ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η στροφή στην εξωτερική πολιτική βούλιαξε τους καρπουζοπαραγωγούς


Δημ. Βίτσας, Γραμμματέας του ΣΥΝ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ (gmosxos1@hotmail.com)

«Τρεις ημέρες μετά την ψευτομαγκιά με την τρόικα και την "πολιτική διαπραγμάτευση" στην οποία υποτίθεται ότι θα προχωρούσε, η κυβέρνηση όπως δήλωνε ο Βενιζέλος, ανέκρουσε  πρύμναν και ανακοίνωσε την πλήρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και μάλιστα με επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων. Είπε ναι σε όλα κι οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό.
Η νέα μεγάλη βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία και η αναζωπύρωση της συζήτησης για το κατά πόσον είναι "διασώσιμη" η κατάσταση στην Ελλάδα δημιούργησαν μια πίεση στην οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν αντέταξε καμία άμυνα. Γιαυτό είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει άμεσα και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. 
Οποιαδήποτε συζήτηση με τον κυβερνητικό χώρο, δεν μπορεί να έχει άλλο σημείο εκκίνησης, παρά μόνον την ικανοποίηση του αιτήματος για εκλογές τώρα. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση και μετά συζητάμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Έτσι κι αλλιώς η πολιτική της οδηγεί στην καταστροφή. Συνεχώς καλούνται οι μη έχοντες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και διέξοδο δεν βλέπουμε».  
Με αυτές τις διαπιστώσεις, ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημ. Βίτσας, ξεκίνησε την ενημέρωση προς τα μέλη της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΝ, την περ. Πέμπτη 8-9-11 και τούτο είναι ενδεικτικό των διαθέσεων του χώρου της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όχι μόνον για τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά και για τα πάρα πέρα.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η συμφωνία για το Μεσοπρόθεσμο, το ελληνικό σκέλος της οποίας η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει, με πρώτη και καλύτερη την άμεση εκποίηση των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων, είναι στον αέρα.
«Αναρωτιόμαστε από την αρχή, πως είναι δυνατόν να δανείσουν με χαμηλότερο επιτόκιο την χώρα μας ευρωπαϊκές χώρες που έχοντας δικές τους ανάγκες δανείζονται με μεγαλύτερο;» είπε.  

Είναι γεγονός πλέον ότι η πολιτική του Μεσοπρόθεσμου είναι καταστροφική για την χώρα, αλλά η επιτάχυνση της εφαρμογής του από την κυβέρνηση χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει το δάνειο ξεφεύγει από κάθε λογική. Ακόμα και από τη δική της. Είναι προφανές ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει. Είχαν προβλέψει ανάκαμψη από το 2011 – αρχές 2012 και φθάσαμε σε ύφεση 7,5%.
Μια λύση που εξετάζεται από πλευράς ΣΥΝ είναι η συγκρότηση δικτύου νομικών για την υπεράσπιση πολιτών που έχουν εισόδημα εξαθλίωσης και αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι που τους στέλνει το Υπουργείο Οικονομικών.
Όμως επειδή η λύση που αναζητείται είναι πρωτίστως πολιτική, πρόταση και οργανωτική κατεύθυνση του ΣΥΝ, στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ανοικτό κάλεσμα προς την κοινωνία για την συγκρότηση συνασπισμού εξουσίας με συνεργασία όσων αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ, όσων πολιτών αντιλαμβάνονται ότι η ψήφος τους προς την ΝΔ πάει χαμένη, αφού μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι φανερό ότι καλλιεργείται όσμωση για να διευκολυνθούν σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και σε όσους κομμουνιστές του ΚΚΕ βλέπουν ανάγκη για κυβέρνηση της ευρύτερης Αριστεράς. 
Στο παραπάνω πλαίσιο εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, η πιο αντεργατική κυβέρνηση μετά το 1974, πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό. Η διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να περάσει στα χέρια μιας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς, που θα οδηγήσει στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου μας και την αναγέννηση του λαού. Που θα έχει ως πρώτο καθήκον της την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι των τοκογλύφων και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου».
Πάντως μια πρώτη γεύση αυτών των διεργασιών αποτελεί  η κοινή θέση που έλαβαν οι αριστερές δυνάμεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Άρμα του Δημαρά, τον Αλαβάνο, ακόμη και το ΚΚΕ που ψήφισε την πρόταση που είχε κατατεθεί εναντίον του ΠΔ, στο ζήτημα της συναινετικής - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - αντιμετώπισης του αντιδημοκρατικού τρόπου εκλογής Γενικής Συνέλευσης και Κεντρικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, δηλαδή του τρόπου εκλογής των 25 αυτοδιοικητικών μελών που θα προέρχονται από τα δύο κόμματα, αφού αποκλείονται οι υπόλοιπες δυνάμεις. Και να σκεφτεί κανείς ότι οι παρατάξεις αυτών των 25 προσώπων πήραν στον πρώτο γύρο ποσοστά  πολύ κάτω του 50%. Έτσι θα κληθούν να διαχειριστούν όλα τα θέματα από το ΕΣΠΑ μέχρι τα αναπτυξιακά και τα περιφερειακά και θα εκπροσωπήσουν την χώρα στην Ένωση Περιφερειών της Ευρώπης.
  
22-8-11. Άποψη από καρπουζοχώραφο στο Αρκούδι Ηλείας.
Ένα ακόμη θέμα εξωτερικής πολιτικής, που επηρέασε άμεσα τους καρπουζοπαραγωγούς του κάμπου της Ηλείας, είναι η στροφή που έχει δείξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση στο ζήτημα του ρωσικού πετρελαιαγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη. Με την ακύρωσή του από ελληνικής πλευράς, χάριν εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων, οι Ρώσοι  από φέτος έπαυσαν την εισαγωγή καρπουζιού και το αποτέλεσμα είναι, το θλιβερό φαινόμενο, να παραμένουν αδιάθετοι  από τον Μάιο στα χωράφια χιλιάδες τόνοι καρπουζιού, οι αγρότες να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, οι τράπεζες να απειλούν με κατασχέσεις και όλοι μα όλοι να αιτιώνται την κυβερνητική πολιτική.
Είχα την τύχη να βρεθώ στην Ηλεία για δυο εβδομάδες και να συζητήσω με τον κόσμο του αγρού, αναζητώντας την απάντηση. Ρώτησε τον Παπανδρέου, ήταν η σταθερά της απάντησης όπου και αν βρέθηκα.
Στο μεταξύ χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε δημόσιος διάλογος ούτε καν συζήτηση στο πλαίσιο της κυβέρνησης ή έστω του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα, η κυβέρνηση Παπανδρέου ολοκληρώνει μια στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική.
Η εγκατάλειψη της πολιτικής ευμενούς ουδετερότητας υπέρ των Παλαιστινίων και η ταύτιση με τις θέσεις του Ισραήλ συνιστά στρατηγική επιλογή όχι μόνον όσον αφορά την ελληνική στάση στα θέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά και εντονότερη πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα.
Η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα αποτελεί ένα πρώτης τάξεως πρόσχημα γι' αυτήν τη νέα κολεγιά που υλοποιήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες με σταθμούς την επίσκεψη του ακροδεξιού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ελλάδα και την κρουαζιέρα με τον Παπανδρέου, αλλά και τις επισκέψεις Παπούλια, Λαμπρινίδη και τώρα Μπεγλίτη στο Ισραήλ. Και οι αγρότες μας, οι παραδοσιακά προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ακόμη αναρωτούνται. 

(Δημοσιεύτηκε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, δευτεριάτικη εφημερίδα της Πάτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: