Που θα αλλάξει την επόμενη μέρα τα πράγματα στην Ελλάδα
Συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον τηλεοπτικό σταθμό «Open»
«Η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων πράγματι έχει και στιγμές που δεν είναι διαλεκτική, δηλαδή δεν παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν και τοποθετήσεις με ένταση, και στελεχών και μελών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως αυτά είναι πολύ περιορισμένα μπροστά στη μεγάλη εικόνα. Και το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι οι 147.000 που ήρθαν στην κάλπη εκλογής νέας ηγεσίας. Το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι η μεγάλη συμμετοχή σε μια δημοκρατική στιγμή του κόμματος, συμμετοχή που διέψευσε ακόμη και δικές μας αγωνίες, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφωνόταν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχει συμμετοχή. Και αυτήν τη βούληση για την επόμενη ημέρα δεν μπορούν να την καλύψουν οι αντιθέσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή, «Ώρα Ελλάδος».
Πρόσθεσε πως οι 147.000 χιλιάδες μέλη στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν την αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα και την αναζήτηση για λύση: «αναζήτηση για λύση σε επίπεδο ηγεσίας ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δυναμώσει ως η αξιωματική αντιπολίτευση που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο κόσμος ήρθε να ψηφίσει γιατί δεν πάει καλά η ζωή του και για να βρει λύσεις, όχι απλά για τα πρόσωπα. Και επιπλέον δεν ήρθε απλά να ψηφίσει για τα πρόσωπα αλλά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όχι κάποιου άλλου κόμματος. Για αυτόν το λόγο γράφτηκαν 40.000 νέα μέλη».
Επέμεινε στην άποψή του ότι οι χιλιάδες πολίτες επέλεξαν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να λύσουν μέσω του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα προβλήματά τους: «πιστεύω ότι η κοινωνία άρχισε να κοιτά πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή και αναρωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα. Γιατί και η κοινωνία σοκαρίστηκε με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεύτερον, η κοινωνία είναι προφανές ότι μέσα στο καλοκαίρι ταλαιπωρήθηκε από τραγικές αρρυθμίες της κυβέρνησης και από σοβαρά προβλήματα φυσικών καταστροφών που έδειξαν ότι υπάρχει ανασφάλεια στην κοινωνία. Και με αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να ασχολούμαστε και εμείς στις δημόσιες συζητήσεις και στις εκπομπές των μέσων ενημέρωσης. Γιατί και σήμερα θα έπρεπε να ξεκινήσουμε με το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη και τις τραγικές απώλειες στελεχών μας, των ενόπλων δυνάμεων και των εθελοντών, να μιλήσουμε για τις εξώσεις που συνεχίζονται, να πάμε να δούμε ποιες είναι οι τιμές και η ακρίβεια στην αγορά και να δούμε τι γίνεται στη Θεσσαλία, που ακόμα έχουμε άλυτα προβλήματα από τις πλημμύρες. Γιατί αυτά είναι τα προβλήματα της κοινωνίας».
Σε σχέση με το δικό του ρόλο ο Σ. Φάμελλος επανέλαβε: «γνωρίζετε ότι λόγω της θέσης μου και της προσωπικότητάς μου δεσμεύομαι σε έναν σκοπό που δεν είναι άλλος από το να υπηρετώ την Αριστερά και τα συμφέροντα της κοινωνίας και ότι δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Και η μεγάλη συμμετοχή μάς έδωσε δύναμη και ευθύνες γιατί ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη».
Υπογράμμισε ότι: «δεν περιμέναμε μάλιστα ότι θα γίνει τόσο ουσιώδης πολιτικός διάλογος μέσα στο καλοκαίρι και με τόσα τραγικά περιστατικά, τόσες καταστροφές που βίωσε η κοινωνία. Ο διάλογος έγινε όμως, και οι υποψηφιότητες και οι υποψήφιοι βοήθησαν. Κατέθεσαν προτάσεις. Δεν περιμέναμε επίσης ότι η κοινωνία με αυτές τις συνθήκες θα στρεφόταν σε αυτόν το βαθμό στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν ψηφίζουμε μόνο για ένα/μία νέο/νέα πρόεδρο, αλλά επιλέγουμε ηγεσία που θα μάς πάει σε Συνέδριο για να αποφασίσουμε για ένα νέο κόμμα και για μία νέα πολιτική πρόταση».
Σημείωσε ακόμη, σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, πως το ενδιαφέρον γύρω από την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, δεν εξαντλείται σε προσωπικό ενδιαφέρον για τα χαρακτηριστικά του αλλά σε ενδιαφέρον για την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι κάποιου άλλου κόμματος.
Επισήμανε στη συνέχεια πως στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πληθώρα στελεχών που θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής μας πρότασης την επόμενη μέρα: «η θετική, όπως αποτιμάται γενικά, δουλειά μας από τις εκλογές μέχρι σήμερα, η διοργάνωση του Διαρκούς Συνεδρίου και των εκλογών και η δουλειά της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και του Προεδρείου της, δείχνουν ότι η συλλογικότητα και η ενότητα μπορεί να αποτελέσει δύναμη για την επόμενη μέρα. Καταφέραμε να διαφυλάξουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο και να το εμπλουτίσουμε ακόμη και μετά την ήττα και τη σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί αντιπολιτευτική κριτική αλλά και καταθέτει προτάσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτό κάναμε και με τις φωτιές στη Ρόδο και τον Έβρο, αλλά και για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η επόμενη μέρα θα οδηγήσει σε διάσπαση ή σε αποχωρήσεις είπε: «Στην πολιτική δεν μπορείς να αποκλείεις τίποτα, είδαμε τι έχει τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά δεν πρέπει και να λειτουργείς με υποθέσεις. Σημασία έχει η δράση. Και το ερώτημα είναι τι κάνουμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Για το λόγο αυτό θέτω σε προτεραιότητα την ενότητα και τη συλλογικότητα».
«Προφανώς και είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής. Προσωπικά θα καλέσω όλους τους υποψηφίους, και όλες και όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες να συμμετέχουν στην εσωκομματική ζωή και συζήτηση, υποστηρίζοντας το αποτέλεσμα της εκλογής, για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί αυτό δηλώνει και η δική μου στάση, επειδή χρειαζόμαστε ένα αριστερό, ένα ευρωπαϊκό, ένα οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα, επειδή τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας. Αυτό λένε και οι πολίτες».
Υπογράμμισε επίσης ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την Αριστερά δεν πρέπει να έχουν καμία σημασία οι καρέκλες και οι πολιτικές καριέρες: «στοιχιζόμαστε πίσω από την κοινή υπόθεση που δεν είναι το κόμμα αλλά τα συμφέροντα και οι ανάγκες της κοινωνίας, και σίγουρα όχι οι πολιτικές καριέρες. Η πολιτική προτεραιότητα είναι να έχουμε ένα αριστερό κόμμα την επόμενη μέρα που θα αλλάξει τα πράγματα στην χώρα μας, για να γίνουν καλύτερα. Και ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ίδια θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι με την κοινή υπόθεση της κοινωνίας και της αριστεράς και είναι αυστηρά ουδέτερος στην εκλογή ηγεσίας».
Παραδέχτηκε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησε στο αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών και σημείωσε πως σαφώς και υπάρχουν ελλείμματα: «Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία εμείς πρέπει να λύσουμε την επόμενη μέρα. Για παράδειγμα η «επιτελικότητα» και η τεκμηρίωση σε κεντρικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να συνδέονται με την κοινωνία. Η απουσία του κόσμου της παραγωγής ή κόσμου της διανόησης ή και της νεολαίας στις επεξεργασίες μας και στις οργανώσεις μας ή το έλλειμμα μας σε λαϊκές γειτονιές που αποτυπώθηκε εκλογικά. Όλα αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε».
Σε ερώτηση εάν είναι υπέρ της διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε πως: «Εξαρχής είχα ταχθεί υπέρ του διαλόγου. Ενός διαλόγου που πρέπει να γίνεται ανοιχτά στην κοινωνία. Αυτή ήταν η θέση που είχα πάρει όταν είχε καταθέσει πρόταση για διεξαγωγή debate ο Νίκος Παππάς. Όμως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά τους υποψηφίους και δεν γνωρίζω αν τώρα υπάρχει χρόνος για να οργανωθεί εφόσον δεν είχε γίνει τελικά αποδεκτό πριν από την πρώτη Κυριακή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου