Από την Εύα Λαδιά. «Η έκδοση αποτελεί θυμίαμα για όλους εκείνους τους απλούς πολίτες, που όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν όχι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους δυστυχώς συνεργάτες τους»!
«Το εξαίρετο βιβλίο τα ''Μαρτυρικά χωριά νομού Ρεθύμνου'' αποτελεί θυμίαμα για όλους εκείνους τους απλούς πολίτες, που όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν όχι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους δυστυχώς συνεργάτες τους.
Η συγγραφέας κατέγραψε αυθεντικές μαρτυρίες επιζώντων από την θηριωδία των ναζί με συγκλονιστικές περιγραφές συγγενών που με οδύνη και σπαραγμό περιέγραψαν το ανοσιούργημα στα χωριά τους».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ Θαν. Μπαμπανέβας, κατά την παρέμβασή του, αναφερόμενος στο ιστορικό της τραγικής επετείου του ολοκαυτώματος των χωριών του Ρεθύμνου.
Αναλυτικά:
Μια πραγματικά ξεχωριστή όσο και ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν πρόσφατα στον κατάμεστο καλαίσθητο αίθριο χώρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, τα μέλη των διοικήσεων ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ και ΤΕΑΣ κατά την παρουσίαση του εξαιρετικού βιβλίου της συναδέλφου Εύας Λαδιά για τα μαρτυρικά χωριά του Ρεθύμνου.
Για το βιβλίο μίλησαν ο δάσκαλος και ιστορικός Νίκος Δεδεράκης, ο εκδότης της εφημερίδας «Ρεθυμνιώτικα Νέα» Μανώλης Χαλκιαδάκης, ο οποίος πρότεινε το βιβλίο να διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία, ενώ επεσήμανε ότι η πορεία του τοπικού τύπου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου.
Ο πολιτικός μηχανικός μουσικοσυνθέτης Μπάμπης Πραματευτάκης αναφέρθηκε σε γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του.
Το βιβλίο παρουσίασε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Καλογεράκης. Ο πρώην δήμαρχος Ανωγείων Γιώργος Σμπώκος αναφέρθηκε στην τραγωδία που σημάδεψε τη ζωή του ενώ ο γενικός γραμματέας διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων Αριστομένης Συγγελάκης τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας, μέχρι την πλήρη δικαίωση των αθώων θυμάτων.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης
Χαιρετισμός του προέδρου ΤΕΑΣ, Θαν. Μπαμπανέβα
Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΤΕΑΣ, Θαν. Μπαμπανέβας αναφερόμενος στο ιστορικό της τραγικής επετείου του ολοκαυτώματος των χωριών του Ρεθύμνου τόνισε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποτίοντας φόρο τιμής σ’ εκείνους που στη ζωή τους όρισαν να φυλάττουν Θερμοπύλες. Σ’ εκείνους που πρόταξαν τα στήθη τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σ’ εκείνους που αντιστάθηκαν στις ορδές των υπανθρώπων ναζί κατακτητών, που θεώρησαν ότι η περίφημη μάχη της Κρήτης θα ήταν ένας περίπατος. Λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δεν υπολόγισαν την ψυχή του υπερήφανου και αδούλωτου κρητικού λαού, που στάθηκε ομαδικά, μαζικά και αποφασιστικά στο πλευρό των στρατιωτών Ελλήνων και συμμάχων που αμύνονταν κατά των δυνάμεων του άξονα.
Η ηρωική και καθολική αντίσταση στις πόλεις και τα χωριά της μαρτυρικής, αλλά λεβεντογέννας Κρήτης, δεν είχε όρια και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης σε όσους επιβουλεύτηκαν την τιμή και ακεραιότητα της πατρίδας μας.
Το τίμημα βέβαια υπήρξε σκληρό και οδυνηρό. Οι κρουνοί αίματος των θυμάτων του ολοκαυτώματος έγραψαν ιστορία και χάραξαν ανεξίτηλα τον αγώνα των ηρώων που πολέμησαν ως Έλληνες όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο αείμνηστος πρωθυπουργός της νίκης, ο Βρετανός Ουίστον Τσώρτσιλ».
Μιλώντας ειδικότερα για τη σημαντική συμβολή της Εύας Λαδιά στην εν γένει ιστορική και πολιτιστική ανέλιξη της περιοχής του Ρεθύμνου, εκεί όπου ζει και δραστηριοποιείται, επεσήμανε ότι:
«Το εξαίρετο βιβλίο τα ''Μαρτυρικά χωριά νομού Ρεθύμνου'' αποτελεί θυμίαμα για όλους εκείνους τους απλούς πολίτες, που όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν όχι στους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους δυστυχώς συνεργάτες τους.
Η συγγραφέας κατέγραψε αυθεντικές μαρτυρίες επιζώντων από την θηριωδία των ναζί με συγκλονιστικές περιγραφές συγγενών που με οδύνη και σπαραγμό περιέγραψαν το ανοσιούργημα στα χωριά τους».
Η Εύα Λαδιά στα 40 και πλέον χρόνια της δημοσιογραφικής της πορείας, έχει επιδείξει ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα με καινοτόμες πρωτοβουλίες και δράσεις, με το θεατρικό της έργο για το ''Αρκάδι'', τα λιμπρέτα για συμφωνικά έργα μαζί με τον αξιόλογο μουσικοσυνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη, το φεστιβάλ για παιδιά κ.λ.π.
Για το έργο της έχει τιμηθεί μάλιστα τόσο από την ΠΟΕΣΥ, όσο και από την ΕΣΗΕΠΗΝ. Το βιβλίο εκτυπώθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου και διανεμήθηκε δωρεάν.
Στην εκδήλωση από τη δημοσιογραφική οικογένεια, παραβρέθηκαν ο έφορος της ΠΟΕΣΥ Κώστας Βασιλάκης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Αντώνης Παπουτσάκης, ο γραμματέας του ΤΕΑΣ Κώστας Θεοδωρόπουλος, ο Βασίλης Σκουντής μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, καθώς επίσης οι συνάδελφοι μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ από το Ρέθυμνο Δημ. Κορωνάκης, Αγγελική Καλλέργη, Στέλλα Μαθιουδάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου