ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Στη δημοσιότητα τα μηνύματα που «καίνε» τον Άδωνι


 

Για σκάνδαλο με τη Huawei! Στο λόμπι και οι ευρωβουλεύτριες Εύα Καϊλή – Μαρία Σπυράκη

Αποκαλύψεις -«φωτιά» κάνουν οι New York Times για σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενο τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος λάμβανε δώρα προκειμένου να προωθεί τον κινεζικό κολοσσό Huawei στην Ελλάδα σύμφωνα, εκτελώντας πιστά τις οδηγίες τους.

Η είδηση για το ρεπορτάζ των NYT έχει διαρρεύσει από νωρίς το πρωί, μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα», σε μια προσπάθεια του Άδωνι Γεωργιάδη να διαχειριστεί επικοινωνιακά το σκάνδαλο, αφού φρόντισε να δώσει απάντηση και να διαψεύσει.

Με τίτλο «Δώρα, Gadgets και Ελλάδα: Μία ματιά στην καμπάνια Lobbying της Huawei», στο ρεπορτάζ τους οι NYT, φέρνουν στο φως αποκαλυπτικά μηνύματα στα οποία αναφέρεται ότι ο Άδωνις ακολουθεί τις οδηγίες τους και ζητάει δώρα… «Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Τα λάτρεψε», είναι ένα από αυτά.

Την αγάπη του Άδωνι για την Huawei, μπορεί κανείς να την διαπιστώσει και από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Το χρονικό της υπόθεσης σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2020, όταν στελέχη της Huawei αντάλλαξαν μηνύματα με θέμα τη συνάντηση με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην χώρα μας. Οι Κινέζοι ήθελαν επαφές που αφορούσαν «κυβερνητικές συμβάσεις και τα έργα πρώτης προτεραιότητας» στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι NYT: «οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα smartphone Huawei Mate XS, το έξυπνο ρολόι GT 2 της εταιρείας και κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times».

Η αμερικανική εφημερίδα έχει στην διάθεσή της πλήθος μηνυμάτων και εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei: «Το υλικό, το οποίο προσδιόρισε τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμους στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, και ώθησε τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς», γράφουν οι NYT.

«Στις επικοινωνίες τους οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadgets σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και της μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφορών για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021». Όπως σημειώνεται: «Τα μηνύματα δεν ανέφεραν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή εάν υπογράφηκαν συμφωνίες για έργα προτεραιότητας».

Ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για πιθανή κατασκοπεία, έχοντας μπλοκάρει τη Huawei στην Ευρώπη, η εταιρεία μετά από αγώνα, έχει διατηρήσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

«Δεν υπήρξε ποτέ, απολύτως, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία στις κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις, συμφωνίες ή / και συμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σύμφωνα με του Νew York Times που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας «αίνιγμα».

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα «εχει υπερασπιστεί αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο κατέχει τώρα μια κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει επαναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση. Η χώρα έχει επίσης υιοθετήσει μια αντιφατική στάση απέναντι στην Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στη χώρα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Μάλιστα, τονίζεται ότι «οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 56% πέρυσι στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα ελληνικά επίσημα έγγραφα. Η εταιρεία παρείχε τεχνολογία για την ΕΡΤ, τον κρατικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς και τη δημόσια υπηρεσία υγείας και το λιμάνι του Πειραιά».

Εύα Καϊλή και Μαρία Σπυράκη

Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στις Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη σημειώνοντας ότι το 2020 «στελέχη εταιρειών στην Ελλάδα συζήτησαν μια επιστολή που κυκλοφόρησε από μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei. Ο Jacky Chen, ανώτερο στέλεχος στην περιοχή, ζήτησε από τον Θ. Ταμβακίδη, διευθυντή στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη, δύο Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το δημοσίευμα παραθέτει τον διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών:

«”Ζητήστε υποστήριξη”, ανέφερε ο κ. Τσεν σε μήνυμά του. “Μην κάνετε την Huawei πρόβλημα σε επίπεδο ΕΕ, αν είναι δυνατόν.”

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε: Νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω, αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιγράφοντάς την ως φίλη που γνώριζε χρόνια».

Ομως «δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τους δύο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής» αναφέρουν οι NYT.

Η Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς, κατηγορούμενη ότι δέχτηκε δωροδοκίες από το Κατάρ. Η ίδια έχει αρνηθεί ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

O κ. Ταμβακίδης δήλωσε ότι η Huawei προσπαθεί συνεχώς «να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν είμαστε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».

«Τον Ιούλιο του 2021, ο κ. Ταμβακίδης έσπευσε να βρει μια συσκευή αντικατάστασης για έναν ανώνυμο υπάλληλο μετανάστευσης που είχε επικοινωνήσει μαζί του για μια σπασμένη οθόνη σε ένα Mate X, ένα αναδιπλούμενο smartphone που πωλούνταν για περισσότερα από 2.000 ευρώ. Η Huawei του το είχε δώσει ως «δώρο», σύμφωνα με τα μηνύματα», γράφουν οι NYT.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι παράνομο για τους ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα να προσφέρουν δώρα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα χάρες» και επικαλούνται τον Στέφανο Λουκόπουλο, διευθυντή του Vouliwatch:  «Οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι βουλευτές και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν επίσης να δεχτούν δώρα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι συνδέονται με τις επίσημες ευθύνες τους» δήλωσε ο κ. Λουκόπουλος και πρόσθεσε:

«Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μπορούν να δεχτούν ορισμένα τελετουργικά δώρα αξίας μικρότερης των 200 ευρώ, αλλά τα ακριβότερα αντικείμενα πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση. Η δήλωση δώρων είναι υποχρεωτική για τους Έλληνες υπουργούς βάσει νόμου του 2021, αλλά το μητρώο δεν έχει δημοσιοποιηθεί».

«Ο Άδωνις είναι ιδιαίτερη περίπτωση»


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το  2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην άρση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες.

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και τις αφαιρέσαμε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.

«Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, ανώτερο Έλληνα υπουργό που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες» τονίζουν οι New York Times και προσθέτουν:

Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πώς ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ εργαζόταν ως κυβερνητικός. Επίσης, δημοσίευσε φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες.

Όπως γράφουν οι NYT: «Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνολογίας-επιστήμης και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της. Είπε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο τρεις» συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Αρνήθηκε να παράσχει αντίγραφα των αποδείξεων».

«Δεν είχα ποτέ, ή δεν έχω ακόμη, καμία ειδική σχέση με αυτή την εταιρεία», είπε σε ένα email. «Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, παραχώρηση ή έργο δεν παραχωρήθηκε στην Huawei κατά τη διάρκεια της θητείας μου».

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι δεν θυμάται τις ιδιαιτερότητες της συμφωνίας του 2020, αλλά είπε ότι η Huawei μπορεί να είχε «ενημερωθεί ότι δεν υπήρχε τίποτα μέσα που θα ήταν επικίνδυνο». Δεν είπε ποιος είχε δώσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι βοήθησε στη διευκόλυνση των συσκευών Huawei για τον κ. Γεωργιάδη, μεταξύ άλλων και για ένα μέλος της οικογένειας, αλλά ότι τα gadget δεν προσφέρθηκαν δωρεάν. Είπε ότι οι πωλήσεις τιμολογήθηκαν, αλλά δεν παρείχε αντίγραφα. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λάμβαναν μερικές φορές συσκευές πριν κυκλοφορήσουν δημόσια ή σε μειωμένες τιμές, είπε.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε. «Η Huawei είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτό».

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι NYT, αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είναι πλέον υπουργός Εργασίας, επανήλθε σε μηνύματα μεταξύ στελεχών της Huawei:  «Ο Άδωνις χρειάζεται άλλα δύο ρολόγια. GT Pro. Το αγάπησε», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης τον Οκτώβριο του 2020. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ο κ. Γεωργιάδης φωτογραφήθηκε φορώντας ένα ρολόι Huawei.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν, οι υπάλληλοι συζήτησαν το αίτημα του Άδωνι να του αντικαταστήσουν ένα τηλέφωνο για τον γιο του. «Ο Άδωνις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση», έγραψε ο κ. Ταμβακίδης.

https://www.newsbreak.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: