Την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα της ρευστότητας στην
αγορά και τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν στις τράπεζες στην
κατεύθυνση αυτή αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων
και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος
Μίχαλος, ενώ όπως είπε αν δεν επιτευχθεί κάτι θα πρέπει μία από τις
τέσσερις Τράπεζες να κρατικοποιηθεί.
Ειδικότερα, ο Μίχαλος μιλώντας στον Στάθη Σχινά στο Κόκκινο υποστήριξε πως: «Είναι αδιανόητο τη στιγμή που κρεμόμαστε κυριολεκτικά από μια κλωστή, τη στιγμή που καμία από αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι αναγκασμένες να χτυπήσουν την πόρτα και να βρεθούν στο κατώφλι της τράπεζας της οποίας συνεργάζονται να ζητήσουν ένα δάνειο δεν είχαν τέτοια στόχευση διότι πολύ συντηρητικά, νοικοκυρεμένα οι περισσότεροι, το υγιές επιχειρείν όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα προσπαθούσε με ιδίες δυνάμεις να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει σε καθημερινή βάση.»
«Εξαιτίας της πανδημίας αναγκαστήκαμε να πάμε στο τραπεζικό σύστημα. Ε δεν είναι δυνατόν μετά από τρεις ανακεφαλοποιήσεις για τις οποίες έχει κυριολεκτικά ματώσει ο κάθε Έλληνας πολίτης να έχουμε αυτή τη συμπεριφορά από το τραπεζικό σύστημα. Ακριβώς για αυτό και εγώ έχω ζητήσει να δούμε για το περίφημο ΤΕΠΥΧ, ποιες είναι οι διαδικασίες, ποιες είναι οι επιχειρήσεις και σε ποιους κλάδους θα δανειοδοτηθούν όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση.»
«Είναι χρυσή και μοναδική ευκαιρία τη στιγμή που έχουμε ξεφύγει από τις δαγκάνες της μνημονιακής επιτροπείας – είναι δύο χρόνια τον Αύγουστο από το τέλος των μνημονιακών υποχρεώσεων- ήταν μνημονιακή υποχρέωση τα Δ.Σ. των ελληνικών τραπεζών να απαρτίζονται και από ξένους τραπεζίτες. Όταν μετείχαν προ κορωνοϊού δεν έχουν καμία επαφή με τον χώρο και την ελληνική οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη χρονική στιγμή που βιώνουμε και θα συνεχίσουμε να βιώνουμε στην λειτουργία της ελληνικής οικονομίας να παρέχουμε αυτή την μνημονιακή δυνατότητα για αυτό ζητήσαμε να ασκηθεί πίεση από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να απαρτίζονται στο σύνολό τους από εγνωσμένης αξίας και φήμης τραπεζικά στελέχη έτσι ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της αγοράς».
«Διευθυντές που έχουν ένα business plan με τις παραμέτρους που έχουν θέσει τα ξένα τραπεζικά στελέχη απορρίπτονται και αφήνουν ερωτηματικά στο μυαλό των ξένων ως προς τη δράση τους μέσα στην Τράπεζα.»
«Δεν θα έπρεπε καν να παρακαλάμε. Οι Τράπεζες είναι έμποροι χρήματος. Ποια είναι η πελατεία τους; Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αν πεθάνει στην Ελλάδα, πολύ απλά δεν θα έχουν πελατεία. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις από την κυβέρνηση για να υπάρχει χαλάρωση στα κριτήρια στην παρούσα φάση. Θα έπρεπε να υπάρχει μία μη επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις και χάρηκα που το άκουσα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χθες υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος ενώ έφερε ως παράδειγμα τα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε η Γερμανία.
«Μία επιχείρηση που δουλεύει στο 40% αλλά στο 100% των υποχρεώσεων χωρίς όμως να υπάρχει η απαραίτητη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο μια να επιβιώσει.
Σε αυτό ταυτίζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Πεδίο λαμπρό να δούμε να πιέζεται το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να δώσουμε μία λύση στο πρόβλημα ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Πολιτεία, την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα από το κράτος και αν δούμε ότι δεν πετυχαίνουμε ίσως βρεθεί ένας τρόπος τουλάχιστον μία από τις τέσσερις τράπεζες να κρατικοποιηθεί».
Κατ. Μπρ.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου