ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τo κομμουνιστικο κόμμα Πορτογαλίας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προυποθέσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας

 
... ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ(*)
 
Από την Κυριακή το βράδυ έχουν υπάρξει εκατοντάδες δηλώσεις ικανοποίησης για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από πολλά κόμματα που δεν ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της Αριστεράς όπως επίσης και από τα αριστερά αδερφά κόμματα του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας Joao Ferreira για τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. 
Με πολύ προσεκτικό τρόπο, δεδομένης της ιστορικής σχέσης του κόμματος με το ΚΚΕ, δίνει το πολιτικό του στίγμα για τις νέες εξελίξεις στη χώρα μας. Διαβάζοντας λοιπόν την ανακοίνωση, το ΚΚΠ (PCP) εκφράζει την ικανοποίηση του για τη νίκη της Αριστεράς θεωρώντας ότι ο ελληνικός λαός ορθώς απέρριψε από τη μια πλευρά τις προεκλογικές απειλές και τους εκβιασμούς της ΕΕ και από την άλλη την καταστροφική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. 
Οι δηλώσεις, αν και δεν έχουν το χαρακτήρα της πανηγυρικής ανακοίνωσης, εν τούτοις δείχνουν να σηματοδοτούν την επιθυμία του κόμματος για ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν το ΚΚΠ διατηρούσε πολιτικές επαφές μόνο με το ΚΚΕ με το οποίο συντάσσονταν απόλυτα σε ζητήματα πολιτικής στόχευσης. Σήμερα, φαίνεται ότι οι δυνατότητες καλύτερης και ειλικρινούς συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά μεγάλες. Τόσο σε επίπεδο Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της κοινής συμμετοχής στην ευρωομάδα της Αριστεράς ( GUE NGL) όσο και στις απευθείας σχέσεις.
Η ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων θα είναι αμοιβαία επωφελής. Από τη μία για το ΣΥΡΙΖΑ για λόγους διατήρησης των ριζοσπαστικών του χαρακτηριστικών αλλά και γιατί το ΚΚΠ είναι ένας ισχυρός πόλος για την αριστερή μετάβαση και στην Πορτογαλία. Από την άλλη για το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για το οποίο η αντανάκλαση της νίκης της Αριστεράς στην Ελλάδα θα ενισχύσει την πολιτική πάλη του ίδιου στην Πορτογαλία. Παράλληλη χρειάζεται να είναι η κοινη εμβάθυνση των προγραμματικών και ιδεολογικών θέσεων με στόχο το προταγματικό σχέδιο για τη σοσιαλιστική μετάβαση
Οι συνθήκες άλλωστε είναι ευνοικές και για έναν επιπλέον λόγο. Η βεντάλια των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανοίξει στην Ισπανία που κοντά στους παραδοσιακούς συμμάχους της Ενωμένης Αριστεράς (IU) αναπτύχθηκε η στενή πολιτική σχέση με τους PODEMOS. Μ αυτή την έννοια στο άλλο άκρο της Ιβηρικής δίπλα στη συνεργασία με το BLOCO της Αριστεράς μπορεί να αναπτυχθεί και εκείνη με το ΚΚΠ. 
Στη νέα εποχή που ξημερώνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη η υπέρβαση των αγκυλώσεων του παρελθόντος είναι για όλους όχι μόνο επιθυμητή αλλά και απαραίτητη. Απέναντι στην επιθετικότητα της νεοφιλελεύθερης, γερμανοκρατούμενης Ε.Ε η Αριστερά, τώρα περισσότερο από ποτέ, δεν έχει την πολυτέλεια του κατακερματισμού. Η στιγμή είναι καθοριστική, η ευκαιρία είναι τεράστια. Τώρα, η ενότητα της Αριστεράς δεν μπορεί να περιμένει. 
 
Ακολουθεί η ελληνική μετάφραση των δηλώσεων του πορτογάλου ευρωβουλευτή
 
"Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι καλησπέρα.

Σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το ΚΚΠ εκτιμά πως τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν μια ήττα των κομμάτων που, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, είχαν κυβερνήσει την Ελλάδα και που, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνα για τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό. Αυτή η γραμμή αντιπροσωπεύεται από κοινού από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν επίσης την ήττα εκείνων που, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπάθησαν μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων και με απειλές και ενδείξεις να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία, τη βαθιά δυσαρέσκεια και την πολιτική μετακίνηση του ελληνικού λαού.

Τα εκλογικά αποτελέσματα αντιπροσωπεύουν την απόρριψη των επιβαλλόμενων πολιτικών με συνεχόμενα προγράμματα αναπροσαρμογής, συμφωνημένα με την Τρόικα, της αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, της διάλυσης των εργατικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, της υποβάθμισης των πιο απαραίτητων και βασικών συνθηκών διαβίωσης, της οικονομικής ύφεσης και της παραχώρησης κυριαρχίας προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.

Η απόρριψη αυτών των πολιτικών κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και η πολιτική θέληση μετατόπισης μεταφράστηκε στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε η πολιτική δύναμη που πήρε τους περισσότερους ψήφους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πήρε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα συνεισφέρει στη συνέχιση του αγώνα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και του ελληνικού λαού και ενάντια στις πολιτικές που, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, επέβαλαν τόσα βάσανα στον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΠ προειδοποιεί για τους χειρισμούς που θα κάνουν εκείνοι που, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσπαθήσουν, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, να εξασφαλίσουν τη συνέχεια, στην ουσία τους, των ίδιων πολιτικών που επιβάλλουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή στην Ελλάδα και τη συνέχιση της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διευθυντηρίου της, με επικεφαλής την Γερμανία.

Επιβεβαιώντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό το ΚΚΠ υπογραμμίζει, πως(...o ελληνικός λαός...) μέσα από τους αγώνες του θα καταφέρει την ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων του και την πραγματοποίηση του δίκαιου οράματος του για μια καλύτερη ζωή, την αξιοπρέπειά του και την κυριαρχία του χωρίς παρεμβάσεις για το παρόν και το μέλλον του.

Για το ΚΚΠ είναι ένα δείγμα των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτούν τη ρήξη με τις πολιτικές, τα εργαλεία, τους μηχανισμούς της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα. Μόνο αυτός ο δρόμος θα επιτρέψει να γίνουν de facto σεβαστά τα αισθήματα που εξέφρασε τώρα ο ελληνικός λαός.

Και στην Πορτογαλία, αυτός ο δρόμος περνάει αναγκαστικά από τη ρήξη με τις δεξιές πολιτικές και μέσα από μια πατριωτική αριστερή πολιτική που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της χώρας και την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας. Η μάχη ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτωχοποίηση και την εθνική ύφεση είναι στα χέρια του Πορτογαλικού λαού ώστε, με τον αγώνα του και την ψήφο του, να ανοίξει ένα δρόμο συνδεδεμένο με τις αξίες του Απριλίου ( εννοεί την Επανάσταση των Γαρυφάλλων

Από την πλευρά του το ΚΚΠ έχει το όνειρό του για τη χώρα και είναι προετοιμασμένο να αναλάβει όλες τις ευθύνες που σκοπεύει να του αναθέσει ο πορτογαλικός λαός. Να έχετε εμπιστοσύνη, το ΚΚΠ σας διαβεβαιώνει πως κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο όταν ο λαός είναι αποφασισμένος να πάρει στα χέρια του το πεπρωμένο του, το παρόν και το μέλλον του".
(*) Πηγή: iskra


Δεν υπάρχουν σχόλια: