ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Στην πλατεία Αμαζόνων, μια φορά τον χρόνο!

Οι γυναίκες στο τάβλι και οι άντρες στο άπλωμα της μπουγάδας!

 

«Οι νοικοκυράδες αγρότισσες, μανάδες της φυλής, βγαίνουν χορεύοντας, πιάνουν τα καφενεία και διασκεδάζουν ανδρικά. Οι άνδρες στο σπίτι με τα παιδιά, τα πλυστικά και το μαγείρεμα»!

Ήταν μια Πασχαλινή έκδοση του 1979, του πατραϊκού περιοδικού «ΕΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», εκδιδόμενο στο τυπογραφείο Μεταξά, επί της οδού Καραϊσκάκη 80α,  στην Πάτρα, από τον καθηγητή γεωπονίας Ν. Σκληρό, Αγρινίου 2, Αρόη Πάτρας. Περιοδικό εκδοθέν από το 1964.

Ήρθε στα χέρια μου, ως αρχείο του αείμνηστου αγωνιστή της Εθν. Αντίστασης Άγγελου Κανελάκη, αγρότη κατοίκου (στο Μπρακουμάδι) Βασιλικού Πατρών.

Σε ανοικτή του επιστολή προς τους αγρότες και γεωργικές οργανώσεις, στην γλώσσα της απλής καθαρεύουσας ο Ν. Σκληρός  επισημαίνει: «...αρκεί να συνεννοηθήτε με  τους αρχηγούς των αγροτικών οικογενειών ή δημογέροντας και να μου γράψητε δι΄ επιστολής-προσκλήσεως την ημέρα της εβδομάδος και την ώρα της συγκεντρώσεώς σας».

Και στην τελευταία σελίδα του αυτού πασχαλινού τεύχους αναδημοσιεύει από το περιοδικό ''Ταξιδεύοντας'' την φεμινιστική εκδήλωση των γυναικών  του χωριού Μονοκλησσιά των Σερρών, πάντα σε απλή καθαρεύουσα: «Ένα καλό μάθημα για τους άνδρες, μία μέρα τον χρόνο (7-1-79). οι νοικοκυράδες αγρότισσες, μανάδες της φυλής, βγαίνουν στην πλατεία Αμαζόνων, χορεύοντας, πιάνουν τα καφενεία και διασκεδάζουν ανδρικά. Οι άνδρες στο σπίτι με τα παιδιά, τα πλυστικά και το μαγείρεμα».

Αυτά πριν 44 χρόνια, σαν χθες δηλαδή, όπου ακόμη επικρατούσαν οι... δημογέροντες, η ανδρική διασκέδαση στο καφενείο του χωριού, αλλά και η εμφάνιση των φεμινιστικών τάσεων, κατά παραχώρηση των ανδρών, με τις γυναίκες στα καφενεία και τους άνδρες στο πλυσταριό και στο μαγείρεμα και την επίβλεψη των μικρών παιδιών!

Αλλά όλα κι όλα, μην παίρνουν και αέρα τα μυαλά των γυναικών του χωριού! Αυτό το προνόμιο τους το παραχωρούσαν οι άνδρες εθιμικό δικαίω μία και μοναδική φορά τον χρόνο!

O tempora, o mores!




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: