ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Η εργασία διατηρείται μόνον για όσους μειώνεται ο μισθός


Εργατικό - Χαρακτικό του Κλίφροντ Χάρπερ.


Για τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού οι απολύσεις είναι πλήρως απελευθερωμένες! 8,537 δις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αντί 24(!) που διατείνεται ο κ. Μητσοτάκης!

Σχετικά  με την οικονομική ύφεση, που προβάλλει ως απόρροια των υφεσιακών μέτρων της κυβέρνησης, εις βάρος των εργαζομένων, κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτήθηκαν και η απάντηση ήταν σαφής: Εργασία θα υπάρχει μόνον για όσους δεχθούν μείωση μισθού! Ο εκβιασμός σε βάρος των ανυπεράσπιστων εργαζομένων από μία ΓΣΕΕ ανύπαρκτη, σε καιρό κυβερνητικής επίθεσης, προκαλεί αγανάκτηση, ενώ το καζάνι της διαμαρτυρίας... σιγοβράζει. Στο μεταξύ σε σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται αναλυτικά ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 8,537 δις ευρώ, αντί 24 που ψευδώς ανέφερε στο μήνυμα του ο Κυρ. Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού!

Η κυβέρνηση αρνείται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη της οικονομίας οδηγούν σε μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και 20% όπως της καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι προφυλάσσει τους εργαζόμενους από απολύσεις.  
Τι απαντούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί, αλλά η πραγματικότητα εξακολουθεί να τον διαψεύδει. Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν μειώνονται οι μισθοί. Προφανώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή δεν ξέρει τι ανακοίνωσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης ή πιστεύει ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν απλή αριθμητική.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, λοιπόν, στις επιχειρήσεις πλέον ο εργοδότης θα καταβάλλει το 50% του μισθού και το κράτος θα συμπληρώνει το 60% του υπόλοιπου 50%. Αυτό συνεπάγεται μείωση μισθού 20%. 
Όσον αφορά στις απολύσεις, όπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του κατά 20% και τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση. Για τους εργαζόμενους που δεν θα μπουν σε καθεστώς μειωμένου μισθού οι απολύσεις είναι πλήρως απελευθερωμένες. Επομένως, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής.
Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή της. Περιγράφει ένα μέλλον με μειώσεις μισθών και εμπέδωση πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε συνθήκες γενικευμένης ανασφάλειας. Ενώ όσο επιμένει στις αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιδοτεί την ανεργία. Όσα λεκτικά σχήματα και αν επιστρατεύσει. 
Μπορούμε αλλιώς! Με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ που εγγυάται στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας με γνώμονα την προστασία της εργασίας και της ασφάλειας των πολλών.

Πώς σχολιάζετε τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας;
Μετά από δύο μήνες αδράνειας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε επιτέλους το περιβόητο σχέδιό του για την επόμενη μέρα. Το σχέδιό αυτό βασίζεται σε 20% μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, εκ περιτροπής εργασίας ή αλλιώς απολύσεις για τους εργαζόμενους και «ανοσία αγέλης» για τις επιχειρήσεις με σκοπό την επιβίωση των ισχυρών και την καταστροφή των μικρομεσαίων Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά τα ψέματα σχετικά με τις δήθεν καλές επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ανάπτυξη. Αντίθετα από τους ισχυρισμούς του, όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρέλαβε την οικονομία με ανάπτυξη 2,8% τον Ιούλιο του 2019 και "κατάφερε" να την προσγειώσει στο μόλις 1% στο τέλος της χρονιάς, πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας δηλαδή.
Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. Τώρα που εγκατέλειψε την λογική των "λεφτόδεντρων", καλό θα ήταν να ασχοληθεί με την αριθμητική που έχει ως βασική αρχή ότι δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια.
Ωστόσο, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη ότι με την πανδημία κατέρρευσαν στερεότυπα του παρελθόντος. Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι το πρώτο στερεότυπο που κατέρρευσε είναι οι ιδεοληψίες περί αυτορρύθμισης της αγοράς και δαιμονοποίησης της κρατικής παρέμβασης. Ιδεοληψίες που από ό,τι φαίνεται εξακολουθούν να κυριαρχούν στην κυβέρνησή του με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Γιατί αμφισβητείτε ότι το σύνολο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ύψους 24 δις όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης;
Κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός.

Ωστόσο, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα όσα εξήγγειλε προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ.ευρώ. Επομένως, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ.
Πώς φτάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στα 24 δισ. ευρώ τα οποία, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, υπάρχουν μόνο στα όνειρά του;
Προσθέτει στα 8,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ.  της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, ακριβώς επειδή είναι επιστρεπτέα, σημαίνει ότι είναι δάνειο και όχι πραγματική ενίσχυση. Κι αυτό για όσες επιχειρήσεις καταφέρουν ή επιλέξουν τελικά να τη λάβουν.
Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως λέει και ο όρος, είναι απλώς αναβολές, δηλαδή μεταχρονολόγηση  πληρωμών.
Όμως, το μεγαλύτερο θράσος είναι το άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ. Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την «προστιθέμενη αξία» των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα 4 δισ. που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24.
Ακολουθεί πίνακας με κοστολόγηση των δημοσιονομικών μέτρων της κυβέρνησης:
Μέτρα ΝΔ που συνδέονται με τον κορονοϊό
Δημοσιονομικό κόστος (σε εκ.€)
Μέτρα Μαρτίου-Μαίου*
Επίδομα 534€ το μήνα σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες
2.481
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών που είναι σε αναστολή από το κράτος
1.313
Επιδότηση επιτοκίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων
800
Τρίμηνη αναστολή πληρωμών δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία
274
Δαπάνες του Υπουργείου Υγείας
273
Πληρωμή μέρος του Δώρο Πάσχα μισθωτών που είναι σε αναστολή
203
Επίδομα 600€ σε επιστήμονες
189
Παράταση καταβολής επιδομάτων ανεργίας
154
Επιπλέον δαπάνες για τον αγροτικό τομέα
150
Κατάργηση τελών στους ΟΤΑ
110
Μείωση 25% ασφαλιστικών εισφορών και φόρων που πληρώθηκαν εγκαίρως
108
Έξοδα που σχετίζονται με τον κορονοϊό λοιπών υπουργείων
100
Clawback στα νοσοκομεία
85
Δώρο Πάσχα σε νοσηλευτές κτλ
62
Επίδομα σε μέρος των μη-επιδοτούμενων μακροχρονίων ανέργων
62
Άδεια ειδικού σκοπού
20
Αποζημίωση ακτοπλοΐας
15
Λοιπά έξοδα
4
Μερικό Σύνολο
6.400
Μέτρα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου**
Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές
62
Μείωση ΦΠΑ στον καφέ και μη αλκοολούχα
48
Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο
1
Μείωση ΦΠΑ στα εισιτήρια των θερινών σινεμά
11
Μείωση ενοικίου
10
Μείωση φορολογίας για δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη
35
Φορολογικές ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων που τους καταβλήθηκε μειωμένο ενοίκιο
70
Επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για τους πληγέντες από κορονοϊό
400
Επιδότηση εκ περιτροπής απασχόλησης (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)
820
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών μερικής απασχόλησης και παράτασης επιδομάτων
680
Μείωση προκαταβολής φόρου
Εκκρεμεί απόφαση - Κοστολόγηση
Μερικό Σύνολο
2.137
ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΩΝ
8.537
* τα νούμερα βασίζονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 6ο Enhanced Surveillance
** τα νούμερα βασίζονται στην παρουσίαση της ΝΔ την Τετάρτη 20/05.

Δεν υπάρχουν σχόλια: