Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας, αύριο Πέµπτη 21 Σεπτεµβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νοµοσχέδιο της κυβέρνησης, έχουν ανακοινώσει η Α∆Ε∆Υ, εργατικά κέντρα, συνδικάτα και κοινωνικοί φορείς.
Το νοµοσχέδιο κατατίθεται αύριο στη Βουλή και οι συµµετέχοντας ζητούν την απόσυρση του, καλώντας τους εργαζόµενους να πάρουν µέρος στις συγκεντρώσεις που πραγµατοποιούνται την ίδια µέρα σε όλη τη χώρα.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα ΑΥΓΗ ο Ανδρέας Πετρόπουλος προβλέπει:
«Με μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας, με διαρκή αύξηση της ημιαπασχόλησης, με πραγματική ανεργία πέριξ του 20%, ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί, με πρόσχημα την κύρωση κοινοτικής Οδηγίας, να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά και εργοδοτικά συμφέροντα, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ακραία ευελιξία και στην επισφάλεια.
Με νωπές τις αρνητικές εξελίξεις στην εργασία, στους μισθούς, που χειροτέρευσαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, την ώρα που αυξάνονται ιλιγγιωδώς οι κενές θέσεις εργασίας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας έρχεται να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο το οκτάωρο και το πενθήμερο, να καθιερώσει εξαήμερη υποχρεωτική εργασία στη βιομηχανία, αλλά και να οδηγήσει σε επί τα χείρω αλλαγή συμβάσεων εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους στις υπηρεσίες, στις μεταφορές και σε άλλες κλαδικές δραστηριότητες.
Πώς θα βρουν νέες δυνατότητες εργασίας κυρίως οι νέοι σε μια αγορά εργασίας όπου, σύμφωνα με το ΙΝΕ, η προστασία των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αξιοσημείωτα περιορισμένη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες; Και, τέλος, πώς θα λειτουργήσουν οι αλλαγές του υπουργού Εργασίας όταν οι κενές θέσεις εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023 έφτασαν τις 37.107 έναντι 27.246 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα προχθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ;
Η αποκάλυψη με τις κατά παραγγελίαν συμβάσεις
Στην πρόσφατη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση για τις περιβόητες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αντιθέτως, θα παραμείνει ως έχει το άρθρο για τις συμβάσεις «κατά παραγγελίαν»! Όπως είχε αναφέρει η ΑΥΓΗ με διαδοχικά δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο με τίτλο «Για την ενίσχυση της εργασίας - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 - Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της κάρτας εργασίας - Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» δεν αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην Οδηγία δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου». Ακόμα, η θέσπιση των συμβάσεων μηδενικών ωρών ή συμβάσεων κατά παραγγελίαν ή άλλων αντίστοιχων συμβάσεων έρχεται σε αντίθεση όχι με το πνεύμα αλλά με το ίδιο το κείμενο της ευρωπαϊκής Οδηγίας.
Γίνεται έτσι φανερό ότι ο υπουργός χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί ως όχημα την Οδηγία για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα στις μεταφορές προϊόντων, στον χώρο της εστίασης και του catering, στις εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε επισκευαστικές εργασίες κ.λπ.
Οπως προκύπτει και απο τις διευκρινίσεις του στη ΓΣΕΕ, ο υπουργός επιμένει σε διατάξεις που προωθούν περαιτέρω την ελαστικοποίηση και την επισφάλεια στους όρους εργασίας, επιχειρεί να καταργήσει έμμεσα το οκτάωρο και το πενθήμερο, καθιερώνοντας την εξαήμερη εργασία στη βιομηχανία, υπονομεύοντας ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τις κατασκευές.
Οι επίμαχες διατάξεις
Σύμφωνα με τις τελικές αλλαγές, από το νομοσχέδιο απαλείφεται η ρύθμιση για συμβάσεις μηδενικών ωρών, ενώ διατηρείται η ρύθμιση για τις «κατά παραγγελίαν συμβάσεις» προκειμένου να καλυφθούν «έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων», π.χ. catering.
Ετσι, μια σειρά ρυθμίσεις αφορούν αυτές τις έκτακτες και κατά παραγγελίαν εργασίες. Συγκεκριμένα, α) θα υπάρχει ρητή αναφορά ότι, ανεξάρτητα από την ακύρωση ή μη των παραγγελιών, το ¼ αυτών θα αμείβεται σε συγκεκριμένο χρόνο αναφοράς, β) εάν ο εργαζόμενος χρειαστεί να τελεί εν αναμονή για δύο ή περισσότερες ώρες, αυτός ο χρόνος θα αμείβεται ως εργασία.
Αλλες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι θα υπάρχει αναφορά στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων κατά παραγγελίαν σε συμβάσεις μερικής ή πλήρους απασχόλησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου