχη προκειμένου ο ελληνικός λαός να κερδίσει το δίκιο του.
Και γι΄ αυτό βλέπετε έχει αλλάξει το κλίμα, δεν είναι όπως το 2010 και το 2012 που κυριαρχούσε η αντίληψη «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, οι Έλληνες θέλουν να ζουν με παραπάνω από αυτά που παράγουν», αλλά η αντίληψη που υπάρχει είναι ότι ένας λαός υπέφερε, ένας λαός λοιδορήθηκε, ένας λαός τιμωρήθηκε και βασανίστηκε κι αυτός ο λαός πρέπει να ξανακερδίσει την αξιοπρέπειά του.
Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ («ΚΟΝΤRΑ CHANNEL»): Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, τελικώς δε συνεργαστήκατε με τον κ. Κουβέλη προεκλογικά, θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε εάν κι εφόσον μπει ο κ. Κουβέλης μαζί με τους Πράσινους στη Βουλή εάν θα συνεργαστείτε στην Κυβέρνηση ενδεχομένως με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν δεν μπουν στη Βουλή αν θα υπάρξει κάποια μεμονωμένη συνεργασία με τον κ. Κουβέλη. Ευχαριστώ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ΄ αρχάς μου δίνετε την ευκαιρία κα Γκαντόνα να σας πω ότι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε με τον κ. Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, εν τούτοις υπάρχει μια πολύ σημαντική συνεργασία, ιστορική και σημαντική θα έλεγα, σε ευρωπαϊκή διάσταση.
Είναι η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με το κόμμα που εκπροσωπεί στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων. Κι αυτή είναι σημαντική, διότι για πρώτη φορά σε ένα ψηφοδέλτιο η συνάντηση Αριστεράς και Οικολογίας, δύο διακριτών δυνάμεων που πορεύονταν παράλληλα αλλά ποτέ μαζί στο ίδιο ψηφοδέλτιο κι είναι σημαντική γιατί μας δίνει και τη δυνατότητα διεύρυνσης των συμμαχιών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας θυμίζω ότι οι Πράσινοι είναι μια δύναμη που στη Γερμανία πολλές φορές βρέθηκαν και σε κυβερνητικούς συνασπισμούς και έχουν ισχυρές δυνάμεις. Με τον κ. Κουβέλη δεν κατέστη δυνατό, με την Δημοκρατική Αριστερά δεν κατέστη δυνατή μια εκλογική συνεργασία. Υπήρξε όμως μια ουσιαστική συζήτηση. Υπήρξε κοινός τόπος σε μια σειρά από ζητήματα το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση Σαμαρά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν σε αυτό το κόμμα.
Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να υπάρξει προοδευτική αλλαγή, να υπάρχει προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο. Την ανάγκη να καταψηφιστεί η πρόταση του κ. Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να πάμε σε εκλογές. Αυτό αποτελεί ήδη μια βάση συνεννόησης σημαντική.
Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι με τις δυνάμεις της αριστεράς, όπως σας είπα πιο πριν, της οικολογίας, πρωτίστως υπάρχει περιθώριο και η δυνατότητα για μετεκλογικές συνεργασίες την επόμενη μέρα.
κ.ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ («ΣΚΑΙ»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα πάρα πολύ σήμερα να μιλάτε για το θέμα της αυτοδυναμίας. Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει πως εάν δεν το πετύχετε αυτό, ο αμέσως επόμενος στόχος σας είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες;
Και ήθελα να σας ρωτήσω, ποιος παράγοντας τελικά θα το κρίνει αυτό; Ποιο δικό σας ποσοστό, ή ποια διαφορά με το δεύτερο κόμμα, τη Ν.Δ. αν βγούνε έτσι όπως λένε οι δημοσκοπήσεις βέβαια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Αντζολέτο δεν θέλω ούτε να σκεφτώ αυτό το σενάριο. Και αυτός είναι ο λόγος που ζητώ και από τα στελέχη μας να δώσουν τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Σπίτι το σπίτι, ψήφο την ψήφο. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στο χθες, στις δυνάμεις του χθες.
Δεν θέλω να σκεφτώ ένα σενάριο που έρχεται να γυρίσει τη χώρα σε περιόδους αστάθειας. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Με ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό διαπραγμάτευσης, με ξεκάθαρο σχέδιο για την ανοικοδόμηση, τον τερματισμό της καταστροφής και την ανόρθωση της οικονομίας, με ξεκάθαρο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις, με ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη.
Υπό αυτή την έννοια σας επαναλαμβάνω δεν θέλω ούτε να σκεφτώ αυτή την εκδοχή, αλλά εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς.
Εδώ είναι και η ευθύνη που έχει ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα μπροστά στην κάλπη. Διότι κ. Αντζολέτο επαναλαμβάνω, εμείς δεν πρόκειται, δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε, να συγκυβερνήσουμε όμηροι με τους εκπροσώπους των απόψεων της κυρίας Μέρκελ στην Ελλάδα.
Μ. ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ («ΠΟΝΤΙΚΙ»): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Έχετε καταγγείλει αρκετές φορές όλο το προηγούμενο διάστημα την ύπαρξη σκοτεινών παρακρατικών μηχανισμών στα σώματα ασφαλείας, φαινόμενα αυταρχισμού και εσείς από την πλευρά σας έχετε εξαγγείλει τον εκδημοκρατισμό τους.
Ήθελα να ρωτήσω πόσο ψηλά στις προτεραιότητές σας είναι αυτή η εξαγγελία και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει πράξη;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Μητσοπούλου νομίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μια ιστορική ευκαιρία να υπάρξει μια νέα προσπάθεια ιστορικής, θα έλεγα, συμφιλίωσης ανάμεσα στον πολίτη και στα σώματα ασφαλείας και αλλαγής του ρόλου των σωμάτων ασφαλείας στη χώρα μας. Υπό την έννοια ότι πρέπει να αποκτήσουν ένα καλύτερο και ισχυρότερο επαγγελματισμό, πρέπει να είναι η Ελληνική Αστυνομία παρούσα εκεί όπου γίνεται το έγκλημα, να προστατεύει τον πολίτη που κινδυνεύει. Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα για κάθε πολίτη. Και αυτό απαιτεί τομές και τομές σε ό,τι αφορά τον εκδημοκρατισμό, αλλά και την αναδιοργάνωση.
Οι αστυνομικοί πρέπει να σταματήσουν κατά δεκάδες να φυλάνε περσόνες, ή βουλευτές και να βρεθούνε στα αστυνομικά τμήματα και στη γειτονιά. Να σταματήσουν να βρίσκονται κατά εκατοντάδες σε υπηρεσίες που έχουν στόχο την αντιμετώπιση διαδηλωτών και να πάνε στα αστυνομικά τμήματα, εκεί στις γειτονιές, όπου ο πολίτης έχει ανάγκη τον αστυνομικό.
Μου δίνετε επίσης την ευκαιρία να σας πω ότι πολύ μεγάλη σπέκουλα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα σε σχέση με μια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και απ' ό,τι γνωρίζω με προεδρικό διάταγμα ισχύει και στην Ελλάδα, αλλά δεν εφαρμόζεται, του 1996 προεδρικό διάταγμα.
Δηλαδή ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε επαφή με τον πολίτη σε διαδηλώσεις ή σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, δεν πρέπει να φέρουν όπλο. Και κάποιοι πιάσανε αυτό και είπαν ότι θέλουμε να αφοπλίσουμε την αστυνομία. Μα, είναι δυνατόν να είναι αφοπλισμένη η αστυνομία; Πώς θα αντιμετωπίσει το έγκλημα αν είναι αφοπλισμένη;
Εμείς όμως δεν έχουμε τη λογική της αστυνομίας που θα έχει το βάρος στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, στην αντιμετώπιση των πολιτών. Οι διαδηλώσεις είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι από αύριο οι διαδηλώσεις θα είναι απέναντι στην δική μας κυβέρνηση. Είναι λογικό. Έτσι πρέπει να γίνεται.
Η αστυνομία πρέπει να αναδιαρθρωθεί, πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική στο ρόλο της και πρέπει να βρούμε μέσα από τον απαραίτητο και αναγκαίο διάλογο, τις αναγκαίες θεσμικές τομές για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της.
Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω με βάση τα όσα είπατε, εάν τελικά την Δευτέρα, μόλις λάβετε τη διερευνητική εντολή, αν είστε πρώτο κόμμα και δεν έχετε αυτοδυναμία, εάν θα την καταθέσετε τελικά, ή θα ξεκινήσετε επαφές κανονικά με τους υπόλοιπους αρχηγούς;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Τσακίρη τι εννοείτε εάν θα την καταθέσουμε; Εάν δεν έχουμε την αυτοδυναμία, θα πάρουμε την εντολή προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, όπως ορίζει το σύνταγμα. Δεν θα κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει το σύνταγμα.
Αλλά επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη φιλολογία το τελευταίο διάστημα για το ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή, αυτός είναι ο μεγάλος νταλκάς και ο μεγάλος πόνος, ποιος θα είναι αυτός που θα εφαρμόσει το plan b των δανειστών για να κάτσει μαζί μας στη θέση του συγκυβερνήτη, να μας βάλει όρους.
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για κυβέρνηση πρώτα απ' όλα και για εναλλακτική στρατηγική για την Ελλάδα. Δεν ψηφίζουμε για την τρίτη εντολή. Ψηφίζουμε για την πρώτη, την ισχυρή εντολή που θα δώσει ο λαός μας σε μια ισχυρή κυβέρνηση να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο μέλλον.
Ε. ΜΠΑΡΜΠΑΤΣΗ («ALPHA»): Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει πως θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ και θα τον αντικαταστήσετε με ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Ποιο θα είναι το όριο της αξίας της περιουσίας των ακινήτων πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος; Και εάν για παράδειγμα κάποιος που έχει μικρή ακίνητη περιουσία, έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα, τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Θα σκεφτείτε να φορολογήσετε τις καταθέσεις;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το καταλαβαίνω το ερώτημα. Τι σχέση έχει η φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είναι ο φόρος που θα θέσουμε εμείς με τη φορολογία των καταθέσεων; Εάν είναι δυνατόν!
Δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολογία καταθέσεων. Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι εγγυημένες. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο. Με αυτή την έννοια δεν θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας, δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τους μεσαίους, τη μεσαία διαστρωμάτωση, τους μικρομεσαίους, τους αδύναμους πολίτες.
Βεβαίως πολυτελείς κατοικίες με δυο και τρεις πισίνες που συνήθως ανήκουν σε off shore εταιρείες, πρέπει να φορολογηθούν. Έγινε όμως πολύ μεγάλη κουβέντα και μεγάλη σπέκουλα γι' αυτό το θέμα. Διότι κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε το προηγούμενο όριο φορολόγησης του φόρου ακίνητης περιουσίας που ήταν 200.000 ευρώ και είπε ότι εμείς παραπάνω από αυτό θα έχουμε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Βεβαίως θα είναι παραπάνω.
Μας, λένε, μα, γιατί δεν λέτε ποιο ακριβώς θα είναι. Μα γιατί είναι ανεύθυνο να μιλήσουμε με νούμερα όταν έχουμε προαναγγείλει την αναγκαία αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών με βάση τις τρέχουσες εμπορικές αξίες, διότι κάποιος που έχει αγοράσει ένα σπίτι 200.000 ευρώ και η αντικειμενική του αξία είναι αυτή, η πραγματική του αξία σήμερα μετά από αυτή την εσωτερική υποτίμηση έχει πέσει στις 100.000.
Δεν μπορείς σε αυτόν που έχει ένα σπίτι 100.000 πραγματική αξία να το φορολογείς με 200.000. Είναι υπερτιμημένες οι αξίες. Άρα πρώτο μέλημα είναι να επαναφέρουμε τις αξίες στην πραγματική τους διάσταση και εκεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, το νέο Υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίσει με απόλυτη επάρκεια και ευθύνη το ύψος του αφορολόγητου.
Εγώ το μόνο που θέλω να δεσμευτώ απέναντί σας είναι ότι αυτό το ύψος του αφορολόγητου θα προστατεύει τα μεσαία στρώματα. Θα προστατεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
κα ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε, δεν άκουσα ούτε σήμερα κατηγορηματικό όχι για το ενδεχόμενο δεύτερης προσφυγής στις κάλπες και επειδή μιλήσατε για την ευθύνη, είτε αυτή που έχουν οι πολίτες απέναντι στην κάλπη αλλά και για τα Κόμματα που ενδεχομένως συνεργαστούν μαζί σας, που βάζετε ως προαπαιτούμενο να δεχτούν ουσιαστικά κι αυτή τη συνεργασία το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το θέμα είναι ποιος θα πάρει το Μουντζούρη τελικά για το αν φτάσουμε τελικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το κατηγορηματικό όχι θα το πει ο ελληνικός λαός με την ευθύνη του, με την κρίση του, με την ψήφο του την Κυριακή που έρχεται. Τον Μουντζούρη τον έχει πάρει ο λαός μας τόσα χρόνια, τέσσερα χρόνια τώρα κουβαλάει τον Μουντζούρη. Δεν υπάρχει άλλος Μουντζούρης. Τώρα υπάρχει ελπίδα, προοπτική, φως, αισιοδοξία, τέρμα πια οι Μουντζούρηδες, τέρμα πια οι μαύρες μέρες, τέρμα πια η κατάθλιψη που είχε κυριεύσει τον ελληνικό λαό όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κατηγορηματικό όχι, την ψήφο ελπίδας και προοπτικής, θα τη δώσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες την απάντησή τους θα τη δώσουν στην κάλπη και θα ανοίξουν μια καινούργια μέρα για τη χώρα και θα καταγράψουν ως μια ιστορική ημερομηνία την 25η του Γενάρη.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ («Το Κόκκινο»): Κύριε Πρόεδρε πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε ότι τα ζητήματα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έχουν απολέσει τη νομική τους βάση χρησιμοποιώντας και διάφορα νομικά επιχειρήματα ή προσχήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε αυτό το φόντο της καθολικής άρνησης από τη γερμανική πλευρά, η δική σας διακυβέρνηση θα εντάξει και αυτή τη σημαντική πτυχή στο πλαίσιο της σθεναρής διαπραγμάτευσης που περιγράψατε λίγο νωρίτερα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Σαββόπουλε είναι δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι ιδιαίτερα στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίστηκαν ενάντια στο ναζισμό να διεκδικήσουμε αυτό το ανεκπλήρωτο χρέος, την ανεκπλήρωτη υποχρέωση. Όχι απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, επαναλαμβάνω.
Θεωρώ όμως άστοχο να συνδέουμε τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς με άλλους 27 ηγέτες κρατών ή στην Ευρωζώνη, να συνδέουμε τη διαπραγμάτευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το χρέος της χώρας με το ανεκπλήρωτο χρέος, το ιστορικό χρέος της Γερμανίας σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις.
Είναι άλλο το πεδίο και ο δρόμος διεκδίκησης του ενός, άλλο το πεδίο και ο δρόμος διεκδίκησης του άλλου. Και υπ' αυτή την έννοια θέλω να ξεκαθαρίσω: εδώ δεν θέλουμε εμείς να κάνουμε συμψηφισμούς, να πούμε «Ελάτε να βρούμε μια βιώσιμη λύση και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κοινή μας οικογένεια που είναι η Ευρώπη» και να ξεχάσουμε εμείς το ιστορικό χρέος. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η στάση κρίνεται από όλους. Κρίνεται κυρίως από την κοινή γνώμη τη διεθνή, όμως κι εμείς θα κριθούμε για το κατά πόσο θα έχουμε μια αποτελεσματική στρατηγική διεκδίκησης σε διεθνές επίπεδο και για το κατά πόσο θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε αυτή την ιστορική υποχρέωση.
Και νομίζω ότι αυτή η διεκδίκηση και η εκπλήρωση αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή την Ευρώπη την απειλεί ξανά η άνοδος των νεοναζί και του φασισμού. Η Λεπέν απειλεί να γίνει κυρίαρχη δύναμη στη Γαλλία, στην καρδιά της Ευρώπης. Στη χώρα μας είχαμε τα φαινόμενα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα με τη Χρυσή Αυγή.
Άρα είναι μια διεκδίκηση που κυρίως αφορά το μέλλον και θα δημιουργήσει κι ένα νέο μέλλον πιο αισιόδοξο, πιο θετικό ανάμεσα στις δυο χώρες και στους δύο λαούς: την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Θέλω με την ευκαιρία να επισημάνω ότι χτες στην κεντρική προεκλογική μας συγκέντρωση ήταν και ο επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία, ο κ. Ρίξιγκερ ένα κόμμα που δημόσια και στο γερμανικό Κοινοβούλιο και μέσα στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας έχει τοποθετηθεί υπέρ της εκπλήρωσης αυτού του ιστορικού χρέους από την πλευρά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα.
ΑΝ. ΓΙΑΜΑΛΗ («Κανάλι Ε»): Κύριε Πρόεδρε τι χρήματα και πόσα και σε ποιο χρονικό διάστημα είστε έτοιμοι να συλλέξετε αφού αναλάβετε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Γιάμαλη ακούστε, εγώ δεν είμαι οπαδός της άποψης «λεφτά υπάρχουν», κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο για να βγούμε από την κρίση, να ξαναφέρουμε τη χώρα στην ανάπτυξη. Με αυτή την έννοια στρατηγικός μας προσανατολισμός είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση.
Πρέπει όμως να σας πω ότι υπάρχει φορολογική ύλη η οποία κρύβεται, υπάρχουν χρήματα σε αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή, στις περιβόητες λίστες, υπάρχουν χρήματα στη φοροδιαφυγή και εμείς πιστεύουμε ότι και είναι υποχρέωσή μας και εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης να δημιουργήσει όρους Δικαιοσύνης αλλά και αποτελεσματικότητας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για την υλοποίηση του προγράμματός μας, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και να έχουμε ένα πρόγραμμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Διότι αυτό το οποίο εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και με αυτή την έννοια είναι ανεξάρτητο από την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Το πρόγραμμά μας στη Θεσσαλονίκη προβλέπει μετριοπαθώς θα έλεγα εγώ 3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του μαύρου χρήματος και νομίζω ότι είναι ένας στόχος εφικτός, που μπορούμε να τον πετύχουμε.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Σίμος Χρήστος - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου