Η νέα κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, εξέπεμψε από την πρώτη στιγμή, προς κάθε κατεύθυνση, μήνυμα ανανέωσης, πολιτικού ήθους και εθνικής αξιοπρέπειας. Τα μηνύματα ξεκίνησαν από την ίδια την κυβέρνηση.

Μικρό, ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με δέκα αντί δεκαοκτώ υπουργεία και δεκαπενταμελές Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για να χαράσσει τη στρατηγική και να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις.

Το μήνυμα είναι ότι η αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους ξεκινά από την ίδια την κυβέρνηση.


Πρόσωπα άφθαρτα, με το τεκμήριο ηθικής, χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα, συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση. Το ζητούσε επιτακτικά ο ελληνικός λαός και τώρα γίνεται πράξη. Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που γονάτισε τη χώρα. Να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, να αποκαταστήσει τα κοινωνικά δικαιώματα και να διαπραγματευθεί με τους δανειστές μια νέα συμφωνία για το χρέος.

Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι και η καταπολέμηση της διαφθοράς, ο έλεγχος και η διαφάνεια στις προμήθειες, ο πόλεμος με το "μαύρο χρήμα". Υπουργός Επικρατείας, πρώην δικαστικός, με αυξημένο κύρος και έργο, θα εποπτεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η νέα κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έστειλε μήνυμα και στους εταίρους μας με την απόφασή της να μη δεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα εξέφρασε τη δυσαρέσκεια τού Έλληνα πρωθυπουργού για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της επιτρόπου για την εξωτερική πολιτική, με την οποία προειδοποιείται η Ρωσία με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός δεν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως για το ίδιο θέμα πληροφορίες φέρουν και άλλες χώρες να έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους.

Μήνυμα όμως εστάλη και από τον νέο υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση θα σταματήσει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ και ότι η συμφωνία με την COSCO θα αναθεωρηθεί προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η υλοποίηση της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος και προσδοκά ο λαός μας, ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας ημέρα.

(Από το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ)