ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Για την ιστορική μνήμη στην μαρτυρική Λευκάδα του Ιονίου


Η βίλα Λυμπερόπουλου στην Πάτρα, σύμβολο του αντιναζιστικού αγώνα.
Αλιεύοντας την παρακάτω είδηση, που εδόθη στη δημοσιότητα από την Πρωτοβουλία Πολιτών της Λευκάδας, δεν μπορεί να μην σταθώ στα δικά μας στην Πάτρα.
Από δυο δεκαετίες, τουλάχιστον, χρονολογείται το αίτημα των ενεργών πολιτών της Πάτρας, όπως των αντιστασιακών και άλλων φορέων που ζητούν την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθη εδώ και 20 χρόνια, για δημιουργία Πάρκου Εθνικής Αντίστασης στη βίλα Λυμπερόπουλου, όπου μαρτύρησαν δυο εκατοντάδες αγωνιστών τα χρόνια της γερμανο-ιταλικής Κατοχής. Σχετικά με αυτό το ζήτημα, μεγάλη έρευνα δημοσιεύεται στο υπό έκδοση βιβλίο του οίκου Γιάννης Πικραμένος, που έχω συγγράψει με τον τίτλο «Η Πάτρα στην Αντίσταση και στην Κατοχή». Υπομονή, λίγη ακόμη, μέχρι την κυκλοφορία του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

«H "Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας", η οποία συστήθηκε τον Αύγουστο του 2006 για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης στο νησί, καλεί τους πολίτες της Λευκάδας να ενισχύσουν την προσπάθειά της, η οποία ξεκίνησε αμέσως μετά τη σύστασή της με τη δραστηριοποίηση στη δημιουργία μουσειακού χώρου ιστορικής μνήμης στο νέο υπό κατασκευή Δικαστικό Μέγαρο που χτίζονταν στα θεμέλια των παλιών Δικαστικών Φυλακών Λευκάδας, καθώς και την τοποθέτηση στον αίθριο χώρο του γλυπτού προς τιμήν όσων αγωνίστηκαν και εγκλείστηκαν στις φυλακές της Λευκάδας για την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας.
Το Μουσείο έχει ήδη θεμελιωθεί και σ' όλο το διάστημα, από το 2006 έως σήμερα, που συνεχίζονταν τα οικοδομικά έργα, έχει συγκεντρωθεί αρκετό έντυπο αρχειακό υλικό, προφορικές μαρτυρίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Με τη βοήθεια ειδικών μουσειολόγων και του Μουσείου Πολιτικών Κρατουμένων «Ο Άη - Στράτης» εκπονήθηκε ειδική μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Πολιτικών Κρατουμένων Λευκάδας.
Ακόμη, η «Πρωτοβουλία» συνέβαλε στη δημιουργία μνημείου στην Εγκλουβή για να τιμήσει τη μητέρα Γαζή και τις δυο κόρες της που χάθηκαν στη μεγάλη χιονοθύελλα του Φλεβάρη του 1945 όταν ξεκίνησαν από το χωριό τους για να συναντήσουν στη Λευκάδα τον σύζυγο και πατέρα τους, Κ. Γαζή, πολιτικό κρατούμενο στις φυλακές της πόλης.
Η «Πρωτοβουλία» προχωρεί σήμερα στη δημιουργία του σωματείου αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης της Λευκάδας «Ο Μνήμων», στο οποίο συμμετέχουν πολλοί αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα που έχουν βασανισθεί και κρατηθεί στις Φυλακές Λευκάδος.
Ταυτόχρονα, στο άμεσο χρονικό διάστημα προγραμματίζει τιμητική εκδήλωση στη Λευκάδα για τους παλιούς και νέους αγωνιστές της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της ελευθερίας, που βασανίστηκαν και εγκλείστηκαν στις Δικαστικές Φυλακές Λευκάδας».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: