Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών, μιλά στην εφημερίδα «Πολιτεία» για το σήμερα και το αύριο της πόλης, αλλά και για την εθνική συμφορά των Τεμπών. |
Βλέπω και εισπράττω την απογοήτευση της τεράστιας πλειοψηφίας των Πατρινών, για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίσαμε αυτή τη μιζέρια και το δράμα είναι ότι φθάσαμε να τη θεωρούμε φυσιολογική...
Αχιλλέας Ροδίτης //politeianews.gr/
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρδούλης θήτευσε στη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων. Αν μη τι άλλο άφησε το στίγμα αξιοπρέπειας, σοβαρότητας και σεβασμού, χαρακτηριστικά με τα οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει τα πράγματα και τους ανθρώπους από θέση ευθύνης.
Χαίρει εκτίμησης ακόμα και από πολιτικούς αντιπάλους του. Ενώ την αγάπη του για την Πάτρα την έχει αποδείξει ποικιλοτρόπως. Ακόμα και με την σελίδα του στο φέισμπουκ, που αριθμεί πάνω από… 45 χιλιάδες μέλη, με τίτλο: «Πάτρα, η πόλη της καρδιάς μας», έναν τίτλο που τα… λέει όλα για το πώς ο ίδιος νιώθει για αυτήν την πόλη!
Την κουβέντα μας επισκίασε η τραγωδία στα Τέμπη, όμως καλύψαμε ένα κρίσιμο κομμάτι συζήτησης για το μέλλον τούτης της πόλης…
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
- Πώς βιώνετε αυτήν την εθνική τραγωδία στα Τέμπη; Σαν άνθρωπος, σαν πατέρας, σαν πολίτης;
Στις 5π.μ., ξημερώνοντας η πρώτη μέρα του Μάρτη, άκουσα την τρομερή είδηση. Πάγωσα, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Σκέφθηκα: «Κατάφεραν» να διαλύσουν τα πάντα, «Κατάφεραν» το αδιανόητο. Να υπάρχει διπλή γραμμή (άνοδος – κάθοδος) και να φέρουν το ένα τρένο απέναντι στο άλλο, να προκαλέσουν ΜΕΤΩΠΙΚΗ σύγκρουση. Σαν άνθρωπος, ένιωσα Θλίψη, Οργή και Αγανάκτηση.
Σαν πατέρας, δεν θα ήθελα ούτε στη σκέψη μου, να βρεθώ στη θέση αυτών των γονιών. Στο μυαλό μου ήρθε η φράση του Ηρόδοτου, που αναδεικνύει την τραγικότητα του θανάτου ενός παιδιού, πριν από τους γονείς του. «Τον καιρό της ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ αντίθετα στον καιρό του πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους» και αναρωτήθηκα μήπως είμαστε σε πόλεμο;
Σαν πολίτης, οργή για όλους, υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, που διαχρονικά διαχειριστήκαν τον κατακερματισμό – διάλυση του ΟΣΕ, που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν έγκαιρα το έργο του τηλεχειρισμού – τηλεπίβλεψης, που έθεσαν σε λειτουργία τέτοιας ταχύτητας τρένα, χωρίς να τηρούνται 1000% οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις ελέγχου και ασφάλειας των γραμμών, που παραμέλησαν το ήδη υπάρχον σύστημα τηλεδιοίκησης της Λάρισας και των συστημάτων σηματοδότησης. Θεωρώ ότι η θέση τους είναι δίπλα στο μοιραίο σταθμάρχη εκείνης της τραγικής βραδιάς.
- Υπάρχει γενικευμένο κύμα οργής επειδή το ελληνικό κράτος αποδεικνύεται (άλλη μια φορά) κατώτερο της αποστολής του να φροντίζει, να μεριμνά, να προστατεύει τους πολίτες του. Κυριαρχεί η αντίληψη ότι έχει επικρατήσει η λογική της ανευθυνότητας και της προχειρότητας. Η δική σας άποψη σε ποιο σημείο βρίσκεται; Πόσο κοντά, πόσο μακριά από αυτήν την πεποίθηση;
Η άποψή μου, βρίσκεται πάρα πολύ κοντά, μπορώ να πω ότι σχεδόν συμπίπτει, αφού τα τραγικά γεγονότα, δυστυχώς αυτό αποδεικνύουν. Θεωρώ ότι διαχρονικά μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, που καταλαμβάνει θέσεις ευθύνης (πολιτικές, υπηρεσιακές, κ.λ,π.), γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και την ικανότητα να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Επιδιώκει όμως και δέχεται την «καρέκλα» λόγω του, έστω και προσωρινού, κέρδους (Μισθοί, τίτλοι, κ.λ,π.). Δυστυχώς όμως τώρα δεν χάθηκαν καρέκλες, χρήματα και τίτλοι, αλλά χάθηκαν ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ, το ύψιστο αγαθό.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
- Ερχόμαστε στα της Πάτρας. Ως πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου φαντάζομαι το ενδιαφέρον σας για την πόλη και την λειτουργία του Σώματος μένει αμείωτο. Η Πάτρα που ήταν και που είναι σήμερα;
Παρακολουθώ καθημερινά τα τεκταινόμενα στην πόλη μας, συνομιλώ, ιδιαίτερα διαδικτυακά, με εκατοντάδες πατρινούς, και μερικές φορές, επίσης διαδικτυακά, παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Βλέπω και εισπράττω την απογοήτευση της τεράστιας πλειοψηφίας των πατρινών, για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας. Το συμπέρασμα που καταλήγω είναι ότι η Πάτρα, πέρα από τη στασιμότητα σε πολλά θέματα, δυστυχώς έχει κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίσαμε αυτή τη μιζέρια και το δράμα είναι ότι φθάσαμε να τη θεωρούμε φυσιολογική.
- Έρχονται εκλογές τον Οκτώβριο. Άραγε εκτιμάτε ότι μπορούμε να προσέλθουμε στην κάλπη με μια χειροπιαστή και ρεαλιστική ελπίδα ότι όντως κάτι μπορεί αν αλλάξει προς το καλύτερο;
Πάντα πίστευα και, παρά τις πολλές διαψεύσεις που έζησα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Προσωπικά θα ήθελα ένα Δημοτικό Συμβούλιο, χωρισμένο σε δημοτικές και όχι σε κομματικές παρατάξεις, να αγαπάει πραγματικά και όχι στα λόγια τούτο τον τόπο και πάντα ενωμένο για τα συμφέροντα των πατρινών. Θα ήθελα ένα Δήμαρχο και μια Δημοτική Αρχή, που δεν θα προέρχονται από κομματικό σωλήνα, κανενός κόμματος. Στόχος τους να είναι το κοινό καλό και η προκοπή όλων των κατοίκων του Δήμου μας και όχι το «καλό και η προκοπή» των κομμάτων που στην πράξη θα εκπροσωπούν.
Έναν Δήμαρχο που να περπατάει καθημερινά στην πόλη, να ζει τον παλμό της, να συζητάει (σε απλή κατανοητή και όχι ξύλινη κομματική γλώσσα) με τους δημότες τα προβλήματά τους και να ακούει τις ιδέες τους. Έναν Δήμαρχο, που κλείνοντας τα μάτια του να μπορεί να «βλέπει» το όμορφο παρελθόν της Πάτρας μας, να ζει την πραγματικότητα στο παρόν, να οραματίζεται το λαμπρό μέλλον που της αξίζει και να δίνει μάχες, για να το πετύχει. Υπάρχουν άνθρωποι, γενικότερα στην πόλη μας, αλλά και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, με γνώσεις, εμπειρία, όρεξη και μεράκι για προσφορά. Αρκεί αυτοί να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον κομματικό εναγκαλισμό και εμείς να τους στηρίξουμε.
- Αν σήμερα γινόσασταν Δήμαρχος, ποια θα ήταν η “λίστα” σας με τα πρώτα και βασικά πράγματα που θα επιχειρούσατε να κάνετε;
Ξεφεύγοντας λίγο από τη «λίστα», θα σας πω γενικότερα τι θα έκανα.
- Δεν θα υποσχόμουνα ικανοποίηση αιτημάτων και λύσεις προβλημάτων, αν δεν θα ήμουνα βέβαιος ότι θα μπορούσα να υλοποιήσω.
- Θα αντιμετώπιζα, κατά προτεραιότητα και με κάθε θυσία, την καθημερινότητα των δημοτών μας (καθαριότητα, φωτισμό, επισκευή δρόμων), δίνοντας παράλληλα μάχη για, στήριξη της πραγματικής φτώχιας, προστασία από τις γνωστές καταστροφές των πλατειών και των κοινόχρηστων χώρων, πράσινο, άριστο και άφθονο πόσιμο νερό, αποχέτευση, πεντακάθαρη θάλασσα, Σ’ ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Δήμο μας. Ως γνωστό, πιστεύω μου είναι, ότι Δήμος της Πάτρας δεν είναι μόνο η «Πλατεία Γεωργίου Α΄ και τα Ψηλαλώνια», αλλά και το τελευταίο κομμάτι των πέντε πρώην Δήμων, που αποτελούν το σημερινό Δήμο (Πάτρα, Ρίο, Μεσσάτιδα, Παραλία, Βραχναίικα).
- Θα ήμουνα σε συνεχή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τα τοπικά συμβούλια, με την Εκκλησία, τα Πανεπιστήμια και όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της Πάτρας, και σε κάθε επιτυχία ΠΡΩΤΑ θα αναδείκνυα το δικό τους ρόλο, τη δική τους συμμετοχή, την προσφορά και τη βοήθειά τους.
- Για τα μεγάλα έργα, που απαιτούνται να γίνουν και που λιμνάζουν όλα τούτα τα χρόνια, θα συνεργαζόμουνα αλλά και θα έδινα πραγματικές και όχι κομματικές μάχες, με την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, γενικότερα με την εκάστοτε Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Με τη δυνατότητα που ανέξοδα μας δίνει το διαδίκτυο, θα έκανα γνωστή την Πάτρα, τις μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της (Καρναβάλι, κ.λ,π.)
και τις φανταστικές φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής μας, σ’ όλο
τον πλανήτη, γεμίζοντας ολοχρονίς την πόλη μας με επισκέπτες, με ότι
αυτό συνεπάγεται. (Κάτι που, απλά σαν ιδιώτης, έχω πετύχει σε σημαντικό βαθμό, μέσα από την ομάδα μου στο face book «Πάτρα η πόλη της Καρδιάς μας», που την παρακολουθούν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες πατρινοί και όχι μόνο, απ’ όλη τη γη).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου