ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Μήπως πρέπει να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών;



Του ΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ(*)
Συνηθίζεται σε περιόδους κρίσης, κοινωνικής-οικονομικής να επιδιώκεται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, για τα μέτρα που λαμβάνονται, με στόχο να είναι αποτελεσματικά για την προστασία των πολιτών και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

Έτσι έγινε και με την περίοδο της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν με τις ΠΝΠ που εξέδιδε η Κυβέρνηση και έπειτα κυρώνο-ντο, στην Βουλή, με νόμο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Η πράξη Νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) με ΦΕΚ 84, Α’, στο άρθρο 14 προβλέπει κάτι που δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συναίνεση και ιδιαίτερα αποδοχή (ή και ανοχή) από το ιατρικό σώμα των Νοσοκομειακών Ιατρών.
Αυτή η ΠΝΠ προβλέπει τον διορισμό ιδιωτών γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία, με προκλητικό τρόπο, αφού οι προσλήψεις ΔΕΝ αξιολογούνται από τα θεσμοθετημένα με νόμο, επιστημονικά όργανα των Νοσοκομείων αλλά αποφασίζονται χωρίς επιστημονικά κριτήρια, από τον Διοικητή κάθε ΥΠΕ, έπειτα από αίτημα των Διοικητών των Νοσοκομείων.
Επίσης η ίδια ΠΝΠ προβλέπει ότι η αμοιβή των ιδιωτών γιατρών που θα προσληφθούν στο δημόσιο σε βαθμό επιμελητή Β’, θα γίνεται με Μπλοκάκι (ΑΠΥ λέγεται) και θα είναι 2000 ευρώ, καθαρά (!), αφού θα είναι:
«’...αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Εκτός από αυτά τα προνόμια, όσοι ιδιώτες γιατροί προσληφθούν στο ΕΣΥ, έστω για 4 μήνες, αφού η διάρκεια των προσλήψεων-διορισμών, προβλέπεται να έχει διάρκεια ως 30 Σεπτεμβρίου 2020, θα έχουν και το πλεονέκτημα της μοριοδότησης για αυτό το 4μηνο, εφόσον επιθυμήσουν μελλοντικά να διεκδικήσουν θέση στο ΕΣΥ!
Αν αυτή η μεταχείριση και μάλιστα τώρα που δεν συντρέχουν οι λόγοι έκτακτης ανάγκης, δεν αποτελεί προκλητική ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ μεταχείριση μιας μειοψηφίας γιατρών που κατά παρέκκλιση κάθε άλλου νόμου, θα διορισθούν προνομιακά στο ΕΣΥ, τότε τι είναι;
Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης να σας 'πω ότι ένας γιατρός Νοσοκομείου, με βαθμό Διευθυντή ΕΣΥ, με 22 χρόνια προϋπηρεσίας, έχει καθαρές αποδοχές 1922 ευρώ (όπως εγώ), με βαθμό Επιμελητή Α’ και 9 χρόνια προϋπηρεσίας, έχει 1650 ευρώ και ένας επιμελητής Β’ (όπως οι νεοδιοριζόμενοι ιδιώτες!) και 7 χρόνια προϋπηρεσία, έχει καθαρές αποδοχές 1500 ευρώ.
Κι οι αποδοχές μας υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση, αφού σε αυτές περιλαμβάνονται και οι αποδοχές του μισθού και οι αποδοχές των εφημεριών που κάποτε ήσαν αυτοτελώς φορολογούμενες και στην περίοδο του πρώτου μνημονίου, προστέθηκαν στις βασικές αποδοχές κι έτσι φορολογούνται έως 45%!
Σήμερα και μετά την εφαρμογή της προκλητικής αυτής ΠΝΠ ΦΕΚ 84, Α ́ για τους ιδιώτες γιατρούς, νομίζω πως οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να μιλήσουμε και να διεκδικήσουμε άμεσα, ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ και αύξηση του ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ υπολογισμού της αποζημίωσης των εφημεριών και κανείς να μην πεί τίποτα για παράλογες απαιτήσεις!
Εναπόκειται στην διάθεση και τον δυναμισμό της ΕΙΝΑ και της ΟΕΝΓΕ η οργάνωση αυτής της διπλής διεκδίκησης, διότι η κατανόηση που έδειξαν οι γιατροί και επεβλήθη στην διάρκεια των μνημονίων, σήμερα δείχνει ακατανόητη...
Τα συνδικάλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Γιατρών πρέπει άμεσα να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε όσα επιχειρούνται με τους ιδιώτες γιατρούς και παράλληλα να εκφράσουν δυναμικά τη διεκδίκηση καλύτερων μισθών και μεγαλύτερης αποζημίωσης των εφημεριών!
___________
(*) Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός πνευμονολόγος, Δ/ντής ΕΣΥ ΜΕΘ του Γεν. Νοσοκομείου Πατρών, τ. αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: