Έφθασαν τα πρώτα «ραβασάκια» στην Πάτρα»
Ακόμη ένα αλαλούμ προέκυψε με τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη της προχειρότητας παίρνει η τεράστια επιβάρυνση των νοικοκυριών από την έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων: στον αέρα βρίσκεται ο τρόπος υπολογισμού του τέλους, το ποιος θα επιβαρυνθεί, το τι θα συμβεί με τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, το ποια θα είναι η βάση υπολογισμού (τιμή ζώνης ή αντικειμενικές αξίες;) και μία σειρά ερωτημάτων που αποδεικνύουν πως το νέο χαράτσι αποφασίστηκε "στο πόδι", χωρίς μελέτη και χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία. Πάντως στην Πάτρα έφθασαν κιόλας τα νέα ειδοποιητήρια, προκαλώντας αναστάτωση και αγανάκτηση στους έχοντες χαμηλό είσόδημα
Ειδικότερα το νέο χαράτσι που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο συνίσταται σε επιβολή τέλους στην ακίνητη περιουσία, μεσοσταθμικά 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με διάρκεια δύο ετών. Όπως ανέφερε στις 11-9-11 στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, το τέλος για τα ακίνητα θα καταβληθεί εφέτος (με ό,τι αυτό σημαίνει για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τεράστια ταμιακή δυσχέρεια) ώστε να εγγραφεί ως έσοδο του κράτους έως τον Φεβρουάριο και να συμπεριληφθεί στα έσοδα του 2011, ενώ για το 2012 το τέλος θα καταβληθεί σε 6 διμηνιαίες δόσεις. Σήμερα αναμένεται να καθοριστεί το πώς θα υπολογίζεται το ύψος του τέλους (ανάλογα με την περιοχή, την τιμή ζώνης, τη χρήση κ.λπ.), που θα διαμορφώνεται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. (σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε, εκτός από την επιβολή του τέλους, και να επιταχυνθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012: έως τις 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή και θα ψηφιστεί έως το τέλος του Οκτωβρίου).
Για τον υπολογισμό του τέλους δεν προβλέπεται καν αφορολόγητο όριο, με το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα να υπολογίζεται σε 1,7 με 2 δισ. ευρώ ετησίως και να χρεώνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν έως και τον Φεβρουάριο.
Το συνολικό ποσό που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011-2012. Τα ερωτήματα που προκύπτουν όμως για την εφαρμογή του μέτρου είναι πολλά, με κυριότερα εξ αυτών τα εξής:
1. Θα επιβαρυνθεί εν τέλει ο ιδιοκτήτης, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, ή το φορολογικό κόστος του ιδιοκτήτη θα μετακυλιστεί στον ενοικιαστή, ο οποίος τελικά θα είναι ο χαμένος;
2. Θα κόβεται ή όχι το ρεύμα όσων δεν πληρώνουν (σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανακοίνωσαν χθες ότι θα αρνηθούν να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν κατέβαλαν το τέλος υπονοώντας πως ο ρόλος της ΔΕΗ δεν είναι να παριστάνει τον φοροεισπράκτορα. Ας σημειωθεί εν προκειμένω πως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει στις 23 Ιουνίου 2011 πως "δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους".
3. Το τέλος θα επιβάλλεται με βάση τις Τιμές Ζώνης ή με βάση τις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες απομειώνουν με σειρά κριτηρίων (λ.χ. παλαιότητα κτίσματος) και οι οποίες υπολογίζονται ούτως ή άλλως σήμερα για τον προσδιορισμό του ΤΑΠ στους λογαριασμούς τη ΔΕΗ (προξένησε μάλιστα αρνητική εντύπωση η αναφορά αρμοδίων πως δεν είναι δυνατός -για τεχνικούς λόγους- ο υπολογισμός των αντικειμενικών αξιών, όταν αυτό δεν είναι ακριβές, αφού το ΤΑΠ υπολογίζεται όχι επί Τιμών Ζώνης, που εξισώνουν λ.χ. ένα νεόδμητο κτήριο με ένα παλαιό 30ετίας ή και 50ετίας ακόμη, αλλά επί αντικειμενικών αξιών).
Θ. ΠΑΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου