ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Η οικονομική ύφεση χτυπά την πόρτα της χώρας




Ιδεοληψία και νεοφιλελεύθερος δογματισμός ανοίγουν την πόρτα της ανεργίας, που στη Δυτ. Ελλάδα κατέγραψε κιόλας 10 χιλ. ανέργους τον Απρίλιο!

Η οικονομική ύφεση χτυπά την πόρτα της Ελλάδας με πρώτα θύματα τους εργαζομένους. Αυτό που έχει προαναγγελθεί από τους οικονομικούς κύκλους της Αριστεράς, από αρκετών ημερών, με πρωτοστατούντα στην αναγγελία του γεγονότος πια, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα, που θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι οικονομικοί επιτελείς αντιμετώπιζαν την κρίση με λιγότερο δογματικό και νεοφιλελεύθερο τρόπο. Οι αντιλήψεις Γεωργιάδη του τύπου «τι τα θέλετε τα λεφτά, θα γίνεται 300 κιλά» απηχούν την πολιτική της κυβέρνησης.

Έτσι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων, ύψους 14 δισ. για την πληρωμή μισθών, συντάξεων, ενοικίων καταστημάτων και ότι αφορά τον οικονομικό τομέα, με πόρους που θα  λαμβάνονταν από το... μαξιλάρι των 37 δισ. αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, αν όχι με εχθρότητα και υστεροβουλία για κομματική χρήση από την κυβέρνηση.

Τώρα πια το τίμημα πληρώνεται, τα γεγονότα παράγουν ειδήσεις που ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δεν μπορούν να παραβλέψουν, καθώς η έξοδος από την οικονομική κρίση απαιτεί διάθεση περισσότερων πόρων. 

Η ανακοίνωση ανακοίνωση νέου προγράμματος διάσωσης της Οικονομίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, θα αποτελέσει μία διέξοδο στο οικονομικό κραχ που απειλεί εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και συνταξιούχους.

Η άνοδος της ανεργίας, που κάποιοι ευρωπαϊκοί νεοφιλελεύθεροι  κύκλοι την πιθανολογούν στο 20%, θα πλήξει καίρια τα ασφαλιστικά ταμεία και ως εκ τούτου θα οδηγήσει σε μείωση συντάξεων.

Πρώτο δείγμα είχαμε προχθές με την ανακοίνωση της αναπροσαρμογής των επικουρικών που οδήγησε σε μειωμένη παροχή κατά 60 ευρώ αν και το υπουργείο είχε προαναγγείλει αύξηση από 10 έως 100 ευρώ!

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, για την ανεργία, των οποίων κάνει παρουσίαση στο φύλλο της εφημερίδας Πελοπόννησος χθες ο δημοσιογράφος Παν. Σακελλαρόπουλος.

Μεταξύ άλλων, στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται, αναφέρονται τούτα:

«Τα πρώτα στοιχεία από την ανεργία, η οποία αναμένεται να πλήξει εποχικά αλλά ίσως και σε πιο μόνιμη βάση τη ∆υτική Ελλάδα, καταγράφηκαν από τον ΟΑΕ∆ τον Απρίλιο με 10.000 ανέργους. Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για εποχικούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας που δεν θα προσληφθούν φέτος λόγω του πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός από τον κορονοϊό».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά του ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2020 στη Δυτική Ελλάδα είχαμε 83.853 ανέργους ενώ τον περασμένο μήνα Απρίλιο οι άνεργοι ήταν 74.266. Αυξήθηκαν δηλαδή, σε σχέση με το 2019, κατά 9.587 ή ποσοστό 12%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην ανεργία, μεταξύ των Περιφερειών εμφανίζει το Νότιο Αιγαίο (120,49%) που είναι απόλυτα εξαρτημένο από τον τουρισμό.

Αύξηση κατά 3.241 (από 80.612 στους 83.853) σημείωσαν οι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα κατά το μήνα Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο του 2020.

Η αύξηση, σε ποσοστό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην Δυτική Ελλάδα, είναι στο 4%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανεργίας, μεταξύ των Περιφερειών, από τον προηγούμενο μήνα, να εμφανίζεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (6,01%) που είναι περισσότερο εξαρτημένη από τον τουρισμό, σε σχέση με την περιφέρειά μας.

Στο σύνολο της χώρας, η ανεργία τον Απρίλιο ανήλθε στα 1.185.013 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμ-μένων ανέργων, τον Απρίλιο του 2020, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 155 χιλιάδες άτομα (4,72%) σε σχέση με πέρυσι.

Αν ληφθούν υπόψη οι εποχιακές διακυμάνσεις (πολύ μεγαλύτερη απασχόληση τους μήνες Μάρτιο έως Ιούλιο, ιδίως στον τουρισμό) προκύπτει ότι οι καθαρές προσλήψεις στον τουρισμό θα είναι μει-ωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 συνολικά κατά 365 χιλ. άτομα περίπου σε όλη τη χώρα.

Αύξηση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 20%, από 17,2% το 2019 προβλέπει ο ΣΕΒ, με εντονότερες ωστόσο τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας κατά το πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου λόγω των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας και των επιπτώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: