Της Κατερίνας Μπρέγιαννης

«Η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. και έχει το δικαίωμα να ασκεί πολυδύναμη εξωτερική πολιτική προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων» ξεκαθάρισε ο ο βουλευτής της Α' Αθήνας Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι «έχουμε ανεξάρτητη κυβέρνηση για πρώτη φορά, δεν είναι μερκελιστική. Ο διάλογος δεν θα γίνει με καλούς μαθητές».

Σημείωσε επιπλέον «ότι δεν είναι δυνατόν να φεύγει από το τραπέζι της συζήτησης ότι ο Ομπάμα πήρε τηλέφωνο τον Αλ. Τσίπρα και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της λιτότητας στην Ευρώπη ή η χθεσινή πρόσκληση του κ. Κοτζιά να πάει στη Μόσχα, ενώ σήμερα έρχεται ο κ. Σούλτς και αύριο ο Ντάισελμπλουμ.

Τέλος έκανε σαφές ότι υπάρχει «εντολή λαϊκή σε μια πολιτική επιλογή και κατεύθυνση κατά της λιτότητας, αντιμετώπισης της λιτότητας και διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η λαϊκή εντολή δεν τελείωσε το βράδυ των εκλογών, αλλά παράγει στήριξη πολιτική, δεσμεύσεις της κυβέρνησης και συμμετοχής της λαϊκής συμμετοχής».

Κάτι που εξόργισε την κ. Κανέλλη που θεωρεί εαυτόν μόνον εκπρόσωπο της λαϊκής βούλησης και ας έλαβε το κόμμα της μόνο 5.47% στις πρόσφατες εκλογές.

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει τούμπα, θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της

«Η κυβέρνηση δεν βγήκε με άλλο πρόγραμμα και θα κάνει τούμπα τώρα. Οι υπουργοί κατά τις τελετές παραλαβής – παράδοσης αναφέρθηκαν στις προεκλογικές δεσμεύσεις, τις οποίες επιβεβαιώνουν και μετεκλογικά» δήλωσε στο Mega, o Νίκος Φίλης. Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν δεσμεύσεις και οι νέοι υπουργοί επιδεικνύουν πολιτικό ήθος με την σαφή αντιστοιχία των προεκλογικών και μετεκλογικών τους δεσμεύσεων.

Επεσήμανε  ότι η δημοκρατική τάξη και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών επιβάλλει να περιμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης και τις προγραμματικές της δηλώσεις και τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει τον υπουργό Εργασίας, Υγείας ή Παιδείας συμπληρώνοντας ότι τα στούντιο δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κανονική διαδικασία και συνταγματική τάξη.

Αναφερόμενος στις διεθνείς παρεμβάσεις μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης και το γεγονός ότι η Αθήνα τέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος επιβεβαίωσε την ύπαρξη μιας γενικής εικόνας θετικής στην κοινωνία και διεθνώς για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει» συμπλήρωσε.