ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Διαμαρτυρίας ναού Παντανάσσης για την πεζοδρόμηση

Πάτρα: Υπόμνημα διαμαρτυρίας από το ναό ...

Θα υπάρξει πρόβλημα στην πρόσβαση οχημάτων και κόσμου στις Θείες λειτουργίες και στις τελετές όπως γάμους και κηδείες, τονίζεται χαρακτηριστικά

Η απόφαση πεζοδρόμησης του στενού αλλά με αρκετή κυκλοφορία δρόμου της Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το ύψος της Ερμού (πλατεία στο Μαρκάτο) έως τη Βότση, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, το οποίο περιλαμβάνει και την πολυαναμενόμενη πεζοδρόμηση της κεντρικότατης οδού Μαιζώνος, φαίνεται πως δημιουργεί προβλήματα στον ιστορικό ιερό ναό της Παντάνασσας που δεσπόζει επί της Υψηλάντου μεταξύ της οδού Παντανάσσης και Βότση.

Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος συνέταξε όπως γνωστοποίησε σχετικά στο εκκλησίασμα το πρωί της Κυριακής 18/12/2022 στο τέλος των Θείων λειτουργιών, υπόμνημα το οποίο μάλιστα υπέγραψαν και πολλοί ενορίτες στο τέλος.

Το υπόμνημα που έχει χαρακτήρα ενημερωτικό αλλά και χαρακτήρα διαμαρτυρίας επισημαίνει στο Δήμο Πατρέων και τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως είναι η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου & η Διεύθυνση Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού & Δόμησης, πως το έργο της πεζοδρόμησης της οδού Υψηλάντου που προβλέπει και δενδροφυτεύσεις και την τοποθέτηση κυβόλιθων στο οδόστρωμα, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα καθώς θα εμποδίζει την πρόσβαση στο ναό όπου τελούνται πέρα από τις Θείες λειτουργίες και τελετές είτε χαρμόσυνες όπως γάμοι και βαπτίσεις είτε τελετές όπως κηδείες. Επίσης στο υπόμνημα τονίζεται και το πρόβλημα της προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα που αυτή τη στιγμή γίνεται μόνο από την πλευρά της οδού Παντανάσσης.

Απ’ όσο αντελήφθηκαν οι πιστοί, αυτό που ουσιαστικά ζητείται από τον προϊστάμενο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιστορικού ναού που βρίσκεται στο σημείο 163 ολόκληρα χρόνια, από το 1859 που εγκαινιάστηκε, είναι η πεζοδρόμηση να σταματήσει στο ύψος της Πατρέως.

Στο σημείο της Πατρέως από Καραϊσκάκη προς Υψηλάντου έχει ως γνωστόν ισχύσει αντιδρόμηση των οχημάτων, κι αυτό μετά από σχετικό αίτημα του ναού Παντανάσσης από το έτος 2015 που υλοποιήθηκε. Πάντως όπως τονίζεται στο υπόμνημα του ναού, δεν αντιτίθενται στο έργο της πεζοδρόμησης που σκοπό έχει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης με την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση και περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου.

Εκτός πάντως από την διαμαρτυρία που γνωστοποιήθηκε και εκφράστηκε από την ενορία του ναού Παντανάσσης, και οι έμποροι αλλά και οι επιχειρηματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, φαίνεται να ζητούν μία ήπιας μορφής πεζοδρόμηση ενώ αυτό που τους προβληματίζει είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την μελέτη, ο συγκεκριμένος δρόμος από το ύψος της Αγίου Νικολάου έως και την Δημ. Γούναρη, θα είναι ταυτόχρονα και ποδηλατόδρομος, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του ιστορικού κέντρου και συνάμα καθιέρωσης της χρήσης του ποδηλάτου ως βασικού μέσου μετακίνησης, τουλάχιστον στην ζώνη του βασικού αστικού ιστού της πόλης.

Το σίγουρο πάντως είναι πως με την εγκατάσταση των κυβόλιθων, την απαλλαγή των οχημάτων και τις δενδροφυτεύσεις, η «ταλαιπωρημένη» οδός Αλ. Υψηλάντου όπου είναι σχεδόν αδύνατο να τη διασχίσει αυτή τη στιγμή πεζός λόγω και των πολύ μικρών ή κατεστραμμένων πεζοδρομίων, θα αλλάξει όψη και θα ομορφύνει.


www.thebest.gr - Μαρτάτος Tάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: