ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Μείον 19% η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων!

Φωτογραφία αρχείου. Άνεργοι της Κοινωφελούς, κατασκηνώνουν προ του δημαρχείου Πατρέων διεκδικώντας την παραμονή τους στον Δήμο. 

 

Εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό σήμερα δίνει δύο μισθούς, προκειμένου να καλύψει μόνο το κόστος ενέργειας! «425.000 άνεργοι δεν θα έχουν καμία στήριξη σε αυτό τον τόσο δύσκολο χειμώνα!»

Τον Αύγουστο που υποτίθεται ότι είναι η αιχμή της απασχόλησης είχαμε ήδη, τον χειρότερο μήνα των τελευταίων 20 ετών με μείωση, με αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση και 33.000 απολύσεις και αποχωρήσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε μείωση, αρνητικό ισοζύγιο, με 116.000 απολύσεις και αποχωρήσεις. Κι από πάνω αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές την κρίση της αισχροκέρδειας που ξεσπά στο πορτοφόλι τους, αδυνατίζοντας παραπέρα τον μισθό τους!

Έτσι που, όχι μόνο ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος κι απ’ το 2010, όχι μόνο έχει διαλυθεί η αγοραστική του δύναμη, όχι μόνο η ΝΔ κάνει νόμο κάθε σκέψη και επιθυμία του ΣΕΒ, αλλά θέλει να αντιστρέψει και την κοινή λογική, βαφτίζοντας μέτρα υπέρ των εργαζόμενων τα απλήρωτα 10ωρα και τη νομιμοποίηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης στις πλατφόρμες.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν ήδη χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης. Εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δίνει δύο μισθούς, προκειμένου να καλύψει μόνο το κόστος ενέργειας.

Η έκθεση του ILO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, προβάλει την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ. Ο ILO καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι πιο ευάλωτοι αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και για να υπάρξει αποτελεσματική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, υπάρχει επιδείνωση όλων των στοιχείων για την ανεργία. Ακόμη και στο σχέδιο Προϋπολογισμού όσον αφορά την ανεργία προβλέπεται στασιμότητα. Τι εννοούν από την πλευρά της κυβέρνησης ως στασιμότητα; Εννοούν επιδείνωση όσον αφορά την ανεργία.

Συνεχώς αυξάνεται η μερική απασχόληση και η περιστασιακή απασχόληση εις βάρος των θέσεων πλήρους απασχόλησης. Στην αρχή της χρονιάς, τον Ιανουάριο του 2022, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αφορούσαν το 61% των προσλήψεων. Από τον Ιούνιο και μετά, έχουμε αντιστροφή αυτής της σχέσης και πλέον το 55% της απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης και περιστασιακές, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι η μειοψηφία των προσλήψεων, μόλις στο 45%.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της απασχόλησης, τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα και ενδεικτικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, όχι μόνο των ευρωπαϊκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατέχουμε τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά συνολικά την ανεργία, τη δεύτερη χειρότερη όσον αφορά τους νέους και τη χειρότερη, θλιβερή θέση, όσον αφορά την ανεργία των γυναικών.

Γι αυτό και οικονομικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ρωτήθηκαν απαντούντα παρακάτω:

«Εδώ έχουμε να κάνουμε αφενός με το πρόβλημα της οικονομίας και των μικρομεσαίων, οι οποίοι απολύουν εργαζόμενους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αφετέρου με την πλήρη εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας Χατζηδάκη, η οποία δημιουργεί ασυδοσία στο χώρο της αγοράς και της εργασίας.

Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και χωρίς καμία στήριξη είναι οι άνεργοι. Πέραν του ότι ο κ. Χατζηδάκης άλλαξε το νόμο του ΟΑΕΔ, τον απαξίωσε μετατρέποντάς τον σε δημόσια υπηρεσία ΔΥΠΑ, θέσπισε μέχρι και ποινολόγιο στους ανέργους - τιμωρώντας τους αντί να τους στηρίζει, στερώντας τους ακόμα και το επίδομα ανεργίας. 

Τα 250 ευρώ τα οποία πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση τώρα στις γιορτές, στην ουσία, θα καλύψουν μόνο 100.000 από τους 525.000 ανέργους που αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, 425.000 άνεργοι δεν θα έχουν καμία στήριξη σε αυτό τον τόσο δύσκολο χειμώνα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: