ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Τιμήθηκε το επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Μανώλης Σπανάκης


 Συμβολή στην προβολή, με σημαντική και έντιμη δουλειά του Ολοκαύτωματος της Βιάννου, όπου το Σεπτέμβριο του 1943, στο χωριό Αμιράς, οι ναζί της Βέρμαχτ εκτέλεσαν 461 άμαχους  πατριώτες!

Τα 80 χρόνια του Ολοκαυτώματος της Βιάννου γιορτάστηκαν και φέτος στο μνημείο των 461 εκτελεσθέντων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943, στο χωριό Αμιράς.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμήθηκε για την προσφορά του στην ανάδειξη και προβολή του Ολοκαυτώματος, από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, ο Μανώλης Σπανάκης, επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, που εδώ και χρόνια δημοσιογραφεί στη Βιάννο.

Το βραβείο στο Μανώλη Σπανάκη, έδωσε ο Κώστας Βασιλάκης, έφορος στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ. Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Ο Μανώλης Σπανάκης είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, που τιμά το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, αν και η κύρια επαγγελματική ασχολία του είναι διαφορετική.

Ο Μανώλης έχει προβάλει με πολύ σημαντική και έντιμη δουλειά το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, όμως έχει αναδείξει τον πολιτισμό, τα προβλήματα, τις ανάγκες, την κοινωνική ζωή, τις ομορφιές αυτού του τόπου. Με εντιμότητα, σεβασμό και σοβαρότητα.

Γι’ αυτό έχει γίνει αποδεκτός από το κοινό. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο να βγάζεις μια τοπική εφημερίδα, την «Ηχώ της Βιάννου», για χρόνια και τώρα να συντηρείς ένα ιστότοπο, το viannitika.gr. Αυτό δεν έχει συμβεί, σε τέτοια διάρκεια σε καμιά περιοχή της Κρήτης και της Ελλάδας.

Παράλληλα έχει βοηθήσει πολλούς επαγγελματίες δημοσιογράφους, στην προβολή και ανάδειξη των θεμάτων της Βιάννου.

Ο Μανώλης δεν έχει παραβεί ποτέ τη δημοσιογραφική δεοντολογία και ακολουθεί με σεβασμό τις βασικές αρχές της.

Για το λόγο αυτό έγινε επίτιμο μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων».

 Στην πορεία μνήμης που έγινε από το χωριό Αμιράς στο χώρο των εκτελέσεων, μετείχαν ο έφορος της ΠΟΕΣΥ και αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ Κώστας Βασιλάκης και το επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Μανώλης Σπανάκης.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1943, ανήμερα του Σταυρού, οι μαζικές εκτελέσεις από Γερμανούς ναζί της Βέρμαχτ στοίχειωσαν βαθιά την Ιστορία της Κρήτης. Η σφαγή των αμάχων της Βιάννου ήταν η δεύτερη σε πλήθος νεκρών μετά εκείνη των Καλαβρύτων, στην Αχαΐα

Τον μήνα αυτό του 1943, στην περιοχή του χωριού Σύμη στην περιοχή, ομάδες ανταρτών με επικεφαλής τον θρυλικό αντιστασιακό της Κρήτης καπετάν Μανώλη Μπαντουβά συγκρούστηκαν με τμήμα του γερμανικού στρατού. Αιχμαλώτισαν αρκετούς στρατιώτες και εξόντωσαν άλλους διαλύοντας το στρατιωτικό τμήμα. Οι Γερμανοί έστρεψαν την εκδικητική μανία τους εναντίον του άμαχου πληθυσμού της επαρχίας Βιάννου τον οποίο και κατακρεούργησαν.

Οι εκτελέσεις διατάχτηκαν από τον στρατηγό Φρίντριχ-Βίλχελμ Μίλερ, που έμεινε γνωστός και ως ο Σφαγέας της Κρήτης, ως αντίποινα για δράσεις της Κρητικής Αντίστασης. Επλήγησαν τα χωριά Κεφαλοβρύσι, Κάτω Σύμη, Αμιράς, Πεύκος, Βαχός, Άγιος Βασίλειος, Άνω Βιάννος, Συκολόγος, Κρεββατάς, Καλάμι και Λουτράκι της Βιάννου και Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Παρσάς Μεταξοχωρίου της Ιεράπετρας. Ένα μήνα μετά οι ναζί ανατίναξαν με εκρηκτικά, αρκετά από τα παραπάνω χωριά. Ο δε στρατηγός Μίλλερ συνελήφθη από τον σοβιετικό στρατό, εκδόθηκε στην Ελλάδα για το έγκλημα πολέμου που διέπραξε, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1947.

Δεκατρείς Βρετανοί κομμάντος και Κρητικοί αντάρτες του καπετάν Μπαντουβά συνέβαλαν στην  απαγωγή, στις 26-2-1944, του Στρατηγού Κράιπε, διοικητή της Κρήτης, που προκάλεσε την οργή του Χίτλερ.

 

Σημειώστε ότι η Κρητική Αντίσταση, σε συνεργασία με Βρετανούς κομάντος έχει καταγράψει στο ενεργητικό της την σύλληψη μετά από ενέδρα 13 μαχητών που έστησαν στις 26-2-1944, στον Γερμανό  στρατηγό Κράιπε, διοικητή της Κρήτης, που είχε διακριθεί στο Ανατολικό Μέτωπο, αλλά και στον Α' Παγκ. Πόλεμο. Στις 14-5-1944, μετά από απόκρυψή τους με την βοήθεια κρητικών πολιτών, οι κομάντος τον μετέφεραν στην  Μ. Ανατολή αιχμάλωτο, πάνω σε βρετανικό σκάφος, αφού στο μεταξύ είχαν σκοτώσει τον οδηγό του. Ο Κράιπε επέζησε και στις 7-5-1972, επί χούντας, επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Βρετανό ταγματάρχη, που τον είχε αιχμαλωτίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: